hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 明愛醫院懷疑病人失救事件討論
開啟左側

明愛醫院懷疑病人失救事件討論

leslie 發表於 2009-1-6 02:32 | 顯示全部樓層

以前HA人身份睇, 呢單野個女文員實在是執生都唔識...不知所謂, 但所謂程序上無錯, 分分鐘唔洗抄(呢類胡混之人,局內大把,只懂同你講程序,人性欠奉), 反而我最奇怪有a&e人說唔記得電話內容...官僚機構,有咩第一件事就係落record...

記得早幾年我做非緊急救護車車隊, 有次上hkitalk.net 見有版友post了我伙記在路上救人的圖上來(一單交通意外), 他們只是路經, 二話不說已經落車幫手(FSD的白車都未到)...事後我印左張相再check 番時間, 就知是那一team人做左野, 並向上級匯報及表揚他們

又在我未在HA做之前, 有一次在路上見一個名婆跌傷流血, 我沒有急救牌, 但因sit 過堂, 都識控制場面及要求途人幫手叫白車, 一邊箱安慰阿婆, 等到白車來我才離開.

係得醫院做, 唔識多都識少少醫療常識啦...西九龍的政府機構都幾好笑, 去旺角警署報失就"唔見多樣", 跟手去明愛醫院求醫就命都無...希望下次不會是消防局火警搵第二間局去救火好了...
L. Chan - 我們堅持才有希望!
3ASV196 發表於 2009-1-6 09:18 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2009-1-6 02:32 發表
係得醫院做, 唔識多都識少少醫療常識啦...西九龍的政府機構都幾好笑, 去旺角警署報失就"唔見多樣", 跟手去明愛醫院求醫就命都無...希望下次不會是消防局火警搵第二間局去救火好了...

真係可悲, 無耐之前, 旺角5級大火, 先有2位(西九龍旺角區的)消防員英勇救人而離開左,
明明都唔關事, 無啦啦都可以拉埋消防局去講, 真係唔知咩叫"西九龍的政府機構幾好笑"...

一事還一事, 拉埋晒d政府機構去講, 完全唔明做咩....

3ASV196.KE7270
leslie 發表於 2009-1-6 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-1-6 09:18 發表

真係可悲, 無耐之前, 旺角5級大火, 先有2位(西九龍旺角區的)消防員英勇救人而離開左,
明明都唔關事, 無啦啦都可以拉埋消防局去講, 真係唔知咩叫"西九龍的政府機構幾好笑"...

一事還一事, 拉埋晒d政府機構去講,  ...

我當然尊敬果兩位殉職的消防人員, 但借病/工傷為名長期唔肯上班的也大有人在, 旱幾年都有報紙報過

官僚機構裡, 荒謬的事又可止一單半單咁少呀...
3ASV196 發表於 2009-1-6 10:28 | 顯示全部樓層

原帖由 leslie 於 2009-1-6 09:57 發表

我當然尊敬果兩位殉職的消防人員, 但借病/工傷為名長期唔肯上班的也大有人在, 旱幾年都有報紙報過

官僚機構裡, 荒謬的事又可止一單半單咁少呀... ...

你都真係越拉越遠... 官僚機構, 又係唔係全部荒謬事? 無人做野?
私人公司, 又係唔係完全無人偷懶?

警察, 救護員, 消防員, 醫生, 護士, 日日都救/幫助唔少人, 無錯,
呢d工作係佢地本身職責, 當有d失職, 被批評係應該....

但我就唔明, 今次唔關事的都要批評埋....仲要成個區.....我住旺角,
我都試過出事叫白車, 感覺到係專業的救援....

我覺得你講以上呢d說話, 係唔識得尊重他人的職業, 亦只是
一竹篙打一船人..咩消防局著火搵第二間局, 呢d說話完全不尊重
救人救火的消防員lor..

你要只從負面睇, 我無辦法.....但我就覺得仲可笑....
3ASV196.KE7270
053h4 發表於 2009-1-6 13:39 | 顯示全部樓層
 樓主| kfcsir 發表於 2009-1-6 18:21 | 顯示全部樓層
若然醫院只能對已經訓低左響病床
既人作出反應
咁我覺得所謂既"公立醫院"
係咪仲係以公眾 , 市民為本呢
急病人所急係作為一個醫護人員的core value
不能"急人民所急"的話
這種坐響度逗人工見死不救既心態真係不要得
HA 索性撤消明愛作為資助醫院體係中踢出去算吧
leslie 發表於 2009-1-6 19:03 | 顯示全部樓層

HA的一周一鑊又來了...以前大不了認錯屍,今次就連屍都搵唔番, 問你服未?

http://hk.news.yahoo.com/article/090106/4/a2th.html
 樓主| kfcsir 發表於 2009-1-6 19:21 | 顯示全部樓層
一係比人囉去當醫療廢物....即係landfill
一係就變左大學醫學院既實驗品
仲有...第三個可能性..亦係最低....唔通比人偷屍???

睇黎周一鑊落台日子不遠矣
053h4 發表於 2009-1-6 23:35 | 顯示全部樓層
av220 發表於 2009-1-7 01:39 | 顯示全部樓層

其實a&e 入面個制度係如何?
急症室係咪一定要派出急症室既醫生, 還是任何沒有當值的醫生?
若今次事件係有a&e 內既病人因為人手調動而失救, 咁調動人手/器材又變成是錯的了.

另外, 好認同明報某日既社論, 內容大約係:
"這些事還要指引的嗎? 到時有了指引, 如100 米內的就救, 那麼在101 米的又如何?"
說到底, 始終係需要在制度和指引之上變通.