hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署又想九巴去死?
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署又想九巴去死?

~誰@359~ 發表於 2009-1-14 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2009-1-13 23:46 發表

但九巴呢? 唔好意思, 我真係睇唔到九巴點樣去花心思幫自己爭取利潤同埋市場佔有率. 大家當然可以賴, 賴無Quota, 賴無車, 賴區議員, 賴政府, 賴運吉, 甚至賴乘客. 但就算俾你證明到九巴無錯又點? 結果仍然係城巴積極進取, 九巴積極縮水. 大家都係巴士公司, 大家都受同一套運輸制度監管, 心態唔同, 結果當然唔一樣.

你似乎因為930A而忘記左272S
講真,5X全日既事,一樣發生過o係九記條41度嫁,結果係點大家都知
如果你講縮水係講派車既話,咁我又同意呀,九記咁鐘意派小龍女行大線
但你有需要知道既係,而家各位眼見到既少客線係因為咩原因而少客
究竟係客流改變,惡性循環,定係其他原因?
最起碼,自從有左八達通轉乘,就算客一樣有咁多,短途線都冇以前咁好做
好簡單之嘛,將沙開得成既話,用車唔會好多但收費可以好貴
而家唔畀開之餘,仲要位位98A 296A轉乘客收少三個七?
唔畀我增加收入既同時仲要屈我食死貓,叫我整優惠塞住議員把口
搞到有唔少區內線變成免費接駁咁款,畀著城記都一定會服務縮水

另一方面,運吉自古以來都冇咩點解決過巴士小巴重疊問題
由當年九龍37M車海浸死九記3A開始,去到而家都周不時有呢d情況
若果你覺得城記陰乾南區去做大96x系係正常事的話,咁其實九記都係做緊呢d野姐
只不過,城記會將條線分ABCPSX,但九記會選擇一條74X或者968做晒咁解
當然你絕對可以話九記hea做,但實情個情況仲係咪當年既82M,就真係值得懷疑囉
你唔會知道佢而家既心態係見肉都唔食,定還是見肉食唔到
所以我一直都好強調,上帝之手唔畀人地發圍,你就唔好抱任何要佢發圍既希望
但係當上帝放手而佢地唔發的話,大家即管用石頭KO佢…
字大只顯得人自大
053h4 發表於 2009-1-14 00:20 | 顯示全部樓層
Pendolino 發表於 2009-1-14 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-13 23:59 發表
' [6 R2 g9 L& I. y0 x8 }當然, 九巴獨特的以車型計人工的做法(唔知而家重係唔係)hkitalk.net% a( u6 \( V( h2 ?3 |: X4 J7 K* [
變相減車長人工, 人工開支都可能會有所減少

依家咁多加五車,基本上唔會話唔夠畀日薪車長渣

單層都係畀六叔六嬸架喇
053h4 發表於 2009-1-14 00:26 | 顯示全部樓層

gn3509 發表於 2009-1-14 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-14 00:26 發表

城巴三年前都巳經話要5X全日, 佢咪又年年拎上去同區議員傾
而新巴的82x亦第二年出現 RDP

短途巴士唔夠小巴搶係事實
但係, 好似 33A 咁, 明明唔係咁多人鐘意比錢坐紅小, 但係班次不穏,班次不足的問題遲遲亦唔解決
...

263對上一次加班係08年10月
同埋263加唔加班都冇所謂,
個班次寫靚啲就得

33A係死症,線長燈多又行一大堆繁忙道路,唔脫班脫到7彩先奇

E34繁時已經有E34P/E34S幫手,
極其量加多幾班P/S就夠,根本冇需要全日分拆

今期流行:690是原罪
ksmbh 發表於 2009-1-14 01:19 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-13 23:38 發表

但係有quota下, 九巴除時同新城一樣, 唔夠雙層迫往要賣走單層車

想唔到當新城積極整走單層巴士時,
九巴又會走去買.....
ksmbh 發表於 2009-1-14 01:21 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-1-14 00:20 發表

相信新巴下一階段"可能"會把港島北岸少數没有特快線選擇的82及2A居民提供特快服務
且看今年82X可唔可以成功開線同日後的發展(由84M 抽車而唔係 82抽車, 似乎新巴想急於開線) ...

講真巴士公司改特快專做毛利高既客都無可厚非,
而家車隊數目冇得加,
不能透過增加規模開源,
自然要另覓方法,
只係苦左舊區又冇鐵路到的居民....
ksmbh 發表於 2009-1-14 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2009-1-13 23:59 發表

要取消一條線邊有咁易, 玩陰乾, 九巴就要向巴同城巴學習.

新巴同城巴識得"移形換影路線重組大法", 假借路線重組為名, 陰乾蝕本線為實, 仲過埋議員個關添. 就好似當年46X改線之後, 當時華富村某政黨議員仲向居民 ...

呢樣真係唔知學唔學好
新城巴識得同區議會交手,
明明毒藥都可以有糖衣....
kyc87d 發表於 2009-1-14 01:45 | 顯示全部樓層
抱歉~~ 小弟沒有詳看所有內文
純綷從標題有點感受,借此帖發揮一下

小弟上年參與過一些工作,與運輸署官員經常接觸
首先我自己感覺得官員們行事雖然官僚,但面對市民訴求的時候
亦不是大家經常形容為「何不食肉麋」的不知民間疾苦

運輸署的角色往往成為區議員和交通營辦商的夾心,兩邊不討好。

話說後 70 出現的 73、74A、81C、271 等特別班次是運輸署要求之下才成行
而某大巴士公司對開辦特別班次的態度和誠意相信大家都有眼所見,班次出現得特別鬼崇,
如非有心者根本不知道有這些班次

同時,據聞(註:以下內容為單方面口述,小弟未能確定共百分百可信性)特別班次開辦後,
某大巴士公司即在 70取消後的星期一「彈弓手」提交取消特別班次申請,並以 22/12 日為「最後一天服務」

小弟不清楚現在還有沒有這些特別班次,但肯定的是運輸署是有作出努力曾與巴士公司要求繼續特別班次

就個人來說,小弟實在討厭運輸署的官員處事模式;可是還是覺得在討論事情時要比較公平一點
有時公交營辦商並不是各位想像中那麼無辜,那麼百分百的受害人。
請勿下車 發表於 2009-1-14 02:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kyc87d 於 14/1/2009 01:45 發表
抱歉~~ 小弟沒有詳看所有內文
純綷從標題有點感受,借此帖發揮一下

小弟上年參與過一些工作,與運輸署官員經常接觸
首先我自己感覺得官員們行事雖然官僚,但面對市民訴求的時候
亦不是大家經常形容為「何不食肉麋」的不知 ...

所以咩都面兩睇,偏幫其中一邊而唔清楚某方做過咩野衰野
都係會好唔公平