hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 這兩卡有什麼用途...?
開啟左側

這兩卡有什麼用途...?

Alvin2002 發表於 2009-5-21 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 toyota 於 2009-5-21 17:21 發表

除左你講呢幾個原因, 仲有老鼠樂園要求無論製造,設計及車內裝置備要求保密, 於是就改車

若果係因為要保密, 其實都可以同列車製造商簽訂保密條款架喎.
toyota 發表於 2009-5-21 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2009-5-21 19:45 發表

等parts係因為零件製造商已經停產定係乜原因?
若果係已經停產, 港鐵會唔會將批車大改造而唔駛o係小蠔灣荒廢?

你地以為改車就可以好似LEGO咁改咁易咩, 每項改動都要搵相關CHARTER ENGINEER 做APPROVE, 另外技術及相關件是否足夠數量改裝, 就算改完, 本TRAINNING MANNUAL 又要寫過, 人又要TRAIN過,牌仔又要考過, 點解唔買新車學新野?
一個TECHNICIAN 做一款車要記既野同例已經幾本FOLDER咁厚, 加多幾隻唔同既野就係幾廿本手則及例, 仲邊有時間整車. 成日聽你地講點解唔咁咁咁, 應該咁咁咁. 你估FRONTLINE唔知咩...........
得到上大人同意, 做到先得架.

toyota 發表於 2009-5-21 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2009-5-21 19:46 發表

若果係因為要保密, 其實都可以同列車製造商簽訂保密條款架喎.

例如呢? 條款係咩? 點樣碓保完全在採購製造運輸唔俾人知? 做到呢幾點只有在CLOSE AREA 進行
hkaiw 發表於 2009-5-21 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 toyota 於 2009-5-21 17:15 發表
事發於九十年代未, 某廠TO SHUT車時冇留意安全距離, 以22KM/H 以下時速撞向石屎BUFFER, 另某組C卡MAIN FRAME(記住,冇底盤呢個TERMS)出現比較嚴重變形, 由於維修所費不菲, 於是當SPARE PARTS之用.
也沒有報廢呢回事 ...

你所述的應該是於1999年在柴灣車廠撞毀的A273及C273,不過於2000年已經修復及翻新車廂(之前的後備車卡是A145及C145,當A273及C273復出後才把A115及C115改為後備車卡);另外於2000年7,8月間也有兩列列車(A201/A268、A205/A202)於柴灣車廠相撞,到了2002年4月才復出。
喵...
toyota 發表於 2009-5-21 21:26 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2009-5-21 21:17 發表

你所述的應該是於1999年在柴灣車廠撞毀的A273及C273,不過於2000年已經修復及翻新車廂(之前的後備車卡是A145及C145,當A273及C273復出後才把A115及C115改為後備車卡);另外於2000年7,8月間也有兩列列車(A201/A268、A205/A202 ...

點止呢3單.............
S3BL100 發表於 2009-5-22 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 toyota 於 2009-5-21 21:26 發表

點止呢3單.............

我想知道一下,撞毀左果兩卡係屬於第幾代?係咪從來無投入過服務(因為而家
地鐵列車車卡編號中間無gap)?係咪同而家下行有駕駛室M車A/C車組數目比起上行
多出一組有關?
yoyotown 發表於 2009-5-22 21:25 | 顯示全部樓層

原帖由 mmlcs36 於 2009-5-21 14:32 發表

以我所知...
好似並沒此事
願聞其詳

之前是多訂了一抽spare unit ,2002年前應是A/C115

我所知就正如某板友所講, 但亦有板友更正車廂已修復. 孰真孰假, 小弟呢d旁觀者真係唔清楚. 請見諒.
活著, 我應該做甚麼!
A240 發表於 2009-5-27 16:54 | 顯示全部樓層
如果跟冧把睇,點解A/C182會係第2c代車而唔係第2A代?
toyota 發表於 2009-5-29 11:03 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2009-5-22 02:37 發表

我想知道一下,撞毀左果兩卡係屬於第幾代?係咪從來無投入過服務(因為而家
地鐵列車車卡編號中間無gap)?係咪同而家下行有駕駛室M車A/C車組數目比起上行
多出一組有關? ...

當事人仲係呢間公司做, 講左就通晒天. 無可奉告
toyota 發表於 2009-5-29 11:07 | 顯示全部樓層

原帖由 yoyotown 於 2009-5-22 21:25 發表

我所知就正如某板友所講, 但亦有板友更正車廂已修復. 孰真孰假, 小弟呢d旁觀者真係唔清楚. 請見諒.

也有好多BOGIE同 MOTOR 報銷左, 咁又有幾多人知丫.
MOTOR 已經冇新PARTS 買只可以不斷翻修換COIL