hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵遊客全日通逾時照罰
開啟左側

港鐵遊客全日通逾時照罰

kalon 發表於 2009-3-25 06:55 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2009-3-26 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2009-3-25 03:11 發表
只在出入閘次數增加至一個很大的數目(接近無限),而不用另寫程式以減低開支。

現時全日通的出入閘次數限制為 250 次。
此次數是建基於九鐵的車票程式而定。

原帖由 on11358 於 2009-3-25 03:11 發表

當然我鼓勵旅客全日通設時限取消,但東西鐵全月通/西鐵全日通有需要保留出入閘時限,
這不涉及公平與否問題,因為本身旅客全日通只准售買給旅客已經沒有公平可言,
只是盡量將旅客方便程度提高,亦減少跟前線人員衝突(上報紙機會),
至於旅客要利用全日通作其他用途也沒有辦法(旅客出閘再入閘也阻不了)。

請問身為遊客為主的「迪士尼綫全日通」呢?這不是平等問題上,而是建基於閣下的「將旅客方便程度提高」。
以閣下之見,遊客仍有可能利用「迪士尼綫全日通」而出現同樣問題,似乎迪士尼綫全日通的時限亦需一併取消。
問題來了,迪士尼綫全日通也可被市民購買,為了堵塞漏洞而將迪士尼綫全日通轉為只限遊客購買,根本是治標不標本的方法。
惡意回復是不道德的行為。
kalon 發表於 2009-3-27 03:48 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2009-3-27 16:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kalon 於 2009-3-27 03:48 發表

有名你叫「迪士尼綫全日通」, 而且迪士尼綫全日通是供人無限次往返迪士尼, 當然為往迪士尼人士而設...
不是問題來了, 而是在問題中又找一個問題來吧! ...

「迪士尼綫全日通是供人無限次往返迪士尼」與「旅遊車票」無衝突,
遊客一樣可以使用,一樣是旅遊產物,一樣可享用車站商店,一樣有時間限制。
若「遊客全日通」有免時間限制的必要時,請問「迪士尼綫全日通」又有否此必要?

惡意回復是不道德的行為。
tonyton 發表於 2009-3-27 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2009-3-27 16:42 發表

「迪士尼綫全日通是供人無限次往返迪士尼」與「旅遊車票」無衝突,
遊客一樣可以使用,一樣是旅遊產物,一樣可享用車站商店,一樣有時間限制。
若「遊客全日通」有免時間限制的必要時,請問「迪士尼綫全日通」又有否此必要? ...

其實都冇呢個必要既

只要港鐵肯宣傳下呢條150分鐘條款
再標明遊客全日通不受此條款限制, 相信旅客購買時會識自己選擇吧?

既然港鐵咁大力宣傳MTR shops, 咁點解又唔比旅客少少寬限呢?
你可以話MTR shops只係增值service, 比乘客一個小方便
但閘內有埋書店, boutique 什至係理髮店,
另一邊廂港鐵又有入閘時限, 咁其實港鐵係咪要重新考慮下MTR shops既角色呢..

又想乘客可以時限內完成車程, 但又開咁多呢d根本車站無必要既shops
作為旅客好難唔會有個illusion, 認為佢地可以無限時o係閘內到購物..

大家討論下姐, 唔駛到好似debate, 好似一定要有definite conclusion咁掛
mmlcs36 發表於 2009-3-27 21:20 | 顯示全部樓層
on11358 發表於 2009-3-27 21:46 | 顯示全部樓層

原帖由 tonyton 於 2009-3-27 21:03 發表

只要港鐵肯宣傳下呢條150分鐘條款
再標明遊客全日通不受此條款限制, 相信旅客購買時會識自己選擇吧?
.

其實而家o甘多款小冊子(尤其針對遊客)有無宣傳過呢樣野?
我覺得如果下下都要用廣播形式話俾人知會十分滋擾,
相信o甘多位都唔想隔幾分鐘就聽到呢類既宣傳,
而家上落電梯緊握扶手都覺得好煩擾。
hkstudent 發表於 2009-3-27 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 mmlcs36 於 2009-3-27 09:20 PM 發表

我反而覺得你在debate bor
入人地地方,便要守人地的遊戲規則
這是天經地義的事

就好像你18歲去到日本食煙
你都唔可以話你唔知而不用受司法程序一樣

就這件事而言
要罰自然是天經地義
放過只是看人情面份上 ...

唔係wor,
唔少人都知在室內食煙是犯法的,
再加上室內會有label提示的。

不過MTR無一D好明顯的提示話唔得wor.而且車票都無明確講話唔准停留過長
零容忍小巴不公平違規的問題
mmlcs36 發表於 2009-3-27 22:01 | 顯示全部樓層
h2o 發表於 2009-3-27 22:36 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2009-3-27 21:20 發表

我反而覺得你在debate bor
入人地地方,便要守人地的遊戲規則
這是天經地義的事

就好像你18歲去到日本食煙
你都唔可以話你唔知而不用受司法程序一樣

就這件事而言
要罰自然是天經地義
放過只是看人情面份上 ...

恕我講得難聽D, 講天經地義, 係咪應該一開始就叫遊客買單程票/八達通, 而唔係專屬的車票? 而堅持賣專屬車票俾初到香港的遊客, 張票又只寫依附例發行, 夾一份附例/條款又夠唔夠天經地義?