hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 不想再作討論
返回列表 發新帖
開啟左側

不想再作討論

Alvin2002 發表於 2009-4-29 21:05 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

1. 港鐵07年12月合併時已經減過車費, 佢並唔係冇減過. 同巴士車費比較, 其實港鐵車費並唔算貴, 點解你又唔嘈做乜去年巴士公司加價呢?
2. 港鐵物業管理費同普羅大眾冇直接關係, 要嘈, 留返畀住o係港鐵物業管理的屋苑樓盤業主嘈啦.
3. 港鐵賺錢的話, 普羅大眾簡接都係有得益, 因為政府是港鐵大股東, 港鐵係有派股息畀政府既.
4. 港鐵而家冇乜話自己係公營機構喎.
5. 你話政府政策傾斜向港鐵, 我唔反對. 但同時間港鐵管理層亦有付出努力去將盈利提高, 若果你有睇年報, 港鐵車站相關業務部份利潤係增加左, 呢部份唔關政府政策傾斜事, 相反係公司管理層自己諗計想辦法得出既成果.
6. 港鐵而家都係受可加可減機制限制, 佢係同巴士公司一樣, 加價同減價都有一套機制去計算, 佢並唔係冇皇管.
7. "大陸地鐵無錢賺都可以日日提供免費乘撘給老弱傷殘", 你有冇諗過國內地鐵係由市政府擁有? 蝕錢時係會由市政府注資. 你係唔係想港鐵蝕錢, 然後伸大手板問政府注資, 之後全民埋單?
ksmbh 發表於 2009-4-29 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 箭豬 於 2009-4-29 12:45 發表 點解港鐵死都唔減車費?點解港鐵物業的管理費超高?點解港鐵成日要政府注資?係因為要供養呢班超高人工的高層,供給他們豐厚的花紅,全港市民都係輸家,只有港鐵高層獨勝,呢班有如金融機構高層一樣貪婪、無恥,為何香港市民要用大 ...

公道點說,
唔搭去羅湖/落馬州/唔過海,
港鐵的收費是相當合理的了,
尤其是東鐵線,同地鐵的短途只係$3.X,
學大陸就變左納稅人補貼營運地鐵,
香港就係經常過海返工及往來邊境車站既乘客黎補貼營運...
df9321 發表於 2009-4-29 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2009-4-29 22:25 發表

公道點說,
香港就係經常過海返工及往來邊境車站既乘客黎補貼營運... ...
我日日由火炭返到大埔,do埋特惠站都只係$3.7,即係話搭一次73A,係夠我搭兩次港鐵,所以我都好耐冇搭過73A了...
仲有大埔去中環$14.x,難怪而家火車逼左咁多啦...
無聊中......
gn3509 發表於 2009-4-30 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2009-4-29 22:25 發表

公道點說,
香港就係經常過海返工及往來邊境車站既乘客黎補貼營運... ...

就算過埋海,比起巴士都唔係特別貴,尤其東鐵綫沿線

PS:樓主如果視分數為無物,唔出聲咪得囉,唔駛一比人扣分就出紅字既,紅字唔代表你有道理
今期流行:690是原罪
 樓主| 箭豬 發表於 2009-4-30 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-4-30 00:20 發表

就算過埋海,比起巴士都唔係特別貴,尤其東鐵綫沿線

PS:樓主如果視分數為無物,唔出聲咪得囉,唔駛一比人扣分就出紅字既,紅字唔代表你有道理 ...

好明顯,有些人只要道不同就不相為謀就係扣人分既理據.
我沒有說過自己有道理,只係覺得呢d設定都幾無謂下

帖子評分制度2007年尾HKiTalk新增帖子評分制度後,出現了會員的小圈子爭議:部分資深版友以評分為名,對意見不同之版友作出扣分,令部份新版友被扣至負分,不少罵戰更因扣分而起,令討論區有失和諧,有違HKiTalk的口號為 「資訊,分享;和諧,互助」之原意。
不少資深版友繼而發表反對評分制度之文章,連該區管理員之一的3ASV196(admin26)也反對評分制度,唯該區站長某君不聽取會員的意見,並藉口多多表示此乃HKiTalk之特色,引起會員的不滿。

評分

參與人數 2aPower -10 收起 理由
dongfeng -5 離題及意圖挑起罵戰。
teddybus -5 引導版友離題...

查看全部評分

admin28 發表於 2009-4-30 16:36 | 顯示全部樓層
由於本文有多篇懷疑違規文章, 由即時起, 任何板友不得修改本文內任何文章,
以便本人調查處理.違者將被暫停貼文權30天或以上

但由於本人近日忙於預備考試, 有關處理時間亦會稍長. 不便之處, 見諒

R1板板主
admin28
hkbw

A4板,W板,Z4板主,hkbw
admin28 發表於 2009-5-23 22:31 | 顯示全部樓層

站友違規通告 (ID=箭豬)

網  址:為康城站通車作好準備
分  板:R1
回文編號:#7, 15
涉案站友:ID=箭豬
違犯站規:站規第15, 16a, 34
理  由:態度欠佳
判  決:暫停貼文權14日
備  註:鑑於ID=箭豬乃新板友, 因此予以輕判. 但本人需要提醒有關板友, 任何蓄意使用與粗口諧音相近的字詞, 均會被視作違犯站規34A論.

R1板板主
admin28
hkbw
A4板,W板,Z4板主,hkbw