hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 多唔多人徒步行鴨利洲橋/ 青衣南北橋?
返回列表 發新帖
開啟左側

多唔多人徒步行鴨利洲橋/ 青衣南北橋?

3asv6 發表於 2005-8-7 09:51 | 顯示全部樓層

我細佬成日鍾意由香港仔行反鴨利洲,唔知係米
澳洲0個邊佢住個town無乜巴士,坐tram又貴,
所以行慣左,不過佢宜家都反緊黎了.我次次坐
巴士都見有人0係鴨橋行...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
頭文字TRIDENT 發表於 2005-8-7 11:11 | 顯示全部樓層
[ref=330224]DM17[/ref]  在 2005-8-7 12:30 AM 發表:

見過某小學用鴨橋o黎練跑
半條橋都係著黃色PE衫既小學生

之後都冇再見過了

我以前間小學都要經常係個度練跑,不過我以前係著淺藍色杉,深藍色{富}的某學校的學生,不過個陣時我和同學好興跑到一半就搭的士返學校,費事跑(因為我本身比同學較肥),不過次次搭到返學校之後都要俾人罰.不過我都係過度畢業左之後,都好久無行過/跑過個條橋 lo,計下計下,都有2年幾無行過 lu.
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
KFC 發表於 2005-8-7 12:34 | 顯示全部樓層
[ref=330458]Fei[/ref]  在 2005-8-7 08:42 AM 發表:

長安有火?是長發商場嗎?
說回話題,如果北橋行人路在青衣城加開出入口,相
信會更多人使用,唔使落到橋尾長安。

個到有間酒樓好抵食ma#
我都覺得應該青衣城加開出入口
其實青衣機鐵站個總 站行人通道上面
也應起條樓梯比人行上去看風景
現在個位浪費了!
~AD9[EU9513]~ 發表於 2005-8-7 13:08 | 顯示全部樓層

鴨脷洲橋成日都幾多人行架wor~~
我見到成家人行啦!!
我自己都會行,如果唔想行要去利東既話只有去搭98啦!
kei_hk 發表於 2005-8-7 13:11 | 顯示全部樓層
[ref=330224]DM17[/ref]  在 2005-8-7 12:30 AM 發表:

見過某小學用鴨橋o黎練跑
半條橋都係著黃色PE衫既小學生

之後都冇再見過了

小弟間中學個pe sir好鐘意用北橋來做體能訓練﹐15分鐘內完成一個來回。不過已經是7-8年前﹐唔知而家還有沒有此訓練。

[ref=330613]KFC[/ref]  在 2005-8-7 12:34 PM 發表:

個到有間酒樓好抵食ma#
我都覺得應該青衣城加開出入口
其實青衣機鐵站個總 站行人通道上面
也應起條樓梯比人行上去看風景
現在個位浪費了!

從技術上及位置上﹐加通道上北橋都是有難度的﹐而當青衣城剛開幕時﹐有區議員提出過﹐而有關方面的否決理由正是上述2點再加「估計使用率低」

題外話﹐此酒樓火鍋﹐食品一般﹐價錢最後每位約$80(連加一及調味品的正價)﹐汽水啤酒任飲﹐仲有生果﹐價錢真是幾好。而調味品費又真是低付的﹐真是有10多種任取任用﹐相信其他地方只有1種:豉油
KFC 發表於 2005-8-7 23:38 | 顯示全部樓層
[ref=330644]kei_hk[/ref]  在 2005-8-7 01:11 PM 發表:

小弟間中學個pe sir好鐘意用北橋來做體能訓練﹐15分鐘內完成一個來回。不過已經是7-8年前﹐唔知而家還有沒有此訓練。

從技術上及位置上﹐加通道上北橋都是有難度的﹐而當青衣城剛開幕時﹐有區議員提 ...

係呀
間酒樓最正係飲品/調味料任拿
平日最平都係70元一位!!#;D
238X 發表於 2005-8-7 23:43 | 顯示全部樓層

[ref=330644]kei_hk[/ref]  在 2005-8-7 01:11 PM 發表:

從技術上及位置上﹐加通道上北橋都是有難度的﹐而當青衣城剛開幕時﹐有區議員提 ...

果個咪海濱市尊貴的鄒議員囉。
初期係連埋左仔黨的某兩會議員一齊爭取,
後來反面之嘛。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
bigfish_hk2 發表於 2005-8-8 00:00 | 顯示全部樓層
[ref=330643]~AD9[EU9513]~[/ref]  在 2005-8-7 01:08 PM 發表:

鴨脷洲橋成日都幾多人行架wor~~
我見到成家人行啦!!
我自己都會行,如果唔想行要去利東既話只有去搭98啦!

冇錯,鴨脷洲橋成日都好多人行
好多人鍾意行橋放狗(呢度提及o既狗唔係指島上私人屋苑居民)#???
由鴨脷洲行橋出香港仔
之後又由香港仔行橋返鴨脷洲
福建幫超市有過期30日叉燒包
Fei 發表於 2005-8-8 00:58 | 顯示全部樓層
[ref=330644]kei_hk[/ref]  在 2005-8-7 13:11 發表:

唔一定要石屎建造呀,大概係政府官僚制度吧!現在很多天橋都係
鋼架/梯,只要肯做從技術上及位置上問題亦不難解決。
kei_hk 發表於 2005-8-8 21:36 | 顯示全部樓層

[ref=331524]Fei[/ref]  在 2005-8-8 12:58 AM 發表:

唔一定要石屎建造呀,大概係政府官僚制度吧!現在很多天橋都係
鋼架/梯,只要肯做從技術上及位置上問題亦不難解決。

其實如果去到巴士站﹐然後行一周﹐特別留意行北橋2則和巴士站平台的位置﹐你會發現合適的位置大概只有近海邊的一小段才可以有空間健樓梯連接﹐不過又偏偏2者高度又相差大距離﹐日後真的建成﹐又有多少人肯行一段長命樓梯?