hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [轉載][千言萬語] 懷念殖民地時代的香港 ...
開啟左側

[轉載][千言萬語] 懷念殖民地時代的香港

cn2661_2d32 發表於 2009-3-14 09:41 | 顯示全部樓層

講句衰d.雖然我都係一句:我係唔滿意大陸文化去侵佔香港固有文化
但確實地香港比以前更大的民主
試問香港當年大部份政府入面果班都係英國佬,華人少之又少時,呢d邊叫民主.
大家睇下,我地呢輩偉大的"祖國"---英國 (90年代前的香港人祖國的確係英國),家下國勢弱得令人痛心,經濟差得恐怖,本土經濟都攪唔好,如果香港唔回歸,都唔知會跟埋一齊點衰.
係,我係岐視大陸文化,我係唔喜歡大陸人,我總之唔like,因為佢係大陸,我認
但作為一個功利的香港人(我唔信9成香港人唔係功利),跟邊個大佬先有運行唔識計.
香港人既然只會為自己的利益著想,那更應好好諗下,跟邊個著數.

作為一個拿bno的人,話就話叫British National Overseas. 過境入英國,竟當你係外人,叫你填Boarding Card,行外國通道.呢d咁ge大佬,跟來都罷啦.
仍當英女皇真係事頭婆的話,真的很傻很天真.......

(這是小弟由盲目崇英,到去了英國讀書的親身感悟.....看見英國內的落伍,英國社會的黑暗,終於由崇英的惡夢醒來.
所以,我依然這刻很難認自己是中國人,但也不會嘗試再當自己係英國有關的人.
因為,我地係獨特的民族,叫做香港人)
Kaix 發表於 2009-3-14 09:44 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2009-3-14 08:47 發表
那麼,我想問問,社會持份者對議題關注多了,認識更多,
有更多要求,有甚麼問題?這正正反映了社會的進步。

我們是不可能,也不應該期望各人不會提高自己對社會、
對生活質素的要求,奉旨接受自己所有的。期望別人不complain,
照單全收,根本就是奴隸心態。

況且,以前港英政府至少會擺個goodwill,改善民生。相反,
我看不到現在的特區政府有這種想法

我從來認為要求高左係好事

但你完全get唔到我個重點,其他板友都get到

請慢慢參詳下:
「10年前5分鐘一班車要等第3班車先上到都覺得冇問題,
跟住人要求越黎越高,
今日3分鐘一班車等第2班車就上到但都覺得好有問題(係好事),
d人記憶中淨係記得10年前係冇覺得有問題,
所以就認為呢10年間交通服務每況愈下,但事實呢」

我紅左你個句已經不知不覺犯左以上毛病,
97前大部分香港人對政府要求都唔高,所以當時覺得冇問題,
跟住人要求越黎越高,
今日政府少少錯就會嚴厲怪責(係好事),
但d人記憶中淨係記得97前係冇覺得有問題,
所以就以為97前政府有care民生,97後政府唔care民生

以上毛病嘅催化劑係97後立即出現嘅亞洲金融風暴
Kaix 發表於 2009-3-14 09:50 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-3-14 00:35 發表

但我又覺得你咁講無乜根據,至少我身邊 D 人好少真係咁諗。

一定大把,對任何事都係,只係可能你冇為意,
又或者自己都在局內
S3BL100 發表於 2009-3-14 10:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-3-14 09:44 發表
我紅左你個句已經不知不覺犯左以上毛病,
97前大部分香港人對政府要求都唔高,所以當時覺得冇問題,
跟住人要求越黎越高,
今日政府少少錯就會嚴厲怪責(係好事),
但d人記憶中淨係記得97前係冇覺得有問題,
所以就以為97前政府有care民生,97後政府唔care民生

閣下恐怕偷換了概念,我是說政府有否落力解決問題,或者有否
「做個樣」嘗試解決問題,而不是比較97前後問題的存在性。

用閣下的例子,97前,未有三幹,屯門元朗居民出巿區苦不堪言。
是否問題?當然是大問題,相信該區居民都會記憶猶新。不過,當
時政府明顯是有研究各種措施改善問題,例如建三幹、西鐵,雖然
兩者都是97後才通車。

又拿一個對多數人更切身的問題。97年6月30日前,立法局趕緊通
過集體談判權等多項條例草案,7月1日後,立即被行政指令撤回。
港英時代有否剝削?有,但至少港英政府有做個樣出來,有減少剝
削的goodwill,相反,特區政府做了些甚麼?不但沒有建設,反而
倒行逆施,這不是問題嗎?
barking 發表於 2009-3-14 10:09 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-3-14 00:35 發表
香港, 是借來的空間, 無錯, 香港是一個移民社會

移民社會, 一向要求不多, 有兩餐, 有温飽, 不會要求太多
但土生土長的人, 要求自然會很高

而一些社會問題, 如抄賣文化, 由英國人一手訓練出來
港英公務員, 過開一些 ...

你所說的, 通通在改革開放後的中國社會文化中出現,
同是否英國管治無直接關係

原帖由 053h4 於 2009-3-14 00:46 發表

香港政府民望, 只係同經濟有關

我認為收窄觀點, 係同財富分配的均等有關

Kaix 發表於 2009-3-14 10:19 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2009-3-14 09:41 發表
(這是小弟由盲目崇英,到去了英國讀書的親身感悟.....看見英國內的落伍,英國社會的黑暗,終於由崇英的惡夢醒來.
所以,我依然這刻很難認自己是中國人,但也不會嘗試再當自己係英國有關的人.
因為,我地係獨特的民族,叫做香港人)

同道中人

香港本地人會以為讀番書嘅我地去歎世界去睇下人地幾好香港幾差,
但對於我地其實係睇到香港有自己嘅優點,人地亦有自己嘅缺點,
香港人狹獈之處就係未見識過就覺得外面世界一定好d,
覺得外面世界好d就等於有遠大眼光、有大志,
覺得香港好就等於井底蛙、冇大志

另外留意到有趣嘅一點,
就係留學生同半年交換生對該國睇法可以天壤之別
Kaix 發表於 2009-3-14 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2009-3-14 10:04 發表
用閣下的例子,97前,未有三幹,屯門元朗居民出巿區苦不堪言。
是否問題?當然是大問題,相信該區居民都會記憶猶新。不過,當
時政府明顯是有研究各種措施改善問題,例如建三幹、西鐵,雖然
兩者都是97後才通車

你嘅回應已經證明左,
現時政府就算有研究各種措施改善問題,
都會被說成冇研究措施改善問題

以宜家d人嘅標準、要求,當年屯公件事應該係咁:
「政府因為社區規劃失誤、公路設計失敗及斜坡管理不當,
闊佬懶理左10幾年到出左事先後知後覺亡羊補牢,無能!下台!」

但在政府二字前加上港英二字,
成件事就忽然變成「政府明顯是關心市民,有研究各種措施改善問題」

不過我都唔係第一次領教過香港人強勁嘅主觀性,
對住有好感嘅明明係差都講到好

掉轉頭我夠可以話港英政府冇研究解決西區南區交通問題,
到了特區政府先明顯是有研究各種措施改善問題,例如建西/南港島線,
但當然我唔會咁主觀去攞單一事件就去下定論

053h4 發表於 2009-3-14 11:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2009-3-14 13:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-3-14 10:19 發表

同道中人

香港本地人會以為讀番書嘅我地去歎世界去睇下人地幾好香港幾差,
但對於我地其實係睇到香港有自己嘅優點,人地亦有自己嘅缺點,
香港人狹獈之處就係未見識過就覺得外面世界一定好d,
覺得外面世界好d就等於有遠大眼光、有大志,
覺得香港好就等於井底蛙、冇大志

另外留意到有趣嘅一點,
就係留學生同半年交換生對該國睇法可以天壤之別

沒錯,香港有自己的優點,其他國家也有自己的缺點,之不過每個人
的價值取向不同,one man's meat is another man's poison。但,大
部分香港人狹隘之處,就在於陶醉在自己的烏托邦中,不肯見識外面
的世界;覺得香港好不等於井底蛙、沒大志,反而我認為許多人沒大
志,是在於貪圖安逸,喜用固定模式思考,不肯跳出框框,不肯跳出
城巿給我們的束縛。

本人之回應,不過是從自己的價值觀出發而已。事實上,
要數西方國家(特別是美國)的缺點,大可以開新文章討論,罄竹難
書,數到天光也行。

例如,看看今天以下兩單新聞,已可對美國的荒謬略知一二:
http://www.cnn.com/2009/POLITICS/03/13/biden.amtrak/index.html
http://www.cnn.com/2009/POLITICS/03/13/school.stimulus/index.html

P.S. 我知道閣下最後一段乃在談論本人(這次我一定要對號入座),
不過,我可以告訴閣下,我到訪過全美國理工科top 5的其中兩大,在
當中參與過research project,經歷過這裏與香港不同的學習模式;而
不是美國一般的野雞大學。我不能說我對美國非常了解,但總不能說
成是對美國的問題不了解 - 至少,我認為我對美國的了解,多於香港
那些自以為會考9A、10A,進了某某大學環球工管系,自己就是天之驕
子的人。
S3BL100 發表於 2009-3-14 13:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-3-14 10:49 發表

不過我都唔係第一次領教過香港人強勁嘅主觀性,
對住有好感嘅明明係差都講到好

不反對。

不過不知何解,閣下文章給我的感覺,雖然所言甚是,卻極度cynical,
極盡冷嘲熱諷之能事,極有將所有閣下有負面印象的事物踩成地底泥,
同時顯示自己的想法比較合理、高尚的傾向,實在非常尖酸刻薄。

當然,正如閣下所說,香港有這種想法的人實在太多(包括本人在內),
這些事自己做不到,又怎樣批評別人?所以,我這裏所寫的東西,看罷就算。