hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 有冇人係客家人? 識講客家話?
開啟左側

有冇人係客家人? 識講客家話?

cn2661_2d32 發表於 2009-1-27 23:27 | 顯示全部樓層

我呀媽係潮州人,香港出世.識講同聽潮州話
我呀婆係潮州出世,成30歲先來香港.到現在都唔識講本地話.聽 就好有限.

我個人就完全唔識鄉下話. 聽都係一兩句

由於老豆係本地出世的東"館"人,冇乜咩鄉唔鄉下話.呀爺都係講本地話.
所以我中文之上,除粵語唔識任何方言

*我呀媽話福建話閔南話佢都識聽大部份
 樓主| leochill 發表於 2009-1-28 20:54 | 顯示全部樓層
回memphis: 我都o係西貢市區聽過阿婆講客話, 咁我想問村裏d 傳統活動, 好似祭祀咁會唔會講客話? "蛇話" 我都未聽講過呢!

問ricky : 請問而家台灣作教材用o既閩南語係文定係白? 我又聽過d 唔可靠o既來源話閩南語o既文讀近似客家話, 係咪呢?
fatku 發表於 2009-1-29 11:23 | 顯示全部樓層
原帖由 MEMPHIX 於 2009-1-27 16:55 發表
我都係西貢圍村客家人,都識講客家話
平時係屋企都多機會講客家
可能又細都大都聽到客,所以識聽同講
但係我太太搬左入黎三年就識聽幾句,講就唔得
相反我仔先三歲,以經比我老豆教到識好多

另一面係我媽果面,我媽都係圍村人 ...

我是客家人,家族中定居老家中山和馬來西亞的人都講惠州版本的客家話。很慚愧,我一句也說不懂。

有時候,我很羨慕包括MEMPHIX兄等在圍村長大的人,因為他們都能靈活地運用那些我本該精通的方言。

說到這兒,我想請問互聯網有沒有教導我們說客家話的網站?
古競豪
Bristoll5g 發表於 2009-1-30 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2009-1-28 20:54 發表

"蛇話" 我都未聽講過呢!

...

應為「畬」話, 是本港原居民「畬族」的方言。
 樓主| leochill 發表於 2009-1-30 09:04 | 顯示全部樓層
原帖由 fatku 於 2009-1-29 11:23 發表

我是客家人,家族中定居老家中山和馬來西亞的人都講惠州版本的客家話。很慚愧,我一句也說不懂。

有時候,我很羨慕包括MEMPHIX兄等在圍村長大的人,因為他們都能靈活地運用那些我本該精通的方言。

說到這兒,我想請問互聯 ...

你可以跟家裏人學習呀, 例如聆聽他們以客家話對話

網絡上的客語學習資源多是...不不, 應該是幾乎全都是由台灣製作的, 你可以去找找, 不難, 不過台灣客話分海陸腔和四縣腔(即梅縣、大埔等內陸縣), 跟你的惠州客話 (還有我深圳的客話) 都頗有區別, 要習慣一下

台灣還有一個客話電台, 寶島客家電台, www.formosahakka.org.tw
AVW56 發表於 2009-1-30 11:45 | 顯示全部樓層
講起有關惠州版本的客家話, 小弟有少少野想同大家分享.
小弟是惠州人, 但卻不是客家人.
點解咁講呢? 等小弟解釋一下.

其實, 惠州係有兩套通用方言的.

係惠州市區, 同埋惠州市區北面, 即博羅縣及龍門縣,
當地人會話自己係 "本地人" , 唔會認自己係 "客家人",
而佢地係講 "本地話" 的, 亦即 "惠州話" (又名: 老惠城話),
"惠州話" 較 "客家話" 易聽, 較似白話.

但係惠州市區南面, 即惠陽縣(區), 大亞灣區 及 惠東縣,
佢地會話自己係 "客家人", 講"客家話".

惠州存在著兩種方言呢一樣野, 其實好多人都唔知,
外面d人, 一聽到惠州, 就以為惠州全部人都係講客家話, 其實事實並非如此.
幾十年以來, 係惠州, 如果你講客家話, 基本上人地會視你為貧窮鄉下人,
但如果你講惠州話, 佢地就會視你為較富裕的城市人/本地人.

在維基百科, 亦有明確表示, 惠州存在 "惠州話" 及 "客家話" 兩種方言.
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E6%83%A0%E5%B7%9E&variant=zh-hk

維基百科, 惠州話 (老惠城話) 條目
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E8%80%81%E6%83%A0%E5%9F%8E%E8%AF%9D&variant=zh-hk

小弟的爸爸是惠州市區人, 是本地人, 所以是講 "惠州話" 的.
小弟的媽媽是惠州惠陽人, 是客家人, 所以是講 "客家話" 的.
所以, 小弟係惠州人, 但非客家人.

PS: 小弟識聽識講 惠州話 及 客家話

gn3509 發表於 2009-1-30 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2009-1-30 11:45 發表
惠州存在著兩種方言呢一樣野, 其實好多人都唔知,
外面d人, 一聽到惠州, 就以為惠州全部人都係講客家話, 其實事實並非如此.
幾十年以來, 係惠州, 如果你講客家話, 基本上人地會視你為貧窮鄉下人,
但如果你講惠州話, 佢地就會視你為較富裕的城市人/本地人.

以前就係
而家惠陽因為鄰近深圳,受深圳帶協,發展超快
整整下已經開始似香港既新市鎮
居民既生活水平都升左好多
今期流行:690是原罪
AVW56 發表於 2009-1-30 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-1-30 12:20 發表

以前就係
而家惠陽因為鄰近深圳,受深圳帶協,發展超快
整整下已經開始似香港既新市鎮
居民既生活水平都升左好多

係呀, 你講得岩,
惠陽區d人, 好多都係去左深圳搞生意,
個個發晒達咁返惠陽淡水呀, 惠州呀買豪宅,

我媽其中一個親戚好傳奇ge, 二十年前,
佢一位香港親戚打本比佢, 買左一部中巴, 營運淡水至深圳線路,
一日一個來回, 親自駕車, 早出晚回, 仲係行緊泥路的那個年代,
當時佢係獨家經營者, 結果佢發左達, 而家仲係深圳開大型二手車行添.

而且, 而家 惠南大道 (連接惠州市區及惠陽淡水) 同 惠澳大道 (連接惠州市區及惠東澳頭) 通左車,
一條大直路15分鐘就可以由惠陽剷出去惠州, 搞到係惠州市區, 而家周街D車都係掛 粵L M車牌 (惠陽車牌).

惠陽區北有惠南大道去惠州, 南有深仙公路去深圳,
又近惠州港同大亞灣, 佔盡地利, 所以發展勢頭愈來愈強, 仲強過東莞.
不過, 惠陽區始終都好難取代到市區的地位,
因為, 所有大醫院, 政府機關, 大酒店, 始終係市區,
惠陽人民要搞政府事務, 始終都係要出去惠州市區.

ksmbh 發表於 2009-1-30 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-1-30 12:37 發表

係呀, 你講得岩,
惠陽區d人, 好多都係去左深圳搞生意,
個個發晒達咁返惠陽淡水呀, 惠州呀買豪宅,

我媽其中一個親戚好傳奇ge, 二十年前,
佢一位香港親戚打本比佢, 買左一部中巴, 營運淡水至深圳線路,
一日一個來 ...

愚問:
惠陽最旺是否淡水,
咁大亞灣個邊又旺唔旺?!
 樓主| leochill 發表於 2009-1-31 00:00 | 顯示全部樓層

回AVW56: 有說惠州話是介乎白話和客話之間的混合體, 你認為是嗎?
記得十多年有個星晨花園o係惠州/惠陽, 唔知仲係咪存在呢?