hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (港聞) 財政顯著轉差 九鐵蝕18億
開啟左側

(港聞) 財政顯著轉差 九鐵蝕18億

h2o 發表於 2009-4-27 15:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Eddie 於 2009-4-26 20:47 發表
可以直接過海
同o係荔景轉荃灣線已經乜都抵晒啦

東涌情況就係咁, 但非繁忙時間10分鐘一班車真不敢恭維
tonyng 發表於 2009-4-27 17:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ9314@YCC 於 2009-4-27 14:43 發表
應該係:
香港-九龍-奧運-荔景-海濱花園-荃灣西-錦田-元朗-朗屏-天水圍

應是:
香港、九龍、奧運、荔景、海濱花園、荃灣西、位於下花山及上花山之間的車站 (轉乘荃灣綫)、錦田、元朗、朗屏、天水圍

去年相關討論,詳看:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=324054&page=5#pid1275782

原帖由 KZ9314@YCC 於 2009-4-27 14:43 發表
南昌站方面,應該唔似係預留既
1994年興建既時候,地鐵既方案都係由荔景度再去荃灣,無提過南昌站

早在興建機場鐵路及西九龍公路時,已經在公路及路軌的地底預留了南昌站 (前稱欽洲街站) 的大堂結構,
在LAR通車初期,該路段亦曾出現過路軌沉降事件。
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-4-27 18:07 | 顯示全部樓層

應該係:
香港-九龍-奧運-荔景-海濱花園-荃灣西-錦田-元朗-朗屏-天水圍

南昌站方面,應該唔似係預留既
1994年興建既時候,地鐵既方案都係由荔景度再去荃灣,無提過南昌站

不如大家講返正題啦

兩鐵合併後,港鐵業績不太理 ...

其實港鐵08年業績所謂倒退, 只係因為售樓收益比07年跌, 若果只睇車務及車站相關業務利潤, 係比07年前地鐵+前九鐵仲要多.
AVW56 發表於 2009-4-27 20:05 | 顯示全部樓層

原帖由 kc_loo 於 2009-4-26 14:13 發表

如果要我選擇, 我都係寧願合併
我講左好多次, 咁多年兩鐵竸爭, 我從唔覺9鐵有大進步, 又唔覺有優惠, 與其咁多年都唔變, 不如來個大轉變, 起碼現在多個車站已有翻新同加shop 工程

你唔覺有優惠唔代表無!
你享受唔到有關優惠唔代表無!

請問兄台由九鐵推出的西鐵月票係咩黎? 節日通/全日通又係咩黎?
迪士尼套票, 海洋公園套票 及 海洋公園萬聖節特別套票又係咩黎?

咁都叫無優惠? 真係唔知你真係唔知呀定係扮唔知囉....
我只係知, 而家已經4月尾, 但錢果豐仲係話港鐵未決定會否延長西鐵月票優惠.

仲有, 東鐵線的車站翻新工程,
是當年九鐵決定及批出合約的,
即使是工程開支, 至今仍是由九鐵支付,
是徹頭徹尾由九鐵公司引導的車站改善工程, 與港鐵公司無關.
AVW56 發表於 2009-4-27 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Eddie 於 2009-4-26 20:47 發表
可以直接過海
同o係荔景轉荃灣線已經乜都抵晒啦

我就唔覺喇...

照o個個plan, 去天水圍的列車班次隨時係10分鐘一班.
咁樣樣, 你荃灣線幾快幾密車都無鬼用喇, 最終咪又係要等成10分鐘.
情況就exactly好似而家東涌線咁樣.

西鐵, 日間非繁, 衰衰地都係5-6分鐘一班車, 好彩當年由九鐵做.
如果比地鐵做, 結果隨時好似東涌線咁, 日間非繁10分鐘一班...
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-4-27 20:24 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-4-27 20:09 發表

我就唔覺喇...

咁樣樣, 你荃灣線幾快幾密車都無鬼用喇, 最終咪又係要等成10分鐘.

西鐵, 日間非繁, 衰衰地都係5-6分鐘一班 ...

我唔係住新界, 所以唔知非繁忙時間西鐵載客情況. 想問下而家非繁忙時間, 西鐵線係唔係5-6分鐘一班? 載客量點樣?
Eddie 發表於 2009-4-27 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2009-4-27 20:09 發表

我就唔覺喇...

西鐵, 日間非繁, 衰衰地都係5-6分鐘一班 ...
5-6分鐘加埋美孚行條路都唔止10分鐘啦
仲有非繁要等耐d車係好正常o既事
而家西鐵非繁開5-6分鐘得少貓三四隻只係浪費能源
Eddie 發表於 2009-4-27 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-4-27 20:05 發表

你唔覺有優惠唔代表無!
你享受唔到有關優惠唔代表無!

請問兄台由九鐵推出的西鐵月票係咩黎? 節日通/全日通又係咩黎?
迪士尼套票, 海洋公園套票 及 海洋公園萬聖節特別套票又係咩黎?

咁都叫無優惠? 真係唔知你真 ...
請問九鐵有冇保證過全日/月通係永久措施先?
dennis28a 發表於 2009-4-27 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-4-27 20:05 發表

仲有, 東鐵線的車站翻新工程,
是當年九鐵決定及批出合約的,
即使是工程開支, 至今仍是由九鐵支付,
是徹頭徹尾由九鐵公司引導的車站改善工程, 與港鐵公司無關.

非也,除了在 2007 年 12 月 2 日前由九鐵公司已批出的合約外(輕鐵列車、大埔墟站、羅湖站月台伸縮板),
在 2007 年 12 月 2 日後以港鐵公司提出的工程,
包括中期翻新工程(即貼花紙)、港鐵化(更換指示牌)等工程,
以及兩鐵合併後由九鐵承諾,但以港鐵名義批出的合約,
包括旺角東站及日後其他車站翻新工程、其他車站的月台伸縮板工程,
一切由港鐵公司支付有關費用。

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2009-4-27 22:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Alvin2002 於 2009-4-27 20:24 發表

我唔係住新界, 所以唔知非繁忙時間西鐵載客情況. 想問下而家非繁忙時間, 西鐵線係唔係5-6分鐘一班? 載客量點樣?

根據官方說法,東涌線現時正常的非繁忙時間為 8 分鐘一班,只有部份時間才以 10 分鐘一班。
同樣地,西鐵線現時正常的非繁忙時間為 6 分鐘一班,但在部份時間也是以 10 分鐘一班。

如果以現時東涌線標準計算,假若西鐵由地鐵營運,非繁忙時間一班只是相差 2 分鐘,
而理論上荔景以南的路段的非繁忙班次會相應加密至 4 分鐘一班。
2 分鐘的相差,單是在現時南昌站/美孚站轉乘另一班列車時早已抵銷。
(以上內容有錯請指正)

惡意回復是不道德的行為。