hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議會3月13日開會小消息
開啟左側

[服務調整] 北區區議會3月13日開會小消息

hkstudent 發表於 2009-3-14 18:29 | 顯示全部樓層

原帖由 M722 於 2009-3-14 04:45 PM 發表

最方便搭班次頻密綠小58S,由旺角直達粉嶺,上水(不停大埔)$17

N271+N270 =$17.9

如果合併咪可能可以平少少/加密到少少lo.
重有粉西/上西無58S wor...

零容忍小巴不公平違規的問題
ytwong 發表於 2009-3-14 19:05 | 顯示全部樓層
原帖由 M722 於 2009-3-14 16:45 發表

最方便搭班次頻密綠小58S,由旺角直達粉嶺,上水(不停大埔)$17

N271+N270 =$17.9

58S加左價咯~~
$17.5了
Kaix 發表於 2009-3-14 19:07 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2009-3-14 17:37 發表
其實有3個客源支持北區至西九龍線
(1) 北區 至 深水埗 --- 本土購物消費類
鴨寮街、黃金屬科技產品銷售熱點,北區居民一定有需求(上水小巴嘉頓總站可證明這一點)
如果巴士公司宣傳得宜,更可以吸引羅湖入境旅客直達熱門 ...

唔好以為你開條巴士線d人就一定搭你先得架,
你估巴士真係咁人見人愛咩

對於上水黎講又慢又貴,
以270A/70X/373在上水嘅慘況作參考,
我敢寫包單西九龍線在上水一定班班吉車

仲有你比個3項理據真係好吹水式囉,
一味話有需求有需求,
咁實質即係有幾多人先,
仲要呢一班人入面有幾多會轉用巴士
ytwong 發表於 2009-3-14 19:10 | 顯示全部樓層

原帖由 hkstudent 於 2009-3-14 18:29 發表

如果合併咪可以平少少lo.
重有粉南無58S wor...

若然合併左都仲係慢吞吞的話, 即使平過小巴都依然係會無人搭

粉嶺南的話, 搭58S去到華明落車再行返屋企
我相信仍然會快過搭巴士好多
FBI2 發表於 2009-3-14 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2009-3-14 17:37 發表
其實有3個客源支持北區至西九龍線
(1) 北區 至 深水埗 --- 本土購物消費類
鴨寮街、黃金屬科技產品銷售熱點,北區居民一定有需求(上水小巴嘉頓總站可證明這一點)
如果巴士公司宣傳得宜,更可以吸引羅湖入境旅客直達熱門 ...

20分鐘一班? 真係蝕死都似. 都係搭279X轉68X啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
JX9097 發表於 2009-3-14 19:23 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2009-3-14 19:15 發表
20分鐘一班? 真係蝕死都似. 都係搭279X轉68X啦.

若果開新線的話
都唔好期望班次會密得去邊

再者,以九巴保守態度
呢條新線係成真的話
應該大約會係10-20分鐘一班
(甚至會去到12-20分鐘)
gn3509 發表於 2009-3-14 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2009-3-14 12:42 發表

你都識講唔計泥的
但係個個上晒泥的...

58S會大排長龍
青衣泥的會唔會大排長龍?
58S係合法交通,而且仲平過N271轉N270
泥的係非法交通,而且貴得多
都係冇任何可比較既成份

今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2009-3-14 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hkstudent 於 2009-3-14 18:29 發表

如果合併咪可以平少少lo.

[路過]當N293由九龍城拉出旺角後,
N216轉N293比起一程N293更加平[/路過]
今期流行:690是原罪
hon_son_wilson 發表於 2009-3-14 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-3-14 19:07 發表

唔好以為你開條巴士線d人就一定搭你先得架,
你估巴士真係咁人見人愛咩

對於上水黎講又慢又貴,
以270A/70X/373在上水嘅慘況作參考,
我敢寫包單西九龍線在上水一定班班吉車

仲有你比個3項理據真係好吹水式囉,
一味話 ...

想知現實有無客,的確要調查/統計
而我就只係綜觀而言作評論(大膽假設),都真係「吹水」o既

同意巴士並非人見人愛,但對於人口老化的區份而言
巴士的確較鐵路吸引,不過 . . . 如你所言,大前題係要有客量先得
同埋如果做長者生意(半價),站於巴士公司收益而言,都可能無著數

以270A/70X/373作參考,西九龍線一定會班班吉車?talk.net( V! [/ ^' v, N' I" o+ s
若單從北區居民的交通需要而論,少極都唔會無客
如果巴士公司想開哩條新線,其實不妨諗下將視線放遠d
睇下可唔可以吸引到經羅湖出入境,而又嫌市區坐鐵路直達羅湖車費太貴的市民
不過 . . . 哩個客源只係假設,唔知實際有幾多人
(ot一問: 龍運A43 , 九巴276 , 小巴44的乘客唔知有幾多屬於過境類呢?)
AD18 發表於 2009-3-14 22:17 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2009-3-14 21:49 發表

58S會大排長龍
青衣泥的會唔會大排長龍?
58S係合法交通,而且仲平過N271轉N270
泥的係非法交通,而且貴得多
都係冇任何可比較既成份

基本上 58S 係旺角去大埔 / 北區既直達車
而 N271 要入大埔 , 呢樣已經輸晒比 58S 幾十條街
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多