hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 嵌機 vs 廠機
開啟左側

嵌機 vs 廠機

68A 發表於 2009-2-19 13:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

superay 發表於 2009-2-19 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 68A 於 2009-2-19 01:37 PM 發表
假若我係好注重

1. 買機後維修 (最緊要街邊鋪都幫我整到)
2. 主機的散熱功能 (屋企間房好細+熱)
3. 耐用 (雖然我都知唔會用得好耐時間)
4. 操作穩定 (唔好壞得咁密)

嵌機 vs 廠機,大家認為點好呢? ...

1. 廠機一般有一年上門維修,雖然無自己拿落街咁快,但只要同熱線人員講得清楚個問題,好多時維修人員都會準備到零件換。
2. 現時大多電腦都唔會太熱......
3. 沒有意見
4. 廠機若果照返佢原本套configation一點也不改的話,理論上係會穩定少少,因為原廠好多時都test過。
但要加硬件的話,雖然比好年前改善,但好多廠機都係麻煩少少。例如機箱大小就已經係問題。
另外,若果好好彩唔兼容的話,砌機就可以有firmware改善和新硬件兼容但好多時廠機係無.....
kei_hk 發表於 2009-2-19 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 68A 於 2009-2-19 01:37 PM 發表
假若我係好注重

1. 買機後維修 (最緊要街邊鋪都幫我整到)
2. 主機的散熱功能 (屋企間房好細+熱)
3. 耐用 (雖然我都知唔會用得好耐時間)
4. 操作穩定 (唔好壞得咁密)

嵌機 vs 廠機,大家認為點好呢? ...

1. 基本上現時廠機都有1年上門﹐個別會去到3年。你打電話上 hotline 時﹐已經會教你基本 checking﹐之後上門時便會帶齊所需零件。

如果砌機﹐你要有一定知識去 check﹐否則你便要成部機搬去店舖由他們check。

2. 所有廠機的 case 都會有足夠通風口的。相反﹐砌機係自己選 case的﹐平價case 會差一點﹐貴case會通風好d﹐這一點要靠自己細心去選及是否慳錢。

我也同意上面一位所說﹐現今hardware的熱量比以前少。一般而言﹐只是四周有一些空間﹐大約一隻手位﹐已經足夠。

3&4. 兩者分別不大﹐但用散熱有關。有足期清理 case 內的積塵﹐運作時勿有震動﹐會長壽一點的。

原本的 config﹐2者基本都唔會有問題。而廠機也會提供一些oem software﹐這一些都會詳細便 testing 的﹐連同 windows 本身都會做 fine tune的﹐原則上穩定性高少少。

而自行加 hardware 方面﹐除了產品本身有問題外(機會少之有少﹐廠機砌機同樣情況好少)﹐多數都是撞software的。既然自加 hardware﹐便要自己處理。

而廠機加 hardware﹐如加 pci / pci-e 卡﹐空間位置沒有問題的﹐只是怕火牛唔夠力(平價砌機都有此問題)。加 ram換 ram 都無問題﹐好易處理。最難是加 harddisk﹐因為係無跟原裝harddisk 架給你﹐你只可自己找一個安全位置去安放。

如什麼都唔識﹐選一部廠機較佳。最少有 recovery tools 給你﹐一按即還原成出廠時狀況。而且﹐入門廠機同砌機﹐價錢已經相差不遠(連同 windows 一併計算)。

樓主| 68A 發表於 2009-2-19 17:16 | 顯示全部樓層

superay 發表於 2009-2-19 18:05 | 顯示全部樓層
個人建議Lenovo的ThinkCentre系列
這機種屬較為商業性的機種,外表麻麻,但設計真係唔錯,而且機箱唔大,用料好好。
同埋個人好欣賞Think系列RecoveyTools的設計,非常實用。
但若果要升級的話會比較煩,因為機箱唔大!
PS: Lenovo還有另一系列的主機,較接近家用,都可以考慮但我唔知質素如何了。

PS:若果打算加硬件的話,有些廠機都好多空間!
例如有款Acer機預留超過6個加硬碟位不過火牛夠唔夠力就另一回事了!

AVD1 發表於 2009-2-21 06:58 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2009-2-19 18:05 發表
個人建議Lenovo的ThinkCentre系列
這機種屬較為商業性的機種,外表麻麻,但設計真係唔錯,而且機箱唔大,用料好好。
同埋個人好欣賞Think系列RecoveyTools的設計,非常實用。
但若果要升級的話會比較煩,因為機箱唔大!
PS: Lenovo ...

Lenovo Think Series 一向評價係唔錯,
相反 Idea Series 係由 3000 Series 轉過去,
但 Idea 一直主力出 Notebook 多過出 Desktop ~

另外, 講真就係 Acer 我一向都唔會睇,
因數年前 Acer 真係好唔掂,
無論係我朋友, 親戚用親 Acer 耐唔耐就話有問題

想買 for 家用主機,
可以睇下 HP 或者 NEC (即係前身 Packard-Bell) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
superay 發表於 2009-2-21 19:57 | 顯示全部樓層

Acer只是舉例而以,我對這品牌的意見是無意見,用料普普通通但已經好過以前好多。

另外我都有留意過HP機,用料都唔差但已經不及以往的質素
例如公司批HP Desktop機,是Core 2 Duo的新款機種,散熱良好,居然都可以全批機100%底板爆電容。
hkaiw 發表於 2009-2-21 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2009-2-21 19:57 發表
例如公司批HP Desktop機,是Core 2 Duo的新款機種,散熱良好,居然都可以全批機100%底板爆電容。

曾經有一段時期 HP 原廠機(收購了 Compaq 後便好像不是了)的底版是由華碩提供,質素不是太差,不過我曾經遇到工作地方原本有2部 HP 原廠機(Vetcra VL410, P4 Socket 423 處理器),但是在2年間相繼因為底版故障及不明問題(一部就無法啟動,另一部則出現進入 Windows 時出現「Unknown Hardware Error」的藍畫面之情況)而報銷。

喵...
OTIS401 發表於 2009-2-21 23:11 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2009-2-21 07:57 PM 發表
例如公司批HP Desktop機,是Core 2 Duo的新款機種,散熱良好,居然都可以全批機100%底 ...

小弟家的HP機用了不足四年
上星期底板同埋牛牛一齊燒
以為換咗兩樣野就冇事
點之連個windows都壞埋
Recovery Disc又廢咗武功
最後問人借咗張XP Professional碟裝多個OS
(因舊系統仍有不少重要資料)
幾經周折,部腦昨天先勉強行到
裝完windows又要裝番呢個software,那個driver
煩死人了!!!

之後更多多手裝咗Windows 7

宜家都係度諗緊購置新機
HP......咪搞了
所以諗住嵌機算數
一來方便升級(廠機在保養期內不可拆機)
二來可自選組件,岩哂自己心水:@

PS:
燒咗既底板,唔知咩黎......

superay 發表於 2009-2-22 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2009-2-21 10:49 PM 發表

曾經有一段時期 HP 原廠機(收購了 Compaq 後便好像不是了)的底版是由華碩提供,質素不是太差,不過我曾經遇到工作地方原本有2部 HP 原廠機(Vetcra VL410, P4 Socket 423 處理器),但是在2年間相繼因為底版故障及不明問題(一部 ...

P4年代的HP機應該都是用華碩底板
新機就應該用微星底板
當然也可能有少部份機種用其它板

另外回上面,燒果粒零件係CPU供電IC,在電路上做升壓或降壓的工作
因供電IC本身質素問題,有時會好易燒。但火牛都有好大關係,因為火牛本身電壓不當(過高、過低或不穩定等),供電IC負荷會大增而易燒。

另外,很久之前,廠機就已經準人拆機,不是拆壞都保的。
張封條主要係靠嚇......嚇走唔識都走去拆的人,同埋保證套硬件在出廠之後已封死,無人接觸過。
PS: 張封條其實廢的,識整的人係可以完好地拆去同貼返好原有封條。