hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葉太幫小西灣爭取港鐵 - 雖然好難,但如果有,巴士小巴會? ...
開啟左側

[問題] 葉太幫小西灣爭取港鐵 - 雖然好難,但如果有,巴士小巴會??

JX9097 發表於 2009-4-17 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 ronaldlau 於 2009-4-17 00:12 發表
學星加坡 SBS Transit 起輕軌,
柴灣  漁灣  常安街  小西灣  藍灣  翠灣  漁灣

用勁細的鐵路去 serve 小西灣

問題係,值唔值得用咁多錢去打巴士?
bombmanhk 發表於 2009-4-17 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2009-4-16 12:33 發表

係真唔係呀? 冇人講過o既?

出面D圍板都寫左啦.....
講真, 起地鐵去小西灣係我中小學已經講緊
但咁多年都係齋講
其實舊時就話冇快車出去, 記得初初小西灣係好荒涼
好多人都係出去坐地鐵
但當780等快車/出其他地方的路線搬入小西灣後, 可謂非常方便
而宜好多地方都有車直達, 相當不錯, 如果地鐵真係有的話, 相信會惠及來往東九龍之人士
因為呢個比較少巴士去小西灣(606個班次同時間都不值一提)
地鐵比巴士出旺區還要貴及費時, 呢D乘客自然唔會搭地鐵
你見早上788長長的人龍就知
再者有好多人都係費事行上行落同埋有D線佢地心目中係成日都要搭
有好多人係搭82出去樂軒台/環翠街市咁....而唔會搭84M或小巴(多數係老人)

我唔係講葉議員講得唔好, 只不過可以好D
與其大興土木起條支線去小西灣, 不如搞好D交通咁重PREFECT啦
而家差東九龍地區, 咁係呢方面配合一下就好好多喇
 樓主| 箭豬 發表於 2009-4-17 01:49 | 顯示全部樓層
原帖由 bombmanhk 於 2009-4-17 00:25 發表

出面D圍板都寫左啦.....
講真, 起地鐵去小西灣係我中小學已經講緊
但咁多年都係齋講
其實舊時就話冇快車出去, 記得初初小西灣係好荒涼
好多人都係出去坐地鐵
但當780等快車/出其他地方的路線搬入小西灣後, 可謂 ...

agree la~

小西灣既交通係18區中數一數二咁方便.

中西區城巴之王 = 788,789
灣仔區新巴線王 = 8P
北角 - 跑馬地 = 8X
小西灣 - 北角碼頭 沿線= 82,85
去紅隧口,MK , 深水埗 = 118
將軍澳 = 694
沙田 馬鞍山 = 682
土瓜灣  九龍城 黃大仙 = 106 (係慢少少而己)
東九龍 = 606 (係慢少少而己)

話唔夠方便既只係d區外+唔識搭車ge人 je...

北角---九龍城 發表於 2009-4-17 02:33 | 顯示全部樓層

原帖由 箭豬 於 2009-4-17 01:49 發表

agree la~

將軍澳 = 694
沙田 馬鞍山 = 68 ...
所以加快106同606就根本唔需地鐵
咖喱 發表於 2009-4-17 03:38 | 顯示全部樓層

agree la~

將軍澳 = 694
沙田 馬鞍山 = 68 ...

其實 606 唔計等車的話 , 去觀塘都係 10 個字倒, 算係咁
AVW28 發表於 2009-4-17 09:50 | 顯示全部樓層
原帖由 咖喱 於 2009-4-17 03:38 發表

其實 606 唔計等車的話 , 去觀塘都係 10 個字倒, 算係咁

但小西灣人唔搭606,除左係班次問題外,仲有就係要上耀東。耀東果邊又唔cut得,因為cut左,耀東係冇車落東隧/ 觀塘(實際上係耀東個議員會嘈)。佢行既位,基本上除左柴斜、小西灣和耀東之外,全部都係鐵路沿線,等得606來,我諗沿線果班搭MTR都隨時到左啦!

不過606就唔駛轉來轉去或花幾分鐘落月台就真的。
LL3850
AVW28 發表於 2009-4-17 09:59 | 顯示全部樓層

agree la~巴士,鐵路,生活$ p: H2 E2 w7 Y' R9 f; _
( J5 ?% Z) u! t
灣仔區新巴線王 = 8P巴士,鐵路,生活( i& ^' o% R; v  ?% q
北角 - 跑馬地 = 8Xwww.hkitalk.net  d7 p% p2 c0 o) a2 G
小西灣 - 北角碼頭 沿線= 82,85# L, h  a; o& P( }) S! f
將軍澳 = 694
沙田 馬鞍山 = 682hkitalk.net0 s% L8 o  k. ]2 v* B/ A1 @
土瓜灣  九龍城 黃大仙 = 106 (係慢少少而己)巴士,鐵路,生活$ R: J& t1 v1 w- S9 F. i
東九龍 = 606 (係慢少少而己)8 G' I' {; w) |/ K) g* y
; m2 }2 @6 C! h' o7 H
話唔夠方便既只係d區外+唔識搭車ge人 je...

同意!
北碼返小西灣,仲有118/ 8X,比82和85快。

但106和606慢少少,我有保留。694到左翠屏(觀塘差館),我諗606都仲係耀東兜番落來咋!兜完耀東,仲要行埋康怡、太古坊和健康村先過海。

至於106,小西灣搭佢落九龍城,超過70分鐘,搭118落紅隧轉116/111/101,甚至轉番106,都仲快過一程106約15分鐘。

118的話,係返小西灣方向兜北角渣華道,去九龍方向ok(尤其城巴時段)。

682係一程過果下方便,想快既係搭694去東隧口轉681/680;或搭8P去中圖轉681/680。

On Topic: 起鐵路唔係唔好,佢話起,我好歡迎添!然而,如果真係影響到好多人,我寧願佢唔好起,開鐵巴入小西灣好過(開到既話),做鐵路既代替品都得架!起碼唔駛比小巴/ 巴士賺一小筆駁腳費先啦!

LL3850
AVW28 發表於 2009-4-17 10:09 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2009-4-17 00:20 發表

問題係,值唔值得用咁多錢去打巴士?

如果特區政府要全面封殺專利巴士既話,佢又點會理值唔值得丫?
LL3850
238X 發表於 2009-4-17 10:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 17/4/2009 10:09 發表

如果特區政府要全面封殺專利巴士既話,佢又點會理值唔值得丫?

希望你係開玩笑啦, 而家搞政治點可以唔諗利益同成本架...
AVW28 發表於 2009-4-17 11:43 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2009-4-17 10:20 發表

希望你係開玩笑啦, 而家搞政治點可以唔諗利益同成本架...

我話如果!
唔同意的,咪當我發膠啦!

當然,特區政府點都會顧下利益既!
LL3850