hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [經典紀錄片]假如地鐵有接駁巴士....
開啟左側

[經典紀錄片]假如地鐵有接駁巴士....

將軍澳巴士佬 發表於 2009-2-18 23:35 | 顯示全部樓層

想問下MTR批DMS係用乜機械配搭?
吉拿6LXB+半自動 / LEYLAND 0680+全自動?
~誰@359~ 發表於 2009-2-18 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2009-2-18 22:25 發表
家陣想 MTR 再開多 d 接駁線都難

資本主義社會是也~

更直接d講,佢搞接駁線都唔會係港鐵接駁,而係商場同住宅接駁
字大只顯得人自大
ming 發表於 2009-2-19 03:02 | 顯示全部樓層
如果地鐵還有剩餘的載客能力
他們自己又願意開辦免費接駁路線
為甚麼會是壞事呢?

協調者怕影響既得利益者
地鐵站只維持「還可以」的可達度
最終使用人數不能提升至最高
為甚麼這就是一個稱職的協調者?
ctb8107 發表於 2009-2-19 12:51 | 顯示全部樓層

我覺得而家政府唯利是圖既「保鐵政策」, 對比起當年主張平衡各方利益及以市民利益為依歸既態度, 真係好反智!

以前政府既決策係睇住市民既交通需要而制訂,
even地鐵想開shuttle吸客, 政府都會先睇清楚當時現有既交通配套同乘客量, 然後作出決定,
不讓任何一方獨大, 或偏離市民既交通需要, 甚至企圖改變市民既乘車習慣。

相反2009年既今日, 九龍南線都未開, 就已經驚死蝕/賺唔夠咁, 話要cut呢條cut果條...
仲要拎住「配合九龍南線通車後市民乘車習慣改變」既旗號去打壓巴士公司,
喂~ 奉指架?!  大家問心啦... 係咪企圖改變市民既乘車習慣先?
如果開左九龍南線, 個別巴士線乘客量大減, 到時未cut到夠lor!
相反, 如果無信心鐵路同巴士公平競爭既話, 咁未係因為你當初規劃不當lor!
仲咁好意思格硬改變市民既乘車習慣!
~誰@359~ 發表於 2009-2-19 17:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ming 於 2009-2-19 03:02 發表
協調者怕影響既得利益者
地鐵站只維持「還可以」的可達度
最終使用人數不能提升至最高
為甚麼這就是一個稱職的協調者? ...

嘗試諗闊d,當你影響到「既得利益者」
一d依賴既得利益者既人就會因而受害
你開接駁線,之後就會影響到一d唔可以因接駁線而得益既人
咁呢班人我地又係咪唔需要理?
字大只顯得人自大
fw1321 發表於 2009-2-19 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2009-2-19 12:51 發表
我覺得而家政府唯利是圖既「保鐵政策」, 對比起當年主張平衡各方利益及以市民利益為依歸既態度, 真係好反智!

以前政府既決策係睇住市民既交通需要而制訂,
even地鐵想開shuttle吸客, 政府都會先睇清楚當時現有既交 ...

咁當年輕鐵又算唔算係迫人去改變交通模式?
其實片中都有提到當時政府係承認地鐵繁忙時間既載客量達飽和, 即係根本
冇需要再整接駁巴士去增加客量。所以今日西鐵既情況同當時地鐵既情況根本
就唔同。我唔係認為政府或且鐵路公司唔需要為一條鐵路既規劃負上責任, 但係
唔代表當時政府同今日以鐵路行先既原則有改變。反而我更加睇到八十年代
政府為鐵路行先所措施比今日更加狠, 只不過鐵路飽和既時候既情況有所不同。

不過從片段中可以感受到當年社會既風氣係有所不同。若果今時今日巴士公司
以九龍南線影響生意為理由加價, 恐怕唔少人既反應係會鬧巴士公司, 即使有
利潤管制都會要求檢討, 新聞報導既手法亦會唔同。但係片中當時既新聞片段
就會比較溫和、中肯去分析整件事。
ming 發表於 2009-2-19 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2009-2-19 17:40 發表

嘗試諗闊d,當你影響到「既得利益者」
一d依賴既得利益者既人就會因而受害
你開接駁線,之後就會影響到一d唔可以因接駁線而得益既人
咁呢班人我地又係咪唔需要理? ...

個人覺得啦
唔通地鐵又可以話巴士公司加轉乘優惠影響盈利
之後就加價?

不過係當時巴士公司夠惡
先敢"威脅"政府話加價
幾條接駁線
巴士公司盈利會唔會下降到要加價/取消虧蝕路線咁誇張?

其實當地鐵太多人搭
大家又會自自然然走去搭巴士

相對於現在的「保鐵cut巴士線」
地鐵加接駁線遠遠是個令巴士公司輸得「心服口服」的方法
地鐵可以免費接駁,你巴士公司又得唔得?

其實巴士公司都要用下腦
諗下點樣面對競爭的
nwfb1001 發表於 2009-2-20 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 Swedenscania 於 2009-2-17 19:33 發表
離題一問...為何當年九鐵又可以提供接駁巴士服務??
如果當年地鐵搞得成..可能現在好多接駁線係8仔免費轉乘....
其實當年情況同地鐵找冠忠開機場快線接駁巴士好像 ...

有個問題想問好耐
點解西鐵接駁巴士可以用港鐵名義去做,而東鐵接駁巴士就要用九巴名義去做?
兩者都係轉乘鐵路免收巴士一程車費

如果係牌照問題,點解前九鐵/港鐵唔用西鐵feeder個套去做東鐵feeder?

另外,片中仲話如果當年地鐵申請成功開辦接駁線就會成為(當時)第4間專利巴士公司,
點解申請成功政府就會給予專利巴士公司資格?

da54 發表於 2009-2-20 18:58 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2009-2-20 16:04 發表

有個問題想問好耐
點解西鐵接駁巴士可以用港鐵名義去做,而東鐵接駁巴士就要用九巴名義去做?

因為《九廣鐵路條例》寫明九鐵有權經營西北鐵路 (即輕鐵) 服務範圍內的巴士服務。
至於你們信不信?反正我信了
aquarius83 發表於 2009-2-20 19:36 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2009-2-20 04:04 PM 發表

有個問題想問好耐

如果係牌照問題,點解前九鐵/港鐵唔用西鐵feeder個套去做東鐵feeder?

另外,片中仲話如 ...

當年九鐵係自己經營東鐵接駁,但條件係唔可以收錢
但因為唔收錢所以濫用情況嚴重(分別唔到邊D客係真正東鐵客),所以係八達通出左之後轉為八達通轉乘+收錢,但因為條例唔准收錢所以過左D線比九巴用九巴名義經營