hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 373全日見曙光
開啟左側

[問題] 373全日見曙光

053h4 發表於 2009-1-4 01:36 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2009-1-4 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-4 01:12 發表

北區的居民以鐵路為主, 而且較為分散
同大埔人口非常集中+以巴士為主有好大分別

個人較得, 除時307P全日, 373都未有機會全日

大埔有個人口密集但又完全遠離火車嘅市中心

北區遠離火車嘅??
聯和墟人口不足,
清河/雞嶺?? 算吧啦
連巴士客倉粉嶺南都有半邊係近火車站
gn3509 發表於 2009-1-4 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 fredfred 於 2009-1-4 01:20 發表

仲有呀十二月頭..TD先批多D373既班次...如果無得賺... ...

繁時線加幾班車唔代表佢有客全日吧
大把繁時線加過無數次車,都仲係繁時線
今期流行:690是原罪
Kaix 發表於 2009-1-4 01:42 | 顯示全部樓層

原帖由 fredfred 於 2009-1-4 01:33 發表

點設計係TD同KMB去諗...如果係咁..係未北區唔駛開巴士線呀...仲有呀...307都只係去到大埔中心...都去唔到太和....咁港島線好似270A咁行以上水為終點站或好似277X咁行以聯和墟為終點站....
我始終一句...地區大唔 ...

「307都只係去到大埔中心...都去唔到太和」

冇錯
所以太和係係人人搭火車咁濟

「咁港島線好似270A咁行以上水為終點站」

上水一定冇人搭,同270A下場一樣

AD18 發表於 2009-1-4 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-1-4 01:33 發表
所以應該將 D 8 點過後既班次推早少少
推番密個班次
8 點過後仲邊有咁多客搭 373A

373A 加班之後 , 咁岩有日見到 8 點幾果班
部車係上水上完客 , 都唔知有無 1/3 滿

原帖由 fredfred 於 2009-1-4 01:33 發表

點設計係TD同KMB去諗...如果係咁..係未北區唔駛開巴士線呀...仲有呀...307都只係去到大埔中心...都去唔到太和....咁港島線好似270A咁行以上水為終點站或好似277X咁行以聯和墟為終點站....
我始終一句...地區大唔係咁樣代表北區係無需要...睇下點樣路線設計0者

淨係大埔中心堆人都夠晒多啦
仲有廣福道同廣福邨
加加埋埋分分鐘可以打爆 307 既 AVW

原帖由 Kaix 於 2009-1-4 01:37 發表

大埔有個人口密集但又完全遠離火車嘅市中心

仲有富善同富亨一帶都係架  
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
Kaix 發表於 2009-1-4 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-1-4 01:28 發表

絕對同意
尤其是係朝早 7 點幾既班次

373A 加班之前 , 有幾次坐到 0725 果班車 , 停埋華慧園個站已經係坐滿一部車

我搭過一次,
上水上車嘅一隻手數得哂
AD18 發表於 2009-1-4 01:51 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-1-4 01:49 發表

我搭過一次,
上水上車嘅一隻手數得哂

無計啦
上水果個站同競爭對手果個站距離實在太近
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
Kaix 發表於 2009-1-4 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2009-1-4 01:51 發表

無計啦
上水果個站同競爭對手果個站距離實在太近

競爭對手仲要又平又快又準時又有位坐,
上車嘅係哂証都有可能,
住上水嘅九巴員工梗會有d家人係港島返工卦
fredfred 發表於 2009-1-4 01:57 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-1-4 01:33 發表
所以應該將 D 8 點過後既班次推早少少
推番密個班次
8 點過後仲邊有咁多客搭 373A

回復 76# 的帖子
不過做得巴士公司既 , 係應該以民為本 , 但至少唔係開善堂
蝕多多都得 ...

而家邊個話開善堂,點解你地覺得非繁時一定無客或者唔夠客....你地只係憑火車可以載晒d人出九龍就咁講係好唔岩....
一開始做可以做疏d...好似307咁...半小時一班...讓北區居民習慣後再調節...好似a43咁....
fredfred 發表於 2009-1-4 01:59 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-1-4 01:36 發表

北區唔係唔洗開巴士, 不過, 事實上要一條線照顧各區的需要, 全日就唔係咁易啦

北區居民剩係要一條全日港島線服務本區...點解唔係咁易..請賜教..
你唔好又講埋td或其他人講過既官方論點就得啦