hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葉太幫小西灣爭取港鐵 - 雖然好難,但如果有,巴士小巴會? ...
開啟左側

[問題] 葉太幫小西灣爭取港鐵 - 雖然好難,但如果有,巴士小巴會??

nwfb1001 發表於 2009-4-16 19:20 | 顯示全部樓層

原帖由 河灣西 於 2009-4-16 16:53 發表
我唔認同小西灣個客倉好大,
我唔覺得需要特別為小西灣起個站,
加上又冇上蓋物業發展。
亦唔覺得地鐵有咩咁「競爭力不足」,
如果真係起港鐵站,
兩條駁港鐵站既小巴線同84M一定可以完成歷史任務,
大部分巴士線如8P、8X、82 ...

要有上蓋物業發展,點解當年藍灣半島塊地唔批俾地鐵起樓兼車站?

張偉沖 發表於 2009-4-16 19:49 | 顯示全部樓層
原帖由 河灣西 於 2009-4-16 16:53 發表
我唔認同小西灣個客倉好大,
我唔覺得需要特別為小西灣起個站,
加上又冇上蓋物業發展。
亦唔覺得地鐵有咩咁「競爭力不足」,
如果真係起港鐵站,
兩條駁港鐵站既小巴線同84M一定可以完成歷史任務,
大部分巴士線如8P、8X、82 ...

就係競爭力不足,
小西灣最特別地方就係道路網可以令巴士做到直接, 快捷,
上東廊有兩個方法: 一係行柴灣道(由環翠上), 一係行永泰道,
新城就係識得善用呢兩處地方, 加上一條小西灣道可以做埋大部份屋村,
所以東廊巴士線競爭力唔少.
細路荃 發表於 2009-4-16 21:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hksf 發表於 2009-4-16 22:21 | 顯示全部樓層

大約o係2001年, 地鐵好似研究過o係小西灣起起軌
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
張偉沖 發表於 2009-4-16 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 細路荃 於 2009-4-16 21:08 發表
港鐵延到小西灣對小西灣居民的確有好處…
特別係學生…佢哋有學生優惠…另外返東九龍、九龍塘既客都必須依賴港鐵…
呢樣嘢可以由47M同84M繁時既客量可以睇到…
港鐵入到嚟…佢哋可以省卻唔少乘車時間…
但係呢批客現 ...

咁港鐵起個站係咪淨做短途客?
短途客增加得幾多?

學生優惠柴灣站一樣用得到,
況且仲要視乎起點而定.

往返九龍塘一早已經坐左港鐵(因為獨市),
東九龍也是一樣, 皆因搭606 太慢, 有部份客會選擇紅小.

唔見得宜家小巴/巴士時間太長,
小巴十分鐘已經可以去到富欣.
況且車海的小巴近乎唔駛點等.

LNChickenRice 發表於 2009-4-16 23:04 | 顯示全部樓層
小弟一個亂講0既可能:Violia公司(=電車公司)晌柴灣起窄軌電車...
[當年電車公司係想將電車0既服務,擴展到柴灣地方,
不過,舊式電車爬唔到上長命斜...結果作罷...]
如果成事,杏花村0既8號同85號,仲有8x,82等等就...就真係係咁歹
(電車2蚊殺價,連地鐵都未必係佢對手...)

回一回正題
柴灣站本來仲有伸延向興華一村0既備用軌道
聽聞本來係為港島線延長段(去小西灣?定去赤柱呢?)準備0既
不過,興華一村重建之後...
呢一段路軌恐怕只可以當係另一個轉月台用0既buffer Crossing
(平時用0既轉折器晌柴灣公園0既上面(圓形大廣場)...
有去過當地0既版友一定知道邊樹)
延線就肯定無乜可能(唔通拆0左個商場咩?)

而杏花村<>小西灣方面0既定線...
小弟都有d懷疑:中間隔0左一個碼頭、兩間巴士廠、仲有石油氣鼓...
唔通真係挖隧道(太貴啦),或者搞吊車(貨船入港不能)先得?
小西灣絕對唔係人人(特別係屋村朋友)可以負擔得起上面兩種鐵路....
而窄軌更加係惡搞非常(翠灣村至IVE一段)...
兜呢度一下就加時一分鐘左右
(又唔可以Set專線0架,根本無地方容納-隔離係東廊出入口....)

結論:地鐵要搞的話,只可以搞到好似大西北0既輕鐵一樣
(不過專區就無啦,情形同元朗大馬路0既一樣...
唔知又有幾多柴灣人反對呢?日日叮叮聲都真係幾難受...
更何況柴灣道同學校、屋村近到半分鐘就到大路?)
小西灣人當然拍手叫好,不過柴灣人就...

可以咁講,一個充滿矛盾0既建議...

PS  起吊車當境點都可以0既(無敵鯉魚門外海景...)
不過又會變成本末倒置...失言啦

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
JX9097 發表於 2009-4-17 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 張偉沖 於 2009-4-16 19:49 發表
就係競爭力不足,
小西灣最特別地方就係道路網可以令巴士做到直接, 快捷,
上東廊有兩個方法: 一係行柴灣道(由環翠上), 一係行永泰道,
新城就係識得善用呢兩處地方, 加上一條小西灣道可以做埋大部份屋村,
所以東廊巴 ...

巴士實在設計得太好
東廊亦都提供咗一個快速前往灣仔/中西區嘅選擇
港鐵都唔夠巴士全程跑公路咁快
張偉沖 發表於 2009-4-17 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2009-4-17 00:02 發表

巴士實在設計得太好
東廊亦都提供咗一個快速前往灣仔/中西區嘅選擇
港鐵都唔夠巴士全程跑公路咁快

早繁東廊會塞車,
但通常塞只係單邊方向(往灣仔) 同埋早繁先會.
ronaldlau 發表於 2009-4-17 00:12 | 顯示全部樓層
學星加坡 SBS Transit 起輕軌,
柴灣 <--> 漁灣 <--> 常安街 <--> 小西灣 <--> 藍灣 <--> 翠灣 <--> 漁灣

用勁細的鐵路去 serve 小西灣
北角---九龍城 發表於 2009-4-17 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 1005 於 2009-4-16 10:26 發表

如果用康城站延長去小西灣得唔得?
小西灣無論坐巴士
或者小巴轉地鐵
應該唔及坐船咁直接
如果小西灣有街渡去將軍澳幾好呢

小西灣有左地鐵的話
788, 789, 8P等快線應該可以同大家講聲再見
俾我就寧願唔 ...
拆條106好似118咁行就雙嬴