hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 對社民連o係立法會財委會會議講粗口提出抗議! ...
開啟左側

對社民連o係立法會財委會會議講粗口提出抗議!

3ASV196 發表於 2009-3-29 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-3-29 21:34 發表

人地係借花敬佛,
一個打正旗號同基層出氣的政團,
就係用呢種手法,話俾基層市民聽,
只許州官放火,不許百姓點燈。

長毛講句粗口,根本唔需要引用咁多出處及書籍,
好明顯係早有準備,為了攻擊兩位高官而來。
我唔認同佢叫跟住人 ...

鬧人講粗口, 要自己講埋粗口...真係第一次聽....
更是諷刺...

而且加埋之前d行為, 似出位, 發洩多d吧...

而且, 呢d行為, 更加係閣下所講的"令社會道德下降"的行為
3ASV196.KE7270
KC3555 發表於 2009-3-29 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-3-29 21:32 發表

yes, 但這同香港民主情況, 及社民連的表現, 有何關係?

sorry 我唔太明白...

正如我所講,一句這樣的說話,無論合家歡電視劇及2A級電影,
都可以咁直接接觸,豈不都是教壞細路?點解無人去抨擊,仲可以叫好又叫座?

高官講埋D咁樣東西,社會雖有嘩然但仍未追究認錯行為,
這算是甚麼道德標準?

定係長毛係各人的眼中釘,既講一些合家歡傳播媒介都不去審查的言論,
又未至於高官擅用生殖器官的粗口代名詞,就偏偏要被針對呢?

這樣我都不太明白。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
3ASV196 發表於 2009-3-29 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 marioso 於 2009-3-29 21:36 發表
其實我覺得佢地唐英年既"條條fing"係得罪遊客同市民
而三子得罪既只係d高官..
我唔可以話三子無罪, 但相比起得罪一個人, 同幾十萬人,
以至影響香港既reputation, 邊個重罪d?

一個立法會議員, 係議會講野, 係代表緊香港市民(唔係只是佢D選民)
敢問佢咁講粗口, 又點只得罪D高官?

我覺得佢同樣會唔尊重香港的議會, 得罪全香港市民WOR..

當然, 唐司長的說話, 亦係唔尊重...
KC3555 發表於 2009-3-29 21:48 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-3-29 21:40 發表

鬧人講粗口, 要自己講埋粗口...真係第一次聽....
更是諷刺...

而且加埋之前d行為, 似出位, 發洩多d吧...

而且, 呢d行為, 更加係閣下所講的"令社會道德下降"的行為 ...

無可否認長毛一直都係出位,
亦都係我所講的"令社會道德下降"的行為,
但亦反映一樣野,活生生的顯明,上樑都可以這樣不正,
你怎樣理得下樑東歪西倒?仲懶理直氣壯說人的不是。
長毛的行為雖然不好,但等首及司長的行為應受強烈譴責。

其身既不正,焉能治人乎?
3ASV196 發表於 2009-3-29 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2009-3-29 21:41 發表

正如我所講,一句這樣的說話,無論合家歡電視劇及2A級電影,
都可以咁直接接觸,豈不都是教壞細路?點解無人去抨擊,仲可以叫好又叫座?

高官講埋D咁樣東西,社會雖有嘩然但仍未追究認錯行為,
這算是甚麼道德標準?

定係長毛係各人的 ...

有d 奇怪係, 閣下問左幾次, 點解其他野無人抨擊....

其實閣下都係市民一份子, 閣下見到以上行為, 覺得有問題, 一樣都可以抨擊
我唔反對...(但之前好似都無見你出聲話司長?)

但正如我之前講, 一事還一事, 呢d事都唔係長毛可以係議會講粗口, 甚至掟蕉
等行為的合理理由吧, 相信閣下唔會反對

KC3555 發表於 2009-3-29 21:50 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-3-29 21:45 發表

一個立法會議員, 係議會講野, 係代表緊香港市民(唔係只是佢D選民)
敢問佢咁講粗口, 又點只得罪D高官?

我覺得佢同樣會唔尊重香港的議會, 得罪全香港市民WOR..

當然, 唐司長的說話, 亦係唔尊重... ...

一個特首,亦都係向呢個世界代表香港,更加代表香港市民吧!
我覺得佢同樣會唔尊重香港的社會地位,得罪全香港市民WOR..
3ASV196 發表於 2009-3-29 21:54 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-3-29 21:50 發表

一個特首,亦都係向呢個世界代表香港,更加代表香港市民吧!
我覺得佢同樣會唔尊重香港的社會地位,得罪全香港市民WOR..

我唔反對, 亦同意, 上文亦無否認以上...
AD18 發表於 2009-3-29 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 marioso 於 2009-3-29 21:36 發表
小弟o係之前既立法會選舉都係選長毛
我個人都有少少失望
失望既係因為講粗口又好似太過激動
最慘比d無能高官比人拎黎做話柄..
但anyway, 佢地的確係做到野, 真係為左小小市民
好過班"BAD"

其實我覺得佢地唐英年既" ...

根本而家呢個政府最識做既野就係粉飾太平
成日話香港有好多優勢 , 而家上海已經急起直追
好多野 (除法律同制度既完整性) , 上海分分鐘係好過香港
班官淨係識得講 d 去安撫人 , 完全無任何既 solution 去解決

同埋呢 , 好多民生既事情上 , 政府依然都係後知後覺 , 甚至有 d 野係不知不覺
好似之前既生果金 , 唔係社民連班人掟蕉 , 分分鐘特首會係依然故我乜都唔做
仲有問題藥物 , 比傳媒不斷踢爆幾單之後 , 特首先叫做出黎講下野 , 做少少野

仲有果個唐英年 , 議員講粗口同掟蕉就起勢話不滿
議員做得出呢 d 野 , 擺到明係不滿政府做唔到野先會咁做啦
佢係到表達不滿既同時 , 唔該請佢同埋一眾高官反省一下有 d 乜野地方係要改善

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
EU5472 + 1 中哂我想講既point
marioso + 1 totally agree with you

查看全部評分

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
KC3555 發表於 2009-3-29 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-3-29 21:50 發表

有d 奇怪係, 閣下問左幾次, 點解其他野無人抨擊....

其實閣下都係市民一份子, 閣下見到以上行為, 覺得有問題, 一樣都可以抨擊
我唔反對...(但之前好似都無見你出聲話司長?)

但正如我之前講, 一事還一事, 呢d事都 ...

因為我好少入黎N板,所以無入黎抨擊過司長及特首。
而且我一直都對以上問題有抨擊,我都唔會去看電視及電影,
亦都有去投訴,咁唔通咁樣單憑我一個人可以改變到咩?

如果我敢認同一件事可以還一件事的話,
長毛講粗口要受譴責,高官講粗口可以任人原諒,
咁樣的香港,會係一個點樣的社會?
社會的矛盾點會唔日益加深?
老百姓要受欺壓度日?
並唔係誇張喎!

希望你明白,我的立場係反對任何人士在公開演說中及任何代表香港的情況下使用粗言穢語,
尤其是特首應受社會高度譴責,身為一區首長,以沒有講粗口的習慣及口快快難免講錯的理由,
企圖掩飾自己講粗口的惡行,並不加以認錯。
佢應該好好深自反省,鞠躬認錯,向廣大市民有一個合理交代之餘,仲要呼籲不要學效自己的行為,
自然民望提升,社民連想放肆粗口就可以大大聲聲咁批鬥。

3ASV196 發表於 2009-3-29 22:22 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2009-3-29 22:02 發表

如果我敢認同一件事可以還一件事的話,
長毛講粗口要受譴責,高官講粗口可以任人原諒,
咁樣的香港,會係一個點樣的社會?
社會的矛盾點會唔日益加深?
老百姓要受欺壓度日?
並唔係誇張喎!

其實你肯定香港的社會是怎樣ma?

你留意下出面d評論, 睇下高官俾人鬧得多, 定長毛俾人鬧得多?

而本題目講及議員行為, 亦當然集中講議員...

另外, 依家的社會, 每人都有一分力量, 表達自己的意見, 已經好足夠,
但呢個正正係多元社會, 人人意見不同, 不能希望其他人/社會因為自己
而改變到.....這可能是可悲, 但亦正正係民主社會的自由吧....

當然, 無論社會點, 人都應該有一定堅持, 正如, 我一定反對暴力的行為