hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 油尖旺將撤減16線巴士
開啟左側

[問題] 油尖旺將撤減16線巴士

238X 發表於 2009-2-15 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 AV513--HU208 於 14/2/2009 16:11 發表

平時 238X 唔塞車半粒鐘內一定到旺角
全程都係 40 - 45 分鐘
朝早繁時仲要有 238P
半個鐘已經出到中港城
仲要唔洗上上落落
好多客一上車就訓著左
個人唔認為呢班客會因為慳返少少時間而去犧牲呢段訓覺o既時間...

咁又未必,中港碼頭咁半桶水,
多個唔駛轉車既選擇都好。
只不過 238X 尖咀客又唔見得多到要減班。

都係果句,都係時候示威架啦。
(但如果總體減車, 另以加強 238P 去維持
往返旺角班次之類的措施, 我持中立態度)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
JN6854 發表於 2009-2-15 01:14 | 顯示全部樓層
原帖由 3AD60 於 2009-2-14 21:01 發表
但我覺得43C唔應該減班,始終將來九龍南線通車後
青衣南既居民會改用42A/43C出美孚轉西鐵線(去尖沙咀/
紅磡等等...)既地方,兼且係長青村,美景花園搭43C出美孚

轉荃灣線/西鐵線分分鐘仲快得過搭249M係青衣站轉東涌線
故此,我覺得將來九龍南線通車後要減班既應該會係249M

九龍南線通車 西鐵線可以由美孚搭到紅磡
但係要佢真係直到尖東(中間道一帶)同紅磡(車站一帶)
中間最多得個佐敦道/柯士甸道
只係難料42A/43C裝唔裝得埋呢班客0者...

原帖由 GU9338 於 2009-2-14 21:03 發表
其實249M都有佢自己既客源..

再減班只會送客俾小巴88E(以我所知有D人寧願等三,四個字一班既88E都唔搭249M)

應該係88A同88E...
249M 0的派車咁多年0黎真係一啖砂糖一啖鹽
以前就單層變超豪 而家攪到唔知咩樣...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
ahbong 發表於 2009-2-15 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-2-15 00:18 發表

相信大家鬧既唔係預唔預算
反正預測又唔會痛又唔會死,有咩所謂?
大家鬧既係運吉用估估下既野就付之行動
(連理據都冇,何來"預算"?財爺出預算案,特首出施政報告,甚至天文台出天氣預測都要講理由啦) ...

其實除左南線通車係必然發生的事實
我又睇唔到巴士削班係必然發生
之前已經有前科
西鐵通車又話 cut 巴士線
968/68X/69X 又話縮去金鐘/旺角
到五年後的今日依然原封不動

何必太動氣
大拿拿成投資成百億既鐵路通車
唔係唔洗做下研究
預計下乘客乘車會點變化吧?
如果乜都唔洗郁
當初就連該鐵路都不必花錢去起吧!
大家十年如一日繼續迫巴士就可以囉?

石頭 發表於 2009-2-15 02:02 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-2-15 01:36 發表

其實除左南線通車係必然發生的事實
我又睇唔到巴士削班係必然發生
之前已經有前科
西鐵通車又話 cut 巴士線
968/68X/69X 又話縮去金鐘/旺角
到五年後的今日依然原封不動

何必太動氣
大拿拿成投資成百億既鐵路通車 ...

唔係話咩都唔郁,只係與鐵路沒有多大關係的路線(e.g. 18,43C)都計劃減班,

郁得太離譜,先會有咁多人反對~
4056 發表於 2009-2-15 05:07 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-2-14 20:36 發表

企 ? 遲早真係要輕鐵企車頂啦

751 果 d 線又鬼死咁多車 , 614/5 系又疏又少車又多人
真係見到 751 拖卡有位坐 , 自己搭 614/615 就做玻璃布

真係把幾火

-
咁既服務叫人用 ? 仲用到既咩
(迫到咁 ,  ...

真係用垃圾 2 個字已經便宜左港鐵

利益申報:小弟係輕鐵員工

but...完全認同閣下既睇法
輕鐵敗處有好多都係人為,例如時間表,車隊數目,車隊分配,仲有最抵死既「一條龍時間表」...意思即一來來幾架,跟住個站空空如也...   行車又唔舒服,d車轉彎同上斜係定唔倒速...   而且仲係鐵路旅行既「開端」,搭完仲要企西鐵...   唔好講乘客,自己係職員都對呢d林林種種有得解決既問題感到為乘客不值...
柏麗之戀
AVD1 發表於 2009-2-15 06:51 | 顯示全部樓層
原帖由 AV513--HU208 於 2009-2-14 16:11 發表

平時 238X 唔塞車半粒鐘內一定到旺角
全程都係 40 - 45 分鐘
朝早繁時仲要有 238P
半個鐘已經出到中港城
仲要唔洗上上落落
好多客一上車就訓著左
個人唔認為呢班客會因為慳返少少時間而去犧牲呢段訓覺o既時間

非繁 ...

我覺得 TD 班人只係識睇巴士路線 o既 目的地,
而忽略巴士線途經 o既 地方 ~

樓上話 61X
將來如果土瓜灣個邊有埋港鐵,
佢分分鐘建議成條 61X Cut 左佢 ....

真係覺得 TD 有點以莫須有之因而減去一大堆青衣線及兩條荃灣特快線之巴士服務
大西北個邊一樣, 不過無可否認西鐵為佢地而起, 佢要 CUT 班都叫有 D 理由 (但我完全唔同意佢所謂 o既 原因) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
3AD60 發表於 2009-2-15 12:16 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2009-2-15 06:51 發表

我覺得 TD 班人只係識睇巴士路線 o既 目的地,
而忽略巴士線途經 o既 地方 ~

樓上話 61X
將來如果土瓜灣個邊有埋港鐵,
佢分分鐘建議成條 61X Cut 左佢 ....

將來沙中線通車後61X取消的話
62X起碼都要調正番個全程收費,
若果62X唔降低個全程收費的話
即係迫屯門市中心,安定,友愛既乘客
搭貴車出黃大仙,鑽石山,兼且62X,259D
起碼要攪番個免費八達通卡轉乘5,11,11B,21
去彌補61X取消之後既不便.
天空之神 發表於 2009-2-15 14:25 | 顯示全部樓層

回復 37# 的帖子

TD 唔夠膽 cut 61x , 迫人搭貴車
呢點真係可以放心 ,

如果佢想 cut 的話第一個上街
(同樣地 , 260X 等等多客 / 不可被取代路線都會)
.
N672D 發表於 2009-2-15 18:51 | 顯示全部樓層
按照正苦預測,要調整既仲有好多 = ="

258D 259D 263  261 268C 265B 260S 269C 269D 60M 68M 66 66X 62X 52X 930 960 961 962X 967 968 969
A21 E21 E22 E23 E31 E32 E33 E34 E42
JX9097 發表於 2009-2-15 19:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-2-14 23:46 發表
每次出現這類 topic 都很有趣

插運輸署南線未通車,就預算巴士乘客量下跌
同你地南線未通車,就預算巴士乘客量不會下跌
其實有何分別?

你地可以水晶球
運輸署為何不可? ...

依家問題係,條線未通車
運吉憑乜嘢去要求減班?
而且減嘅,好多都唔係服務鐵路沿線
除非運吉有足夠證據預計會跌,否則一句"客量大跌"就減班
會唔會有d反智呢?

其實最"公平"就係鐵路通車之後做觀察