hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 香港人點解捨得花錢外出食飯
開啟左側

香港人點解捨得花錢外出食飯

yiuk 發表於 2005-8-16 01:14 | 顯示全部樓層

可能覺得出街食同自己整差不多 $$ ...

自己整又要去街市買野,又要煮,食完又洗番乾淨;用好多時間
LM5869 LJ6053 KP6560 HT2699 HT6540
hk4sure 發表於 2005-8-16 01:20 | 顯示全部樓層
[ref=340022]TL[/ref]  在 2005-8-15 11:54 PM 發表:

你梗係唔懶啦.
識煮咁多野食, 又唔怕洗菜麻煩, 連蝦腸都肯挑添.
邊個女仔嫁著你就有福啦. #

都怕洗菜麻煩o架, 但午餐出街食都無條菜落肚,
到夜晚仲唔食菜真係想唔便秘都唔得...

唉! 唔講個句都講埋啦!
其實小弟以前不只怕洗菜麻煩, 更怕菜蟲...
(男人老狗怕蟲, 真係無鬼用)
不過俾人迫洗菜迫得多,
現在不怕了。 #8)

至於挑蝦腸, 都好簡單, 無乜所謂啦!
其實如果唔係蝦腸內有沙,
真係懶得去挑, 連腸入面的廢物也食埋都無所謂o架~ :

而老婆問題呢......大家咁話啦! #;oD
不過小弟仍是一支公...

將來有老婆就梗係交晒比佢煮啦!
唔識煮都要教識佢煮,
自己就等飯食! 哈! 哈!   <- 大男人主義! #
《遇見你,我更懂自己》— 吳若權
hk4sure 發表於 2005-8-16 01:34 | 顯示全部樓層
[ref=340127]yiuk[/ref]  在 2005-8-16 01:14 AM 發表:

可能覺得出街食同自己整差不多 $$ ...

自己整又要去街市買野,又要煮,食完又洗番乾淨;用好多時間

有時得一兩個人食就真係無心機去煮, 落街食算。
但多些人食的話, 通常都會去煮。

價錢方面都係睇自己食乜,
好似炒菜咁, 一斤最平可以兩三蚊,
最貴都係六七蚊, 夠全家人食。
如果出街叫碟菜食, 十蚊都無半斤。
同埋出街食o既o野多數都唔健康得去邊。 #:-/

[ Last edited by hk4sure on 2005-8-16 at 01:37 ]
art0925 發表於 2005-8-16 02:41 | 顯示全部樓層

I usually cook at home, as I've been living in Seattle for 11 years, I don't always go out to eat, too expensive.

[ref=339258]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-8-15 11:01 AM 發表:

我相信除了年幼時移民過去美加等地現在回流的一班年輕人是識煮飯外
(父母是「太空人」只能乜都靠自己,如果唔識煮飯相信好大件事)

在香港長大的年輕人基本上唔太識點煮飯(包括小弟在內)
只是識煮即食麵
Dat of Seattle
chrisappear 發表於 2005-8-16 02:46 | 顯示全部樓層
[ref=340152]hk4sure[/ref]  在 2005-8-16 01:34 發表:
價錢方面都係睇自己食乜,
好似炒菜咁, 一斤最平可以兩三蚊,
最貴都係六七蚊, 夠全家人食。
如果出街叫碟菜食, 十蚊都無半斤。
同埋出街食o既o野多數都唔健康得去邊。#:-/

食肆當中,多數只有酒家才有炒菜.
菜名描述倒是貨真價實:油菜,油淋淋模樣.
高纖維,高營養,卻是多油,難免對健康打折扣.
hk4sure 發表於 2005-8-16 02:57 | 顯示全部樓層
[ref=340188]chrisappear[/ref]  在 2005-8-16 02:46 AM 發表:

食肆當中,多數只有酒家才有炒菜.
菜名描述倒是貨真價實:油菜,油淋淋模樣.
高纖維,高營養,卻是多油,難免對健康打折扣.

係呀, 上文講出街食菜係指油菜,
如果要炒菜, 十蚊真係無可能食到...

不過出街食油菜通常都會叫佢走油,
因為自己好怕食到成口油的感覺。 #:-X
 樓主| winston 發表於 2005-8-16 07:31 | 顯示全部樓層

[ref=339650]winningmok[/ref]  在 2005-8-15 08:16 PM 發表:
後山呢代多數都鐘意出街食架喇
一來懶煮,煮完又要洗,買行街市又嚴污糟、臭
尋日我同d親戚九點幾十點去旺角滔香食飯
勁多人等位,食晚飯反而無乜,打邊爐就大把
食完成十一點幾仲有人等位...
幾誇張~

其實去超市甚至百貨公司超市買&#39224;,獨立包裝,
方便衛生,就不用逛街市,不過價錢就會比較貴
kenny_hou 發表於 2005-8-16 11:06 | 顯示全部樓層
[ref=340030]TL[/ref]  在 2005-8-15 11:56 PM 發表:

咁就一定要試下煮喇.

原本唔想既都要講:「真係冇理由唔識煮公仔麵架喎?!」#???

即刻就有板友幫到你喇:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=37238&fpage=1

[ L ...

小弟都同意,因為小弟覺得識煮公仔麵某程度上係其中一種求生技能
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
cruisesnet 發表於 2005-8-16 20:37 | 顯示全部樓層
[ref=340325]kenny_hou[/ref]  在 2005-8-16 11:06 AM 發表:

小弟都同意,因為小弟覺得識煮公仔麵某程度上係其中一種求生技能

但係上次(唯一一次)煮完食左之後~~~肚痛#
kenny_hou 發表於 2005-8-17 03:17 | 顯示全部樓層

[ref=340742]cruisesnet[/ref]  在 2005-8-16 08:37 PM 發表:

但係上次(唯一一次)煮完食左之後~~~肚痛#

小弟想知當時閣下係點煮法呢
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起