hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵線既車站其實可唔可建更多出入口/通道? ...
開啟左側

西鐵線既車站其實可唔可建更多出入口/通道?

ahbong 發表於 2009-3-2 19:44 | 顯示全部樓層

原帖由 sg 於 2009-3-2 19:09 發表

你睇唔到西鐵走入大馬路,對元朗區發展有咩幫助, 就等我話你知,

你都識講啦,現有市中心係唔會荒廢,仲有三幾萬巴士乘客添 ,即系仲有通勤需要啦???
你唔好話現有市中心交通問題無須解決呀,如果唔係西鐵起來做乜???全為了新發展???肯定不是!!!
西鐵係用來紓緩∕解決新界西的交通問題,繼而吸引新發展。
交通問題未解決,新地標,新發展,又係加劇問題的嚴重性,
交通不便,都幾難吸引到人,吸引唔到人,發展商就不會有興趣,繼而拖慢你所謂的搬市中心的雄圖大計。

你又屈我
我又幾時話要搬市中心?
我係話假以時日
西鐵站將會發展成另一個市中心

發展商沒有興趣
YOHO TOWN、屯門站而家就唔會大興土木啦
遲下仲有荃灣西、錦上路
真係有排起
相反你睇下大馬路... 搵新樓都難
仲話屈入天水圍全部已發展區
更加無發展可言
將線早有預留位
所以車站深入社區都仲可以有上蓋物業
係另一回事

ksmbh 發表於 2009-3-2 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2009-2-28 02:17 發表

部份市中心當然出現沒落的情況,可是未至於沒有人口存在(外國也有不少例子)。
唯一肯定的是,市中心並非直接拆去,只是追不上城市的發展。..

沙田墟是否直接拆去呢?!
h2o 發表於 2009-3-2 23:49 | 顯示全部樓層

回復 122# 的帖子

雖然真實性不明, 不過可以參考一下:

http://www.shatin.hk/page.php?main_cat=2&sub_cat=18&id=53
117 發表於 2009-3-2 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-3-2 19:44 發表

你又屈我
我又幾時話要搬市中心?
我係話假以時日
西鐵站將會發展成另一個市中心

發展商沒有興趣
YOHO TOWN、屯門站而家就唔會大興土木啦
遲下仲有荃灣西、錦上路
真係有排起
相反你睇下大馬路... 搵新樓都難
仲話 ...

HAHA, 您無答到sg既問題 =]
睇下我補充得岩唔岩啦

鐵路起出黎係為左成個區既規劃
如果有預留就會根據預留區去發展 (例 : TKO)

如果已經一早發展左既, 亦可以因應鐵路而二度發展
唔一定要限死一個框框內既市中心
咁呢個區域先係可以持續發展
一個唔可以自我SUSTAIN既區域, 係好容易老化...
到頭來就只可以大規模重建

同埋鐵路唔係單一設計去舒緩路面交通的吧?
如果係既話, 荃灣去沙田應該一早要起鐵路啦
雖然唔多明運輸處真係做緊咩

但唔可以否認既係 : 西鐵D站真係起得太大
就算有輕鐵/巴士做接駁, 由月台行到站都已經係幾分鐘既事
sg 發表於 2009-3-3 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 117 於 2009-3-2 23:56 發表

HAHA, 您無答到sg既問題 =]
睇下我補充得岩唔岩啦

鐵路起出黎係為左成個區既規劃
如果有預留就會根據預留區去發展 (例 : TKO)

如果已經一早發展左既, 亦可以因應鐵路而二度發展
唔一定要限死一個框框內既市中心
...

同佢講, 真理不辯自明,
人地就醒啦,把火車站“潛入”中心區, 人地都係無預留地,
車站選址深圳的中軸線上的市民中心,
不管四面八方的居民都方便。
仲有地鐵1,2,3,4及11號線無縫連接,

香港唔該學下野啦!

深圳将建国内最大地下火车站 位于城市中心(图)
深圳将建国内最大地下火车站 位于城市中心
http://msn.ynet.com/view.jsp?oid=49094295

資料來源: MSN 中國
煒鑫扮師奶  已經俾人拉
ahbong 發表於 2009-3-3 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2009-3-3 23:10 發表

香港唔該學下野啦!

深圳将建 ...

其實我同好多板友一樣
真係無乜興趣討論你所謂的「真理」
一大條西鐵起左出黎已經六年
雖然無預期咁多人用
但一日差唔多都有廿四萬人搭喇

就留返你自己拎張地圖同支筆出黎
規劃出你自己心中最理想的定線吧
反正怎劃都不會成真
sg 發表於 2009-3-3 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-3-3 23:31 發表

其實我同好多板友一樣
雖然無預期咁多人用

反正怎 ...

原帖由 ahbong 於 2009-3-3 23:31 發表

其實我同好多板友一樣
雖然無預期咁多人用

反正怎 ...

真係無乜興趣討論你又回文?
你同好多板友一樣,與我何干?

我就係話比你知,
一大條西鐵起左出黎已經六年,
比預期少咁多人用 , 係失敗中的失敗,
咁就希望港鐵醒少少,
以後車站及出入口選址深入該區中心地帶,唔好再咁失敗了。
一係唔好起,一係就一步到位。

以免花錢起左大大個站,仲日日蝕人工+電費,
浪費納稅人金錢兼浪費市民寶貴時間。完全不合乎成本效益。

煒鑫扮師奶  已經俾人拉
dennis28a 發表於 2009-3-3 23:46 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2009-3-3 23:10 發表

香港唔該學下野啦!

深圳将建国内最大地下火车站 位于城市中心(图)
深圳将建国内最大地下火车站 位于城市中心
http://msn.ynet.com/view.jsp?oid=49094295

個人認為,火車站「潛入」中心區,某一程度上,需要收回的土地面積絕不簡單。
(至少未來福田站是在一個綠化帶下興建,上方接近無建築物可言)
在一個西鐵車站要在元朗大馬路一帶以明挖、改路,對當地交通影響之大,
單是巴士線及輕鐵改道,區議會亦會嚴重不滿,未知是否合理?
對一個行政主導,以低價收地的深圳地區;對比受地區壓力,要求合理價格收地的香港,
有不少問題根本不能相提並論。
(單是要香港收回匯豐銀行地皮也是不太可行,閣下認為在市中心完全發展的香港而言,深圳的福田區市民中心可比較嗎?)

再者,有關車站是城際鐵路車站,難道未來西九總站也不是無縫連接?
介時由圓方步行至佐敦道,路經兩個市區車站(三條路線)、一個隧道轉乘站、兩個市區巴士總站、兩個城際巴士總站、一個城際鐵路車站。
而且西九總站位置,也不會有預留地,亦是未來 CBD 的延伸地(整座 ICC 及全球最高的酒店),個人不見得香港不及深圳。

惡意回復是不道德的行為。
|_arco 發表於 2009-3-3 23:58 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2009-3-4 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 |_arco 於 2009-3-3 23:58 發表

哈哈,估唔到又有另一位版友俾呢位人兄激死
我真係唔明點解西鐵有免費輕鐵接駁都仲有人話唔方便,唔鍾意搭輕鐵既咪行路囉,
有D人話西鐵係元朗既定線好差,到喉唔到肺,去唔到大馬路,但由朗屏站行去大馬路最多咪三四個字。
你估鐵路公司真係突登整到D車站位置勁唔方便來趕客咩,有得整既話緊係想整到最方便以吸引最多客源啦。
但有D人硬係覺得當年九鐵係"突登"整到D車站位置勁唔方便來趕客........

老實而言,西鐵定位雖不在大馬路,
但在成本效益而言,此定線是最快及最有可能服務所有地區的居民。
至少可達最低收地成本及有一定程度接駁(雖未至於最好),
有時候,有好過無,在其他地方興建,除非九鐵拆左輕鐵或重建輕鐵,否則未必有空間在大馬路興建。

惡意回復是不道德的行為。