hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 將來港鐵"康城站"啟用之後,
開啟左側

將來港鐵"康城站"啟用之後,

Kaix 發表於 2009-2-16 00:18 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2009-2-15 22:47 發表
其實當然起將軍澳支線嘅時候
就已經要起預留結構俾觀塘線入寶林
不過可能當時地鐵覺得康城站唔會有太多人用
所以將部份班次cut走(from寶林),改為去康城站算數

不過港鐵都應該唔會用呢d"無謂錢"ga la

依家喺將軍澳站大興土木仲可唔可行呢?
因為車站已經使用中,大興土木會唔會影響到日常運作?

其實觀塘線入寶琳長遠只係需要養多一個島式月台,
但係簡化左嘅車務、少左轉軌嘅損耗都慳到唔少,
已經唔計乘客量嘅增長

於將軍澳站月台下另加建一個月台,
大堂及月台某d部分可以用作工地,
又可以從寶邑路入手加強/增加車站承托結構,
對車務應該可以做到零影響,
乘客就可能行多左路、車站迫人左同見到圍版處處

將軍澳站一帶車、人、樓都唔多,
已經好辦事

ES464470X 發表於 2009-2-16 02:39 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2009-2-15 22:47 發表
...
不過港鐵都應該唔會用呢d"無謂錢"ga la
始終過海的話,港鐵係比巴士快,密
唯一有可能流失嘅就係往來部份九龍東乘客
(可能改搭小巴/巴士)
之但係小巴(102/102B,10M)繁時好難等,巴士(98A)就慢到爆

既然小巴同巴士係繁時都咁難等, 咁我估好多人最後都係要揀返地鐵
繁時寶琳站同坑口站最疏估計都係5分鐘一班(聯合班次2.5分鐘),
照計應該呢兩個站應該唔會有乘客上唔到車掛, 又唔係太疏

非繁時情況就可能有d唔同了,
如果寶琳站同坑口站最疏真係7-8分鐘一班, 最密5分鐘一班,
而地面交通又無咁擠塞時,
就應該有多少少人揀返巴士/小巴出觀塘/牛頭角先轉車都唔定~
lsc04d11 發表於 2009-2-16 10:01 | 顯示全部樓層
遲d經東隧出港島咪密左d車...

觀塘綫會唔會越伸越長喇??油麻地又要延到去何文田...
我諗12分鐘一班都足夠(通車初期)

其實咁樣都好呀...o係觀塘綫(油塘)轉將軍澳綫出港島既乘客可能會因此有位坐...
正如繁忙時間在上水等車去尖東方向,如果o個架係羅湖開,只有少少位..落馬洲開就可以好多位lu...
~誰@359~ 發表於 2009-2-16 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2009-2-15 20:34 發表
寶林同坑口客隨時"返轉頭"搭巴士出九龍都唔定
(因為行得去港鐵站,再等多個幾字車,巴士都分分鐘出咗九龍)

到時康盛(+ 翠林)交通隨時畀康城玩死…
求神拜佛港鐵醒醒定定…
字大只顯得人自大
hz6751 發表於 2009-2-17 18:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2009-2-16 02:39 發表

既然小巴同巴士係繁時都咁難等, 咁我估好多人最後都係要揀返地鐵
繁時寶琳站同坑口站最疏估計都係5分鐘一班(聯合班次2.5分鐘),
照計應該呢兩個站應該唔會有乘客上唔到車掛, 又唔係太疏

非繁時情況就可能 ...

現時繁時約三分鐘一班,去到將軍澳站常常有人上唔到車要等下一班,
如真是寶林和坑口兩站繁時五分鐘一班,隨時變成坑口站有上唔到車
要等下一班。到時將軍澳站的乘客就只有靠康城站開出列車才能登車。
ES464470X 發表於 2009-2-17 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hz6751 於 2009-2-17 18:03 發表

現時繁時約三分鐘一班,去到將軍澳站常常有人上唔到車要等下一班,
如真是寶林和坑口兩站繁時五分鐘一班,隨時變成坑口站有上唔到車
要等下一班。到時將軍澳站的乘客就只有靠康城站開出列車才能登車。 ...

情況如你所說的話, 咁康城站通車後都幾大鑊下,
地鐵果5抽新車未必俾晒將軍澳線用,
因為早上繁時其他市區線都唔夠車用, 所以仲需要派車俾其他路線~

即康城站啓用初期, 將軍澳線的聯合班次最密可能只有2.4-2.5分鐘,
寶琳站同坑口站班次最疏去到4.8-5分鐘的機會頗大,
而最密應該都有3分鐘一班(連續兩班寶琳列車),
所以將軍澳站乘客又未至於要等到康城開的列車先上到車
只係每3班車就有1班全車爆滿~
但到康城將來多人住時,
由於康城列車疏導將軍澳站乘客的作用逐漸下降,
將軍澳站乘客登車困難的情況或會進一步惡化

hz6751 發表於 2009-2-18 17:53 | 顯示全部樓層

整體來說,將軍澳線通車後,觀塘線過海要在油塘站轉車,但是將軍澳線班次
比較觀塘線為疏,尤其非繁忙時段和假期常要五分一班,東隧過海整體列車班次
明顯減少。繁忙時段,油塘站往北角方向因將軍澳線列車較疏,再加上列車已
半滿至三分二滿,造成了樽頸效應。康城站將啟用,港鐵應把東隧過海整體列車
班次最小回復以前觀塘線過海的水平,甚至更密以應付將軍澳人口增長。
ES464470X 發表於 2009-2-21 11:39 | 顯示全部樓層
係另一討論區同其他版友傾完之後,
發現左康城站通車後有個好嚴重的問題,
因為10抽新車要去到2011年打後先可以投入服務,
所以地鐵係早上繁時仲係唔夠車用,
現時有傳將軍澳線借左一抽車俾觀塘線用, 早上繁時行13抽車,
而康城站通車後可能只會增加多一抽車行,
但其他路線(荃灣線/港島線)係早上繁時已經出晒所有列車,
只有一列必需留廠的後備列車, 換言之,
荃灣線或港島線有可能要係早上繁時cut一抽車俾將軍澳線用
(觀塘線就因有列車大修, 已經少左兩抽車, 需要借將線一抽車,
應該唔會係觀塘線囉車用)

另外有版友講現時試車只係由康城站至調景嶺站,
將來康城站通車時, 列車有機會只係來回康城至調景嶺站, 停將軍澳站,
如果係真, 將軍澳站乘客要小心上錯車了, 否則坐一個站又要轉車
sg 發表於 2009-2-21 11:48 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-2-16 00:18 發表

其實觀塘線入寶琳長遠只係需要養多一個島式月台,
但係簡化左嘅車務、少左轉軌嘅損耗都慳到唔少,
已經唔計乘客量嘅增長

於將軍澳站月台下另加建一個月台,
大堂及月台某d部分可以用作工地,
又可以從寶邑路入手加強/增 ...

可行的,另加建一個月台後,像廣州地鐵的體育西路站三號線及新加坡地鐵的丹拿美拉站般,
分三個月台,中間月台咪用來去康城e d 短途線,轉車過對面就ok.
煒鑫扮師奶  已經俾人拉
mmlcs36 發表於 2009-2-21 12:21 | 顯示全部樓層