hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 新 單 層 [加相 @ P.7]
開啟左側

新 單 層 [加相 @ P.7]

aa2_dart 發表於 2009-2-23 15:17 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2009-2-23 13:56 發表

唔係喎.... NL263 都係 Caetano 車身 (City Gold MAN 2K),
型仔又實用,仲成為 "Bus of the Year",風行多國....
唔知點解今次搞成咁....

定係其實係 Scania 問題?新加坡批車有無類似問題? ...

架車個尾幅容易接受過頭幅...

都係個句,呢架金雞仔遺傳唒D大陸車D特色,短短地都要同鬼死咁大個轆(Compare MTR E200 Dart成11米長都可以用咁細個轆 ),轆邊起角,牌箱位勁怪,真係勁勁勁樣衰...
低地台位D冷氣出風位又勁高,車尾高到好睇演唱位咁 救命,我寧願要返E200 Dart / Citaro

英國個D 配Caetano Body既Dart仔比起East Lancs/Plaxton Pointer I / II 車身,Caetano既Body一樣都係樣衰...

* 傳聞九記今年係會買B7RLE,B7RLE又係出唒名車尾高到好睇演唱位咁....

唔好唔記得NL263雖然都係用Caetano車身但都係MAN既頭尾幅....
我地今次係用Caetano殼,佢地仲慘用馬拉殼Gemliang...
新加坡批K230得個樣叫好睇少少,而且K230用左2年左右,當地巴迷已經對K230反感,車身唔得,又震又漏水,車頭勁震,有陣時又勁Chok...依家新捷運仲要入多幾百部Euro V K230,勁慘....

Alexander Dennis E200 Dart~~902 NM4760
kmb3asv3 發表於 2009-2-23 15:50 | 顯示全部樓層
雪梨呢邊o的Volgren 殼K230UB/K310UB都唔好得去邊,
避陣硬, 兩年都未夠, 頭o個批14.5米三軸已經開始打晒冷震,
同個殼想散開咁...

希望呢隻C廠殼會紮實o的啦...

Scania本身就已經係眾多歐洲車中最平o個隻,
一分錢一分貨呢個道理... 好易明白o者...
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
NE1342 發表於 2009-2-23 16:08 | 顯示全部樓層
KC6831 發表於 2009-2-23 16:29 | 顯示全部樓層

原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2009-2-23 12:35 發表

好簡單,因為而家呢部單層同大陸車一樣都係特高後山
B6LE丶B7RLE丶Dart SLF都無呢部Scania咁高

無錯,大陸仲未興加高個尾,因為目前都係得中通同蘇金做呢樣野,而且相信係options
但大家睇完HAS果部中通個內部,效果有目共睹 ...

B7RLE 都一樣可以咁高 , 嘉義客運果批真係唔矮 ...
不過係 Wright 同 JL 的 B7RLE 唔要最後尾果少少所以低左 ,
諗緊如果呢批 Scania 要少幾個位應該都可以無左座山 !
謝謝您。
ATR50 發表於 2009-2-23 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 JosephNg 於 2009-2-23 13:24 發表
封車尾
是否想開發單層全車尾廣告這個市場呢?

已經開發左喇
城巴有大量15**的車尾都係賣廣告
而且賣的野係係以高檔野為主

.........
ksmbh 發表於 2009-2-23 18:09 | 顯示全部樓層
原帖由 KC6831 於 2009-2-23 16:29 發表

B7RLE 都一樣可以咁高 , 嘉義客運果批真係唔矮 ...
不過係 Wright 同 JL 的 B7RLE 唔要最後尾果少少所以低左 ,
諗緊如果呢批 Scania 要少幾個位應該都可以無左座山 ! ...

咁寧可有後山好過冇左幾個位,
話晒單層低地台雙門短車空間已經唔多實用,
再少幾個位就得翻二十幾座位了.
KC6831 發表於 2009-2-23 18:19 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2009-2-23 18:09 發表

咁寧可有後山好過冇左幾個位,
話晒單層低地台雙門短車空間已經唔多實用,
再少幾個位就得翻二十幾座位了.

不過又諗緊如果多幾個位 , 每個位的 legroom 又係咪夠呢 ...
Dart 仔係多位 , 不過 ... 我坐 NWFB 20xx 就一定坐都好無禮貌咁 ,
因為合埋腳向前坐的話根本係 " 攝 " 唔入個坐位度 , 就算係九巴 DM Dart 都係 ...
一係要擘腿 , 一係要霸兩個位打斜坐 !

如果新車有城巴 B6LE 同 NL262 咁的 legroom , 咁就開心哂啦 ~
呢兩款車都係得門位果度會頂下腳尖姐 ~
謝謝您。
KC6831 發表於 2009-2-23 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 NE1342 於 2009-2-23 16:08 發表
asu1個樣仲好睇過呢部車 而家我覺得部車係張ASU個車身 再斬開個上層 夾硬配番落部車到 比我係九巴 寧願要e200 都唔要呢部怪金雞仔

你講到好似由頭到尾都係因為部 Scania 樣衰所以唔要佢 =_="
謝謝您。
HV7025 發表於 2009-2-23 18:59 | 顯示全部樓層
原帖由 KC6831 於 2009-2-23 16:29 發表

諗緊如果呢批 Scania 要少幾個位應該都可以無左座山 ! ...

台灣唐榮同上海申沃車身既B7RLE車尾都係一條梯咁既高山
但申沃既二級踏步車(VOLVO陣同國產陣都係)並無高山問題
不過皇巴批捷聯B7RLE都無高山, 真奇怪

回另文: Caetano MAN既車身內部設計真係可以, 雖然NL系車陣本身既設計就已經好過SCANIA好多
不過都係唔明點解去到SCANIA就咁失望......

至於樓上版友話星洲既K230表現唔掂, 咁真係令人擔心
SCANIA客車就無得頂, 但巴士呢...無論AS, 2800, ASU既表現都係一般
似乎單層既都係不予厚望好D...
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
HV7025 發表於 2009-2-23 19:01 | 顯示全部樓層

原帖由 KC6831 於 2009-2-23 18:19 發表

不過又諗緊如果多幾個位 , 每個位的 legroom 又係咪夠呢 ...
Dart 仔係多位 , 不過 ... 我坐 NWFB 20xx 就一定坐都好無禮貌咁 ,
因為合埋腳向前坐的話根本係 " 攝 " 唔入個坐位度 , 就算係九巴 DM Dart 都係 ...
...

都普Dart本身就真係窄身位+窄legroom
但Plaxton Dart大部份位既legroom我覺得同雙層巴士差唔多咋喎
E200 Dart都係, 除左車尾果排好迫之外, 其餘位既legroom都可以
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵