hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 對社民連行動的討論
開啟左側

對社民連行動的討論

238X 發表於 2009-2-28 00:29 | 顯示全部樓層

某程度上,社民連不一定純粹搏出位,
可能也在試政府的底線。
出來玩政治,唔見得會純粹為選票而不擇手段。

本人對社民連的行為已開始覺得淡然,
反而今天側聞唐英年、曾鈺成等當權者意欲修改議事規則,
有可能對議員的表達自由作出不必要限制,更值得關注和擔憂。

P.S.
有人談及香港議會台灣化,
但本人前些時候於常於台北公幹,
多個不同立場的電視台都沒有相關報導,
現時其議會打鬥事件似有減少趨勢吧?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
on11358 發表於 2009-2-28 01:37 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-2-28 00:29 發表
可能也在試政府的底線。

有可能對議員的表達自 ...

與其話試政府底線,倒不如說試緊廣大市民接受程度既底線,
都係果句,當自由被人濫用果陣就會有藉口俾人改遊戲規則去限制被濫用既自由,
呢個制度o係學校如是、法律如是、社會如是,睇下邊個出黎講得動聽一點、懂得包裝。

唔同地方有唔同文化,對於台灣部份立委黎講黃議員既行為簡直小兒科喇,當佢細佬哥。

樓主| 3ASV196 發表於 2009-2-28 08:22 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-2-28 00:29 發表
可能也在試政府的底線。

有可能對議員的表達自 ...

http://appledaily.atnext.com/template/apple/art_main.cfm?iss_id=20090228&sec_id=4104&subsec_id=11867&art_id=12395695

"民主黨和公民黨亦召開記者會, 批評社民連動粗干擾會議進程, 建議考慮修訂議事規則 。 "

其實似乎唔只"當權者"意欲修改議事規則...連泛民其他議員, 亦有這樣的考慮...
而本人對於有人建議修改議事規則, 並唔奇怪, 面對不同事件, 議事規則亦應該
有合適的修改, 尤其現在, 議事規則除左趕人出去, 及終止其議員資格的罰則外,
並無較中等的罰則, 可能是問題的一種...

當然, 單用"考慮修改"一詞, 十分空洞, 無咩可以討論, 但當實際討論點修改, 相信又有
另一翻的爭論了...

另外補充:
明報, 較詳細 : http://www.mingpaonews.com/20090228/gda1h.htm

"前政務司長陳方安生則形容社民連的行為是「小學生行為」,她不希望見到這種議會文化,認為民選議員要向公眾負責,不可以為所欲為。"

講真, 事件已經唔係民主派與保皇黨政見之爭, 而是本身議會程序及文化的問題,
正如我之前講, 這些行為正正挑戰緊民主自由的根基, 任何政見的人士, 也應該
留意及檢討

3ASV196.KE7270
32 發表於 2009-2-28 09:56 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-2-26 23:56 發表
每人價值觀都唔同,唔需要勉強人地去認同自己認為正確既事,
如果佢地認為黃議員既價值觀係岩既,跟左之後唔好後悔就無問題,
要承擔自己所選擇一直到最後。

我自己就絕對唔認同黃議員所做既行為,但正如有好多人都指出只係做 ...

事實亦如此,每個人都有自己的一把尺,可能訪問一萬個人,支持的唔多,
反對的唔少,但更多人是莫不關心,對政治毫無興趣

現時政治生態亦令人覺得乏味,一個用人為親,唔受市民選票監管的政府,
做事我行我素,亦視民望如浮雲,一般市民就算怎樣憤怒也只能在電視機面前罵他幾句,
但他就是聽不到你罵

我相信社民連三人祇是在演戲,是一種姿態,
在攝影機前替一般無法在立法會上說話的人說話,
替大家消消氣,祇是看似很激進,但絕對談不上暴力甚至傷人

我雖然不讚同他們的過激做法,但事實確係需要一種更強的反對聲音,
單靠其他泛民主派的逆來順受的處事作風,最後都係不滿意地通過孤寒預算案,
現在引起大家注意,令視民望如浮雲的高官增加多少壓力,或許令他有修改預算案的可能

香港本來就存在多種不同聲音,何必要刻意介定他們是錯是對,
反正都是我們不能參與的遊戲,就當睇場戲吧!

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
S3BL100 + 3 同意閣下的因果分析,社會上的確需要更強的反 ...

查看全部評分

SunnyJacky9094 發表於 2009-2-28 11:54 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

香港言論最自由嘅地方, 可以講, 一定唔係立法會, 講d同人地唔同嘅野都比保皇黨叫收聲或者出聲明譴責, 咁都叫自由? 計我話, 城市論壇仲自由過立法會多多聲......
社民連可以話係民主嘅摩打, 個用途就係加快香港民主進程, 保皇黨就係個brake, 減慢香港民主進程

700萬人裏, 我選擇了你。
on11358 發表於 2009-2-28 16:24 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2009-2-28 11:54 發表
香港言論最自由嘅地方, 可以講, 一定唔係立法會, 講d同人地唔同嘅野都比保皇黨叫收聲或者出聲明譴責, 咁都叫自由? 計我話, 城市論壇仲自由過立法會多多聲......
社民連可以話係民主嘅摩打, 個用途就係加快香港民主進 ...

立法會都真係幾無自由,財爺想正正常常發表預算案都唔得,講一D同社民連唔同既野就比佢地發惡,
要人地尊重自己言論自由先要尊重別人言論自由,我諗小學老師都有教。
SunnyJacky9094 發表於 2009-2-28 19:17 | 顯示全部樓層

要社民連尊重財爺言論自由, 先要尊重社民連言論自由, 我諗小學老師亦都有教。

相對吧.......
fw1321 發表於 2009-2-28 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 SunnyJacky9094 於 2009-2-28 19:17 發表
要社民連尊重財爺言論自由, 先要尊重社民連言論自由, 我諗小學老師亦都有教。

相對吧.......

掟蕉、動手「裝作」搶財政預算案算是言論麼?
SunnyJacky9094 發表於 2009-2-28 22:54 | 顯示全部樓層
發表意見 =/= 言論自由的其中一環麼?
 樓主| 3ASV196 發表於 2009-2-28 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 32 於 2009-2-28 09:56 發表
香港本來就存在多種不同聲音,何必要刻意介定他們是錯是對,
反正都是我們不能參與的遊戲,就當睇場戲吧!

這絕不能認同, 即使當係場戲, 大家都可以評論套好唔好吧..?

或者反轉講, 為何咁多人又可以介定政府的對錯?

即政府有錯, 就應該批評, 議員有錯, 就當遊戲?
閣下未免太過雙重標準吧....
3ASV196.KE7270