hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家滿唔滿意行政長官曾蔭權宣佈政制諮詢押後至年底 ...
開啟左側

大家滿唔滿意行政長官曾蔭權宣佈政制諮詢押後至年底

238X 發表於 2009-1-16 02:52 | 顯示全部樓層

原帖由 da370 於 16/1/2009 02:43 發表
經濟好時又拖,經濟唔好時又拖
總之就係「五十年不變」啦

所以都好難怪有一 D 議員訴諸語言暴力同肢體動作
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Pendolino 發表於 2009-1-16 04:07 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-1-16 00:17 發表

2010完成檢討, 都有足夠時間罷

李富商、何富商吹句水就夠成個香港忙兩個月,時間好快過架咋
3ASV196 發表於 2009-1-16 09:29 | 顯示全部樓層
其實開始有d 唔明, 特首呢d時間, 做一d咁敏感的行為(指押後諮詢),
要有好的解釋都好難....佢要處理的精力可能比即時開始諮詢仲要多.....
仲要俾人鬧多一大輪.....

政制改動, 一直都是香港最敏感的政治話題, 亦係政府最大的管治危機
的根源....難得中央政府訂出時間表, 任何小的行動/改變, 都好易觸動
到大眾的神經....此實在是下策 (連特首自己都講, 市民會失望)

處理經濟, 無錯, 是首要的, 要似乎這不是否定過去諮詢承諾的理由,
夠唔夠時間本身我覺得唔係重點, 但重點係..政府唔應該俾人違反
承諾的感覺, 咁做, 只是多一個藉口俾人鬧, 同時, 亦未能預期因為押後,
經濟就會好... 結果是第4季的諮詢工作, 可能變得艱鉅之中更艱鉅...

(有人可能會話, 會唔會係中央政府本身想拖, 所以咁做, 但我自己就唔
想就呢d永遠不能證實的估計, 作任何討論了)
3ASV196.KE7270
AD18 發表於 2009-1-16 11:17 | 顯示全部樓層

原帖由 da370 於 2009-1-16 02:43 發表
經濟好時又拖,經濟唔好時又拖
總之就係「五十年不變」啦

基本上而家特區政府比人既感覺係做唔到野兼無誠信 , 衰 d 講係誠信破產

原帖由 3ASV196 於 2009-1-16 09:29 發表
其實開始有d 唔明, 特首呢d時間, 做一d咁敏感的行為(指押後諮詢),
要有好的解釋都好難....佢要處理的精力可能比即時開始諮詢仲要多.....
仲要俾人鬧多一大輪.....

政制改動, 一直都是香港最敏感的政治話題, 亦係政府最大的管治危機
的根源....難得中央政府訂出時間表, 任何小的行動/改變, 都好易觸動
到大眾的神經....此實在是下策 (連特首自己都講, 市民會失望)

處理經濟, 無錯, 是首要的, 要似乎這不是否定過去諮詢承諾的理由,
夠唔夠時間本身我覺得唔係重點, 但重點係..政府唔應該俾人違反
承諾的感覺, 咁做, 只是多一個藉口俾人鬧, 同時, 亦未能預期因為押後,
經濟就會好... 結果是第4季的諮詢工作, 可能變得艱鉅之中更艱鉅...

(有人可能會話, 會唔會係中央政府本身想拖, 所以咁做, 但我自己就唔
想就呢d永遠不能證實的估計, 作任何討論了)

其實明眼人一睇就睇得出政府係任何敏感話題都會採取拖字訣

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
SunnyJacky9094 發表於 2009-1-16 12:40 | 顯示全部樓層
拖下拖下, 2011都未傾掂2012雙普選, 傾屁?
政府有心嘅話, N年前就講掂數啦.....駛嘜搞到07, 08雙普選又冇, 跟住2012又冇, 拖到2017....
要做嘅話, 一早搞掂啦...2017..事實上可能好多年前已經講定...
700萬人裏, 我選擇了你。
053h4 發表於 2009-1-16 13:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2009-1-16 14:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Pendolino 於 2009-1-15 22:39 發表
2012年中發生的事,2009年底先傾?

中間得兩年半時間,叫人地點準備?

問題是對於將來的選舉制度,民意早就已經非常清
晰,基本上無需諮詢;諮詢只是做戲,讓既得利益
者有更多時間SAY NO。

事實上,要做一份報告,要怎樣選怎樣選,根本一
星期內可以起貨。政府不斷拖,原因為何,大家心
照。

P.S. 剛才和幾個新認識的挪威學生吃晚飯,我被問
及香港的政治情況,我如實直說,香港並無普選,
他們都覺得「very funny」;當我說到立法會要分組
點票時,他們更捧腹大笑。(唔好話我好似李柱銘
咁晌外面唱衰香港呀,因為我講既都係事實,當權
者咁鍾意呢個制度,又何來唱衰?)
238X 發表於 2009-1-16 15:32 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 16/1/2009 13:21 發表
政府推遲, 其實係無眼光
因為 2011選區議會, 2012選立法會
2010先完成咨詢, 2011立法, 選民無咁快"失憶"
到時泛民正可利用有關議題做勢

推遲實為泛民"助選"
泛民要多謝政府就真 ...

即使閣下所言屬實, 一個搞權謀搞到這種程度的政府
也不是香港人願意見到的.
053h4 發表於 2009-1-16 16:01 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2009-1-16 16:02 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 16/1/2009 16:01 發表

其實本人(或者唔少香港人)對香港特區政府巳經無太大希望
所以, 見得多特區政府的官式回應

或者特首同班地產代理或國際銀行"討論", 如果搞機遇
本人早巳麻目

所有政策(包括政制), 如果香港政府代表的, 的確係"民 ...

問題就係, 有無辦法削弱呢 D 利益團體影響力.