hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 小巴車內的自製「標語」
開啟左側

[列舉] 小巴車內的自製「標語」

lsc04d11 發表於 2009-3-2 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 16-2-2009 08:37 PM 發表

大紙先找錢呢個都幾常見
不過有無人見過「唔收$500」咁絕呢?

俾得$500出黎搭架小巴仲唔走去搭的士...唔驚被人落車後跟蹤打劫咩?
gn3509 發表於 2009-3-2 12:29 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2009-3-2 10:49 發表

俾得$500出黎搭架小巴仲唔走去搭的士...唔驚被人落車後跟蹤打劫咩?

身上有$500有幾出奇....
你估$500好有錢咩,搭的士...
今期流行:690是原罪
cmkmichael 發表於 2009-3-2 17:51 | 顯示全部樓層
題外話,的士司機係有權唔收$500紙幣的
各位好!請列隊歡迎.....
JN6854 發表於 2009-3-2 21:48 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2009-3-2 12:29 發表
身上有$500有幾出奇....
你估$500好有錢咩,搭的士...

正如搭巴士 張八達通無錢 個身得0的一百蚊紙一樣道理
身上有大牛真係唔奇 尤其係高消費群
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
KC6831 發表於 2009-3-5 12:51 | 顯示全部樓層
原帖由 HN7067 於 2009-2-16 16:17 發表
繼續,
"此車不收毫子";
"$50/$100請先找贖".

搭藍佐線有司機個標語講明唔收一毫兩毫 , 仲將個真 一毫 同 兩毫 貼上張標語度

PS: 不過我試過搭 $2.5 小巴 @ 象山紅小 , 佢話唔收一兩毫 , 我成身先得果 $2 x 1 , 20cents  x 2 , 10cents x 1 ,
點知佢真係唔收 ... 唯有俾張紅衫魚出去喎 ...   ( 唔駛找都唔收 ,  係要找錢找到傻 , 咁堅持真係第一次見 ... )
謝謝您。
238X 發表於 2009-3-5 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 KC6831 於 5/3/2009 12:51 發表

PS: 不過我試過搭 $2.5 小巴 @ 象山紅小 , 佢話唔收一兩毫 , 我成身先得果 $2 x 1 , 20cents  x 2 , 10cents x 1 ,
點知佢真 ...

我諗呢個應該同一兩毫硬幣比較容易遺失有關...
JN6854 發表於 2009-3-5 21:48 | 顯示全部樓層

原帖由 KC6831 於 2009-3-5 12:51 發表
搭藍佐線有司機個標語講明唔收一毫兩毫 , 仲將個真 一毫 同 兩毫 貼上張標語度

點知佢真 ...

收五毫0既小時好多都唔收一、兩毫
因為佢地有一棟五毫子standby 唔介意找五毫俾你 (無預留位置放一、兩毫)
但係好似以前香旺咁收十二個八(日間) 個「錢兜」一定有一棟兩毫子standby
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
fai 發表於 2009-3-7 02:05 | 顯示全部樓層
唔知點解好多紅小都貼上廣告話私人徵求紅酒/洋酒,另外有d
紅小就貼逍遙散(外用),然後列出一大堆功效,並話車上有售
(問司機)。
[i]影像.從心[/i]
nwfb1601 發表於 2009-3-7 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2009-3-2 02:25 發表

呢張0野唔知呢度定隔離版有人貼過話係米有人偷九巴財物
貼上小巴,不過我唔見呢度小巴貼相版有呢篇文搵唔反篇
文...

你講緊呢個

頭先係 B3 板搵到。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
NL262/R 發表於 2009-3-7 12:13 | 顯示全部樓層

原帖由 KC6831 於 2009-3-5 12:51 發表
搭藍佐線有司機個標語講明唔收一毫兩毫
但係一毛兩毛都係香港法定貨幣... 拒收咪即係犯法?? 只需要我唔係一次過比20個(好似)1毫, 道理都應該起我度, 對不對?