hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解巴士公司唔開新線去頂勁多人搭的紅(綠)小? ...
開啟左側

[問題] 點解巴士公司唔開新線去頂勁多人搭的紅(綠)小?

053h4 發表於 2009-2-6 00:44 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2009-2-6 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-2-6 00:41 發表
但係, 唔計公海線, 大部份紅小, 的確係時間短, 返車快wor

如果唔係D大線咁難入, 又有玻璃, 燒小巴呢類新聞
那一個個紅小個體戶唔想做大線?

香港缺少長途紅小既主因, 係絕大部份新市鎮地區紅小都唔入得, 而新市鎮出市區既快速公路又唔行得, 所以先至迫紅小係市區搵食. 市區地方唔大, 路線自然短.

香港大把紅小線唔係兩個方向都繁忙, 你夜晚去荃灣路睇下, 大把小巴係吉車出市區, 然後坐滿入荃灣. 銅鑼灣去上水又係咁, 夜晚坐滿入上水, 吉車出番香港, 呢幾條線都係站頭線.

如果無得做的話, 都無人做夜更啦. 小巴跑長途有車速優勢, 比市區塞車更有可為. 加上長途線可以收得貴, 吉車回空都抵.
053h4 發表於 2009-2-6 00:54 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2009-2-6 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-2-6 00:54 發表
朝早繁忙時間新界出市區, 得單向有客
要吉車番去接人出市區, 真係咁好做咩

另外, 本人所指的是繁忙時間, 紅小兩個方向都要多客先好做

兩個方向都多客固然好做, 但唔代單向有客既長途線無得做. 收$18一位, 坐滿已經收$288, 一更車跑5個單已經有數圍. 夜更車無得享受朝早繁忙時間, 咪又係咁樣大長途跑單向.

053h4 發表於 2009-2-6 00:59 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2009-2-6 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-2-6 00:59 發表
以閣下數字, 5個單先1500
但係, 夜間紅小車租好似過千wor

如果無得做, 就唔會有銅鑼灣至上水, 銅鑼灣至元朗, 銅鑼灣至西貢呢類線啦, 事實勝於雄辯.
053h4 發表於 2009-2-6 01:03 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2009-2-6 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-2-6 00:54 發表

朝早繁忙時間新界出市區, 得單向有客
要吉車番去接人出市區, 真係咁好做咩

另外, 本人所指的是繁忙時間, 紅小兩個方向都要多客先好做

所以造就左觀荃線出來了
由10蚊 升到12.5 都仲係大把人搭
你就知個需求有幾勁,,終於捱完地鐵的歲月了

好多市民都對於交通的需求/變更 係有好多意見的
但巴士公司一味就話研究,,研究,,再研究。
甚至資詢,資詢,再資詢
都唔肯將筆研究費試辦一條線來定佢生死

好似荃灣<>觀塘的半特快線
       298b 的全日
明明有水位都唔識去執
Mandy+263M=HG6729
053h4 發表於 2009-2-6 01:06 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2009-2-6 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 PB602 於 2009-2-6 01:02 發表

如果無得做, 就唔會有銅鑼灣至上水, 銅鑼灣至元朗, 銅鑼灣至西貢呢類線啦, 事實勝於雄辯.

銅鑼灣<>西貢線,,在下午接更時都要行荃灣<>佐敦道來補貼一下架
當然,,呢類線係好過潮聯果d 的,,但找得唔係好多咯
Mandy+263M=HG6729