hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門區 2009-2010 巴士路線發展計劃
開啟左側

[問題] 屯門區 2009-2010 巴士路線發展計劃

LRT1027 發表於 2009-1-10 20:29 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 2009-1-10 20:14 發表

北耐過南係正路既, 三聖街+屯門站 vs 井財街 爭5分鐘差唔多啦.
我自己既紀錄, 當中有一半係可以大欖去三聖12分或樓下, 早晚都試過, 所以我計置樂15分左右, 當然呢個睇人(司機/行人/客)啦. 青公沿路無咩大村新入伙 ...

唔係應該調返轉, cut 屯門站分站 ?
話哂經屯門站要兜入杯渡路, 河傍街, 仁政街
而呂明才個站行返入去都唔係好遠

如果 cut 呂明才站, 只會送客俾綠小 46
fw1321 發表於 2009-1-10 20:39 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2009-1-10 20:14 發表

北耐過南係正路既, 三聖街+屯門站 vs 井財街 爭5分鐘差唔多啦.
我自己既紀錄, 當中有一半係可以大欖去三聖12分或樓下, 早晚都試過, 所以我計置樂15分左右, 當然呢個睇人(司機/行人/客)啦. 青公沿路無咩大村新入伙 ...

如果都係得一半 12 分鐘, 咁預 15 分鐘去到置樂未免緊迫左少少。
同埋照咁睇似乎 K51 頭車時段行車時間唔係該線最快既時間。
不過朝早有時過左繁忙時間的確好快, 一來班次仲係密, 二來人又唔多,
我試過最快果次置樂上車去兆康站, 10 分鐘就到, 沿途幾乎冇等過燈。
夜晚我少坐就唔清楚。

ML29 發表於 2009-1-10 20:47 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2009-1-10 18:58 發表

K52 最易死班次就係死在班龍鼓灘既人同屯門碼頭 + 中央廣場既燈

龍鼓灘 D 人係蝴蝶輕鐵站落 , 一落就幾分鐘
屯門碼頭同中央廣場就鬥燈尾
K52 呢條線 .. 一係唔等 , 一等就起碼 15 分鐘 [ 放學時間 ] , 服左佢 .. ...

中央廣場那幾盞燈轉燈時間長得要命……
如果到燈位時「不幸」剛轉紅燈,很可能要等足五分鐘才會再次轉綠燈……
試過有一次坐K52線由置樂到南浪海灣(在恒富街那個站下車),等車已經用了
15分鐘,車程又多15-20分鐘,結果足足超過半小時才到去……早知是這樣我
步行還快到。
We're part of The Go-Ahead Group
lzengalau 發表於 2009-1-10 20:56 | 顯示全部樓層

原帖由 LRT1027 於 2009-1-10 20:29 發表

唔係應該調返轉, cut 屯門站分站 ?
話哂經屯門站要兜入杯渡路, 河傍街, 仁政街
而呂明才個站行返入去都唔係好遠

如果 cut 呂明才站, 只會送客俾綠小 46 ...

綠小46... 擺明藝街都吸左9成... 我又唔見d人行到黎呢個站至上46囉... 行得黎呢個站多數都搭番51, 除非等得耐...

果個站彎好似唔夠一架車闊, 停得耐會塞住後面播...

雖則要入杯渡路, 鄉事會路左轉長燈過直行, 河傍街就係巴士線, 屈入去避左其他車唔係無so既, 最好第日屯門站個屋苑d車出入都用番鄉事會路, 免得攪著河傍路呢條巴士線, 好讓巴士行得順暢d.
fw1321 發表於 2009-1-10 20:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2009-1-10 20:47 發表

中央廣場那幾盞燈轉燈時間長得要命……
如果到燈位時「不幸」剛轉紅燈,很可能要等足五分鐘才會再次轉綠燈……
試過有一次坐K52線由置樂到南浪海灣(在恒富街那個站下車),等車已經用了
15分鐘,車程又多15-20分鐘,結果 ...

有冇攪錯, 要 5 分鐘咁多, 幸好我未試過咁離譜... 唔怪得 A73 有時要 15 分鐘以上
先由碼頭到置樂。

不過置樂去南浪車程一般只係 5 分鐘左右, 你真係好唔好彩。
lzengalau 發表於 2009-1-10 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2009-1-10 20:39 發表

如果都係得一半 12 分鐘, 咁預 15 分鐘去到置樂未免緊迫左少少。
同埋照咁睇似乎 K51 頭車時段行車時間唔係該線最快既時間。
不過朝早有時過左繁忙時間的確好快, 一來班次仲係密, 二來人又唔多,
我試過最快果次置 ...

咁有得50%我唔可以當佢做唔到咁快... 如果只係10%我就可以唔算數.
我有興趣知道頭車慢响邊... 係咪多客?
置樂去兆康10分直情係超快. 平時屯門站去兆康站都10分.
fw1321 發表於 2009-1-10 21:04 | 顯示全部樓層

原帖由 lzengalau 於 2009-1-10 20:56 發表

綠小46... 擺明藝街都吸左9成... 我又唔見d人行到黎呢個站至上46囉... 行得黎呢個站多數都搭番51, 除非等得耐...

果個站彎好似唔夠一架車闊, 停得耐會塞住後面播...

雖則要入杯渡路, 鄉事會路左轉長燈過直行, 河 ...

下晝間唔中都有 46 等客, 以下張相影果日部車等客等足成 10 分鐘...

fw1321 發表於 2009-1-10 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 lzengalau 於 2009-1-10 21:04 發表

咁有得50%我唔可以當佢做唔到咁快... 如果只係10%我就可以唔算數.
我有興趣知道頭車慢响邊... 係咪多客?
置樂去兆康10分直情係超快. 平時屯門站去兆康站都10分. ...

咁我又唔知, 不過我見親都唔算多客, 去到置樂都係 20-30 人左右。
而佢後車冇記錯都要起碼 06:25 先到。以前 B3 未分拆之前,
通常都係 B3 頭車 (都係開 06:00) 黎先, 跟住先到 K51 頭車,
有時就兩部一齊到。
lzengalau 發表於 2009-1-10 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2009-1-10 21:04 發表

下晝間唔中都有 46 等客, 以下張相影果日部車等客等足成 10 分鐘...

加左價點都爭幾毫子, 我敢講架車擺明藝街, 繁時唔洗3分鐘就滿座走得.
lzengalau 發表於 2009-1-10 21:20 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2009-1-10 21:11 發表

咁我又唔知, 不過我見親都唔算多客, 去到置樂都係 20-30 人左右。
而佢後車冇記錯都要起碼 06:25 先到。以前 B3 未分拆之前,
通常都係 B3 頭車 (都係開 06:00) 黎先, 跟住先到 K51 頭車,
有時就兩部一齊到。 ...

下? 經龍門居同豐景園, 都快得過一條直路去置樂?