hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 半分鐘,一人一信抗衡網絡廿三條,一信不能少! ...
開啟左側

半分鐘,一人一信抗衡網絡廿三條,一信不能少!

~誰@359~ 發表於 2009-1-27 12:54 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-1-27 12:43 發表

其實我諗最基本要清楚返, 香港立法程序, 係要立法會通過, 而呢個決定
係由議員(包括民選的) 去一齊做....

似乎無人話過要聖經管治...或法例應該為宗教服務....

我覺得部分人, 首先唔好用左他人的宗教背景去睇先件事先, 咁會引起好多無關的爭論....
不妨放開少少去睇, 現時只是不同人士表達自己意見... 有人希望道德上"緊d", 有人
希望"闊d"....大家的理想不同......

每個人有唔同價值觀都好正常, 但唔通因為咁, 所以要求 "緊d" 的人就唔應該出聲?
本身不是道理吧....

唔係唔應該出聲,而係唔應該聽佢地講
「緊d」的話,「鬆d」果班人就會被法例而要硬性改變佢地既道德價值觀
而「鬆d」的話,「緊d」果班人既觀念係唔會受限制,其實係各取所需

另一點重要既係,不論「家庭暴力」定係「淫審」
都冇醉駕果種「緊d、跟從宗教係為保障人身安全」既必要性

而事實上,o係「National Geographic」都要包膠袋果陣
其實已經證明左,「緊d」會有d乜野反效果

字大只顯得人自大
3ASV196 發表於 2009-1-27 13:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2009-1-27 12:54 發表

唔係唔應該出聲,而係唔應該聽佢地講
「緊d」的話,「鬆d」果班人就會被法例而要硬性改變佢地既道德價值觀
而「鬆d」的話,「緊d」果班人既觀念係唔會受限制,其實係各取所需

另一點重要既係,不論「家庭暴力」定係「淫審」
...

聽唔聽佢地講, 就係大家自己的個人意見喇...我no comment...
我重點係唔明點解有d 人話某d 人士唔應該干預政經.....

你覺得唔係必要, 但係"緊d"的價值觀的人, 就覺得呢d 都係必要, 亦係佢地重點,
唔係點解要爭論咁耐丫....呢正正係價值觀不同la, 亦正如我講, 呢d 討論, 其實
意思不大, 亦沒有結果.....

如果可以只從咁理性的鬆d 緊d 先睇, 就唔係問題 lu...

3ASV196.KE7270
cky 發表於 2009-1-27 15:32 | 顯示全部樓層
原帖由 leoemrys 於 2009-1-26 11:00 發表
基要派基督徒組織 近日為虎作倀,煽動大批保守家長/宗教/教育團體及個別人士傾巢而出,發動一人一信式電郵轟炸行動,支持政府全面收緊及監控網絡資訊,為網絡廿三條當先鋒開路,並於本周三出席立法會公聽會,佔據大部份席位,企圖騎 ...

近日仲見到好多學校掛住那張黃底黑字的通告
不僅是教會學校, 連福利會, 醫院派, 善堂派都不難找到
睇見有點心寒

我係基督徒, 但對呢個行動不表支持

網絡監管係要有, 但係鬆緊度一定有個準則
如果以呢批人所講的 "對不良資訊從緊" 政策
我睇到的, 將不但是他們所講的 "不雅" 內容
也會想到是一些對某些組織不敬的言論
都會被視為不良資訊而遭壓制
可以係宗教, 可以係政治, 可以係價值取向

就好似早陣有些道德團體, 拘泥於 "家庭" 定 "居所" 來拗一餐
甚至為了他們所指, 要 "擁護" 家庭呢個定義
竟然提議另立一條條文內容完全一樣, 只係法例名稱改為 "家居" 或 "居所" 的方案
有點常識都知道, 社會何須重覆將內容一樣的條文定立兩次?
換轉來講, 此例一開,
民主派對基本法 23 條所持的 [不用"雙重立法] 理據就被攻陷了
053h4 發表於 2009-1-27 23:05 | 顯示全部樓層

Pendolino 發表於 2009-1-27 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-1-27 13:03 發表

聽唔聽佢地講, 就係大家自己的個人意見喇...我no comment...
我重點係唔明點解有d 人話某d 人士唔應該干預政經.....

你覺得唔係必要, 但係"緊d"的價值觀的人, 就覺得呢d 都係必要, 亦係佢地重點,
唔係點解要爭論 ...
問題係佢地訴諸的理由係乜野先

點解一直無保守派對自由派的觀念作一個邏輯上的反駁,而係不停咁顧左右而言他,只係不停咁講資訊有幾壞資訊有幾壞,而唔係講點解係壞?

或者,保守派早就理曲辭窮。
kwyeung 發表於 2009-1-28 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-1-27 10:07 發表

小弟係一個基督徒, 有幾個問題, 真係想問大家:

1, 甚麼是家庭?
2. 甚麼是自由?  自由是否可以凌駕法律?

閣下應該要問, 法律何時才應凌駕自由?
我們做任何事都是一種自由, 因為要平衝利益,
法律就是限制我們自由的工具。

正如樓上所說, 立法範圍較闊, 受益者更多,
但基督徒的利益卻不受影響,
除了情感因素, 究竟反對者有何理據反對?

老實講, 以現時的社會來看, 小弟真係對將來充滿擔心...
將來唔知會否出現人和動物的戀愛, 甚至婚禮...

道德, 論理來個大兜亂...這個世界將會變成怎樣?

...

倒過來問, 點解你要擔心人和動物戀愛、結婚?
現時的社會有甚麼令人咁擔心?
提出論據者是否需要有責任解釋一下呢?
整場爭辯, 某些宗教人士從來無講到擔心何來。
咁同風水佬話「我擔心月球有朝一日會撞地球」有何分別?

再者, 法律不是永不改變的。當十年廿年後,
真係人同動物搞, 男男女女亂哂龍, 到時自有政策、法例去處理。
我睇唔出有需要斬腳趾避沙蟲, 為左0.0000001%的「道德危機」,
連同性戀者的生命安全置之不理。
kwyeung 發表於 2009-1-28 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 Pendolino 於 2009-1-27 23:43 發表
問題係佢地訴諸的理由係乜野先

點解一直無保守派對自由派的觀念作一個邏輯上的反駁,而係不停咁顧左右而言他,只係不停咁講資訊有幾壞資訊有幾壞,而唔係講點解係壞?

或者,保守派早就理曲辭窮。 ...

懷疑論一點, 這可能已超越道德的爭議, 而是與政治本錢有關。

如果要嘈, 當年終審庭判禁止21歲以下的男男肛交違反基本法,
比《家暴條例》的例訂更見爭議, 倒不見有大堆基督教團體群起而攻。

但近年我見到的是,
有些宗教團體憑藉一些常理已能判對錯的小事,
借題發揮, 再用些似是疑非的理據煽動信眾情感,
引起軒然大波。

保護市民在家的人生安全, 你不提甚麼家庭價值,
根本沒有人覺得同性同居者不值保護。
淫審事件, 常人根本不會覺得大衛像不雅,
但對更具爭議的風月廣告, 那些宗教團體卻不聞不問。

這些無風起浪的行為, 我便覺得超出了單純的宗教價值。

epsilon 發表於 2009-1-28 01:18 | 顯示全部樓層
就算信教既認為要係一男一女結左婚一齊住先係家庭,
但人地一男一女/兩個男人未結婚就同居,佢地雙方都已有共識大家係一個家庭關係,
信教既/政府唔畀人地有家庭之名又點,人地的而且確有家庭之實,
如果要去到得到官方名義作實先有法律保障既地步,就真係道德淪亡啦。
hksf 發表於 2009-1-28 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-1-27 10:07 發表
基督教都分好個派別, 基要派係其中一個, 仲有福音派, 靈恩派..再細分仲有更多..
唔係個個教派都咁極端...

小弟係一個基督徒, 有幾個問題, 真係想問大家:

1, 甚麼是家庭?
2. 甚麼是自由?  自由是否可以凌駕法律?

3.老實講, 以現時的社會來看, 小弟真係對將來充滿擔心...
4.將來唔知會否出現人和動物的戀愛, 甚至婚禮...

5.道德, 論理來個大兜亂...這個世界將會變成怎樣?

6.小弟有點覺得, 而家既社會, 就似一個青少年進入反叛期, 甚麼也不要跟規矩,
甚麼也要順著自己的意思, 任意而行...

...

ans:
1, 神的旨意
2. 聖經有提及
3.不要擔心,你的智慧不可量度神
4.就算有亦是神的旨意
5.耶穌基督釘死係因為人既罪
6.神既旨意

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
DIH + 2 妙!

查看全部評分

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
053h4 發表於 2009-1-28 12:48 | 顯示全部樓層