hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [轉載][千言萬語] 懷念殖民地時代的香港 ...
開啟左側

[轉載][千言萬語] 懷念殖民地時代的香港

樓主| 32 發表於 2009-3-13 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-3-13 23:07 發表

樓主轉載嘅有一半都屬無理取鬧,
有四分一在港英時代已經係咁 ...

先重申本人並沒有完全認同全部內文,祇對藍色部份有同感,覺得幾有趣,
心想可能會引發對公共設施、譯音、非牟利機構公司化和慈善機構賣旗泛濫這些話題才轉載
Kaix 發表於 2009-3-13 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-3-13 23:31 發表
回歸後,香港土生土長的一群長大成人,而且認為香港就係家鄉,
但眼見政府的官僚作風與富商的巧取豪奪越來越嚴重、越來越出面,
香港人便擔心自己的家在未來會變成怎麼樣,因為香港人的下一代、下下代都要香港生活下去。

官僚作風唔係一朝一夕,
唔好同我講97前冇官僚作風,
只係當時冇人care冇人講

反而本地富商巧取豪奪就真係嚴重左,
97前就係英國富商在港巧取豪奪
238X 發表於 2009-3-13 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 13/3/2009 23:33 發表

政府除左最高級嗰幾個唔同左之外,
真正決策嘅(指局長署長)咪又係97前個班,
施政方針都尚可以短時間改變,
但施政效果就要長時間(數以年甚至十年計)先會浮現,
香港回歸都只不過12年

1997-2002年落成嘅樓大部分都係97前 ...

不如咁講,所謂殖民地時代好 D,
唔係真係話殖民地時代施政比較好,
只係我地想返去果陣無咁多問題既環境。

我諗咁講,總比將錯都歸咎特區政府公平。

原帖由 Kaix 於 13/3/2009 23:41 發表

反而本地富商巧取豪奪就真係嚴重左,
97前就係英國富商在港巧取豪奪 ...

但另一方面,又不得不否認英商巧取豪奪的手段要高一些,
至少好似無咁易被人發現。

或者真小人永遠比偽君子蝕底。

3ASV196 發表於 2009-3-13 23:56 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2009-3-13 23:31 發表
今日睇到報紙一段,加上我自己的體會,以前的香港,
是「借來的人」用「借來的時間」在「借來的空間」做「借來的事」,
所以以前唔會有人過問香港的未來要怎樣,各有各做,
中國人在香港努力重建大陸的祖家,英國人在香港嘗試模仿 ...

其實呢個轉型, 一定要d時間, 無論政府定市民 (正如之前有版友講, 2者係
環環緊扣, 不是一定對立)去適應, 好多制度, 亦要時間去改善...

香港人突然多左好多要求, 加上唔好彩, 一回歸, 特別多經濟問題, 又特別
多病痛, 仲要隻隻病都咁勁........政府反應唔切, 制度反應唔切, 結果就出事...
連鎖反應....民望下降, 信心下降....

好似樓主引述一d, 如香港本身都唔想無活鴨, 雞唔過夜, 但h5n1, 會死人,
的確要取捨, 這是任何政府都會咁做.....

加上香港本身唔係獨立, 香港本身的政府, 亦要同中央政府互相磨合, 當然,
亦要聽從部分指示, 係呢方面, 好多香港人更加有擔心.....造成矛盾...

我唔會話邊d人/邊一方錯, 但香港人(指全部人)必須繼續努力去做呢個轉型,
亦要互相體諒一d 事....

如果只是集中於依家成日的對罵, 政見嚴重分歧, 及不斷埋怨, 香港的前景就
真係可悲了...
3ASV196.KE7270
Kaix 發表於 2009-3-14 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-3-13 23:43 發表
不如咁講,所謂殖民地時代好 D,
唔係真係話殖民地時代施政比較好,
只係我地想返去果陣無咁多問題既環境。

我諗咁講,總比將錯都歸咎特區政府公平。

唔係果陣無咁多問題,
只係果陣唔知有咁多問題/唔認為係問題,
所以好多人回憶中都覺得97前冇問題

又用交通做例子,
10年前5分鐘一班車要等第3班車先上到都覺得冇問題,
跟住人要求越黎越高,
今日3分鐘一班車等第2班車就上到但都覺得好有問題,
d人記憶中10年前係冇問題,
所以就認為呢10年間交通服務每況愈下,但事實呢
238X 發表於 2009-3-14 00:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 14/3/2009 00:06 發表

唔係果陣無咁多問題,

又用交通做例子,
跟住人要求越黎越高,
今日3分鐘一班車等第2班車就上 ...

但我又覺得你咁講無乜根據,至少我身邊 D 人好少真係咁諗。
053h4 發表於 2009-3-14 00:35 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2009-3-14 00:41 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-3-14 00:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2009-3-14 08:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-3-14 00:06 發表
唔係果陣無咁多問題,

又用交通做例子,
跟住人要求越黎越高,
今日3分鐘一班車等第2班車就上 ...

那麼,我想問問,社會持份者對議題關注多了,認識更多,
有更多要求,有甚麼問題?這正正反映了社會的進步。

我們是不可能,也不應該期望各人不會提高自己對社會、
對生活質素的要求,奉旨接受自己所有的。期望別人不complain,
照單全收,根本就是奴隸心態。

況且,以前港英政府至少會擺個goodwill,改善民生。相反,
我看不到現在的特區政府有這種想法。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
3bx + 3 相當認同

查看全部評分