hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵線既車站其實可唔可建更多出入口/通道? ...
開啟左側

西鐵線既車站其實可唔可建更多出入口/通道?

ahbong 發表於 2009-2-16 01:35 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2009-2-15 10:59 發表

講得好.

最慘係d輕鐵 1分鐘, 2分鐘, 2分鐘咁黎到屯門站,
之後個班就8分鐘, 如果遇到咁ge情況, 真係激到嘔血, 又多人wo.

所以我而家由西鐵站落市中心, 都唔搭輕鐵lu,
行輕鐵橋下面個條行人路, 之後行人天橋入錦華 ...

接駁性質一向都係咁
輕鐵係免費,行路亦係免費
有車就搭車,覺得耐就行路囉

市區好多付費接駁
例如小巴
等得車開計埋車程
其實亦都同行路差唔多
無話一定要 100% 乘客轉車
你有自由選擇
亦唔等於你選擇行路
轉車就係搵笨
或者條小巴線係無用

lsc04d11 發表於 2009-2-16 10:05 | 顯示全部樓層
咁又係,對怩於其他港鐵綫黎講,西鐵綫有輕鐵/巴士免費接駁..真係好好ga la....

就似慈雲山、寶達..那些就要乘車接駁..但其實黃金海岸去屯門站仲遠啦...我地就可以K51/K53唔使錢接駁...

回應番個主題,其實九鐵當時SET D出口名稱都有一D保留既地方。
就似屯門站只有A、B、C、F出口
元朗站又食左幾個出口

所以其實真係可以再加出口...

DIH 發表於 2009-2-16 22:56 | 顯示全部樓層
成日都話西鐵站唔近人流中心,竟然同將軍澳綫比,點解唔用馬鐵同將軍澳綫比?
將軍澳綫係規劃新市鎮時有預留位,西鐵有冇?
將軍澳綫由規劃到建築,定線冇乜大改動,西鐵呢?

嘩,原來去到黃金海岸都有免費接駁,畀著我,一定多多捧場啦~
雖然我而家住喺市區地鐵站隔籬。
typ 發表於 2009-2-16 23:26 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
typ 發表於 2009-2-16 23:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2009-2-16 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 typ 於 2009-2-16 23:30 發表

以前觀塘線等都好似無預留位,可能果時無咁多樓
但係有d都係起係路面下面,
如果西鐵元朗站起係青山公路地底,會好好多,
但造價可能貴好多

現在的定線,可以讓朗屏都有西鐵搭,而由朗屏站行去大馬路,對我而言都唔算太遠。
我反而希望輕鐵元朗段改做地底......
N672D 發表於 2009-2-17 20:01 | 顯示全部樓層

呢D係新市鎮既特色
ahbong 發表於 2009-2-18 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 typ 於 2009-2-16 23:26 發表

最唔好既係個站整到大一大
由月台落去大堂都二至三層
以前既站大部份都做到藏於地底好快就可以行到去月台,
而家好多站都要起係地面整到大一大,有少少供過於求 ...

'

若果唔大都好難疏導人流
天水圍站好似好大
但而家繁忙時間已經覺得幾迫人
如果細少少
真係不敢想像

以前既站... 的確好快可以行上去
但好似旺角尖沙咀九龍塘呢 d 站
好多時淨係排隊搭扶手梯都夠你排大半分鐘

limited 發表於 2009-2-18 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-2-16 23:37 發表

現在的定線,可以讓朗屏都有西鐵搭,而由朗屏站行去大馬路,對我而言都唔算太遠。
我反而希望輕鐵元朗段改做地底......

[純屬幻想]
如果有得推倒從來的話, 我諗屯元天用 BRT 系統比輕鐵更適合
主力用十八米掛接, 另買一批十二米配兩邊車門
必要時支援 BRT, 其他時間封右邊車門當K巴用
[幻想完畢]
ksmbh 發表於 2009-2-18 01:42 | 顯示全部樓層

原帖由 typ 於 2009-2-16 23:26 發表

最唔好既係個站整到大一大
由月台落去大堂都二至三層
以前既站大部份都做到藏於地底好快就可以行到去月台,
而家好多站都要起係地面整到大一大,有少少供過於求 ...

整大D可以霸多些地起上蓋物業吧,
如果學觀塘站咁起,
好似冇乜上蓋物業起得成,
對鐵路公司得不償失.