hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵線既車站其實可唔可建更多出入口/通道? ...
開啟左側

西鐵線既車站其實可唔可建更多出入口/通道?

|_arco 發表於 2009-2-24 19:21 | 顯示全部樓層

N672D 發表於 2009-2-24 22:58 | 顯示全部樓層
當九龍南線啟用,西鐵轉車可略為方便,新市鎮發展特色係社區交通互接,天水圍有輕鐵/K73/K74,區域鐵路建於市區臨界上,同高速公路一樣,巴士接駁好過輕鐵,輕鐵彈性低。K51/K52/K53/K58/506係好過輕鐵505
N672D 發表於 2009-2-24 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2009-2-22 05:03 發表
簡單黎講, 西鐵都係為發展上蓋物業, 如果係元朗大馬路, 屯門市中心地底建站,
邊有空間係上面建鐵路沿線做賣點的50層私樓,
感覺上西鐵為左發展車站一帶地區而設, 為建設新市中心(如九龍站, 奧運站)
根本唔會在乎市 ...

九龍站/奧運站 是西九龍填海發展計劃,
奧運站係只為新區;物業發展包括浪澄灣/一號銀海/柏景灣/帝柏海灣/維港灣/君傲港/港灣豪庭及奧海城1-3期,海富及富榮既市民亦包括和匯豐/中銀中心,及大角咀(旺角西)重建計劃。新建:海庭道/海輝道/海帆道/深旺道接西隧及3號幹線。

九龍站:連接未來118層既環球貿易廣場/ELEMENTS/天璽/凱旋門/君臨天下/擎天半島/漾日居/及高鐵站/柯士甸站及酒店和西九文娛發展區,環球貿易廣場同IFC2美點雙輝,打造新面貌

佐敦舊區有佐敦站,渡船街(果欄-駿發)、眾坊街有油麻地站
大角咀(旺角西)會重建,大角咀舊區有旺角站/塘尾道(長沙灣道)有太子站
Kaix 發表於 2009-2-25 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 |_arco 於 2009-2-24 19:21 發表

我係樓上都已經講左東涌線路軌同連翔道之間既位置根本不足以擺埋西鐵路軌,中間再加個島式月台而做到跨月台轉乘,就算起到,個島式月台都會好窄

仲有,你話起隧道令西鐵列車跨過東涌線及機場快線去到另一邊路軌,咁唔該解釋埋如何係唔影響東涌線及機場快線列車服務之下起隧道。

其實東涌方向月台本身已經夠闊,
而連翔道行人路本身又係闊得過份,
可以容納一條西鐵路軌有餘

現今鑽挖科技已經可以做到對地面影響減到最低,
純粹於路軌的地底穿過不會影響鐵路服務

每次當講到「點解唔咁起」個陣,
總有人實牙實齒講咁起點唔可行,
但往往個邏輯係由因為冇咁起從而自行推斷一d理由去支持冇咁起,
但其實真正熟悉工程而又熟悉現場詳細情況嘅人真係好少,
究竟我地聯想出黎嘅理由係咪真係班工程師嘅理由??

環顧世界各地無數鐵路工程,
我會覺得香港「點解唔咁起」多數係因為budget問題,
甚至係多一事不如少一事以及前兩鐵抗拒互相協調嘅心態
Kaix 發表於 2009-2-25 01:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-2-23 15:13 發表

由屯門至元朗﹐一早已經完成發展﹐已經沒有位比西鐵建站。除了天水圍外﹐屯門元朗多數地方都是盡量找出空間去興建﹐元朗大馬路直情可用勉強找出丁點空間來鋪軌建站﹐試問重鐵又點入這些地區建站?

成日用哩d唔係原因嘅原因

講發展完成,
當年地鐵市區線咪又係咁起,
港島路又窄又有電車一樣起到,
唔知話屯門元朗「發展完成」、「好稠密」嘅人係咪未出過城,
所以唔知咩叫「丁點空間」

誠誠實實同人講「要慳錢」、「唔值得搞咁多野」、「d錢要用黎起豪華車站」冇人怪你

ahbong 發表於 2009-2-25 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-2-25 01:30 發表

成日用哩d唔係原因嘅原因

講發展完成,
當年地鐵市區線咪又係咁起,
港島路又窄又有電車一樣起到,
唔知話屯門元朗「發展完成」、「好稠密」嘅人係咪未出過城,
所以唔知咩叫「丁點空間」

誠誠實實同人講「要慳錢」、「 ...

連南線起左咁多年都就快通車
竟然仲講緊西鐵點樣無起入大馬路...

出口可以加
接駁可以改善
輕鐵可以重組加密
元朗明渠改善工程
不如起一條天橋加行人輸送帶去朗屏站
仲實際過講西鐵起入大馬路地底吧

Kaix 發表於 2009-2-25 01:51 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2009-2-23 18:08 發表

同埋你始終都係以吸客為出發點. 至於地區發展就欠奉. 膽敢講, 就算係地鐵起, 都唔會起到元朗市中心地底. 只差在地鐵唔會將物業發展權交回政府, 鐵路通車後會趕快讓上蓋物業入伙吸客回本, 猶如地鐵將軍澳線一樣 .......

明明可以做到新舊區兼顧,
但現在故意忽視舊區,
點算係地區發展??
Kaix 發表於 2009-2-25 02:09 | 顯示全部樓層
原帖由 N672D 於 2009-2-24 22:58 發表
當九龍南線啟用,西鐵轉車可略為方便,新市鎮發展特色係社區交通互接,天水圍有輕鐵/K73/K74,區域鐵路建於市區臨界上,同高速公路一樣

救命
規劃失敗變新市鎮發展特色,
原來搭車唔方便、多次無雷公咁遠轉車係特登規劃出黎嘅特色,
咁點解沙田、將軍澳、馬鞍山冇咁嘅特色

西鐵仲要原來同港穗線一樣係區域鐵路,
每日用區域鐵路返工真係慘

咩年代
住宅區仲特登分新市鎮定市區,
完全唔以人為本

Kaix 發表於 2009-2-25 02:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-2-25 01:49 發表

連南線起左咁多年都就快通車
竟然仲講緊西鐵點樣無起入大馬路...

出口可以加
接駁可以改善
輕鐵可以重組加密
元朗明渠改善工程
不如起一條天橋加行人輸送帶去朗屏站
仲實際過講西鐵起入大馬路地底吧 ...

去到今時今日嘅田地的確係

但有人企圖美化當天嘅規劃失當,諸多劣質藉口

就好似一日中共仍然嘗試美化64當天嘅行為,
就仍然會有人窮追猛打
s3n354 發表於 2009-2-25 03:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-2-25 02:18 發表

去到今時今日嘅田地的確係

但有人企圖美化當天嘅規劃失當,諸多劣質藉口

就好似一日中共仍然嘗試美化64當天嘅行為,
就仍然會有人窮追猛打 ...

與其話規劃失當, 不如話建西鐵建得太早

用460億建一條只服務屯天元居民既西鐵,
既不是通往機場, 邊境, 沿線更不是商業中心, 亦唔見得未來有重大發展,
只不過是一條高價居民鐵路.
如果沒有車站上蓋物業既收入, 單靠乘客車費收入, 100年都無法回本.

如果照你所講, 在元朗大馬路, 屯門市中心地底建站, 既沒有車站上蓋物業十億元計既收入,
成本亦必定會以億元計大幅上漲, 到時乘客車費必定不是今日個價,

另外, 在市區地底建站的話, 完工日期一定會以年計廷遲,
當年係因居民議員每日都抗議屯門公路塞車, 西鐵先會匆匆上馬, 並要盡快完成
西鐵如要遲1-2年建成, 當局的政治壓力必定會更大.