hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 派雙層,不為也,非不能也?
開啟左側

派雙層,不為也,非不能也?

kiwai 發表於 2009-5-3 12:27 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2009-5-3 11:33 發表

只係想講窄同唔窄,可能同個別駕駛者技術有關
可能我都覺得窄,但事實上城記有1XX/3XX行過...

城記有1XX/3XX經過該段屏廈路時都要偷位的
依家AM可以和貨車並排而過喎
咁AM唔係更適合的車種嗎?
df9321 發表於 2009-5-3 12:44 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2009-5-3 12:10 發表

派大車=亂黎
314用2XX,7XX直情係胡鬧

一日行幾多次同部車過唔過到,有乜邏輯關係
過到就過到,過唔到就過唔到...

技術唔好一日行一次都過唔到
技術好一日行一百次都無問題

另一例子:舊東涌道,B7R點都大部過AM ...
已經有版友講左,唔同地方既情況都唔同...

屏廈路貨倉多,大量24,30噸車出入...

大潭道某D時間係貨車禁區,對頭車多數係私家車,大車不多,最大架頂多都係旅遊巴同村巴,
而且14,314班次疏落,影響不大...

舊東涌道呢個case仲好笑,舊東涌道會有幾多車行呢?

技術...技術好唔代表唔會有意外,如果唔係冼拿而家退左休享緊家庭樂啦...

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
petcity + 2 絕對認同

查看全部評分

無聊中......
FH9512 發表於 2009-5-3 13:01 | 顯示全部樓層
我諗三菱 / B10M 退晒 ,
巴士公司應該會叫運吉 拉闊路面 / cut 少少行人路 就 ADS / 7xx
再唔係睇下巴士公司會唔會買新車 (如短 MAN , 短 E200 ...  )

而家 53 同 K65 既客量都 未能夠令半條線轉雙層車 , 重整路面都冇用 !!
GA6072 發表於 2009-5-3 13:18 | 顯示全部樓層

原帖由 df9321 於 2009-5-3 12:44 發表
已經有版友講左,唔同地方既情況都唔同
屏廈路貨倉多,大量24,30噸車出入...
大潭道某D時間係貨車禁區,對頭車多數係私家車,大車不多,最大架頂多都係旅遊巴同村巴,
而且14,314班次疏落,影響不大...

舊東涌道呢個case仲好笑,舊東涌道會有幾多車行呢?

技術...技術好唔代表唔會有意外,如果唔係冼拿而家退左休享緊家庭樂啦...

賽車場技術好=手車快,
馬路上睇位準,判斷正確+安全至叫技術好

多唔多車又關過唔過到事
過唔過ga,全程得一部車都唔過到
過到ga,對面線塞住車都過到
14,314班次疏落,一過大潭水灞,一樣要睇對頭車

紅日舊東涌道,成大堆巴士唔多車?

24,30噸車行到,巴士就行唔到
24,30噸車同巴士一齊行屯公風險夠高
不如趕巴士落青公,一係趕貨櫃出屯公

血肉長城 發表於 2009-5-3 14:00 | 顯示全部樓層
下下用駕駛者技術好唔好來決定用咩車來行, 我覺得係好危險兼且不負責任的事

條路始終唔係你一個行晒, 仲有其他道路使用者

行到, 同應唔應該行, 可以係兩回事. 城巴派十點四米車行314, 派十一米車行973, 甚至派十二米車行域多利道, 我的確係覺得係幾胡鬧的一件事.

GA6072 發表於 2009-5-3 14:28 | 顯示全部樓層
原帖由 血肉長城 於 2009-5-3 14:00 發表
下下用駕駛者技術好唔好來決定用咩車來行, 我覺得係好危險兼且不負責任的事

條路始終唔係你一個行晒, 仲有其他道路使用者

行到, 同應唔應該行, 可以係兩回事. 城巴派十點四米車行314, 派十一米車行973, 甚至派十二 ...

咁九龍既 53,14S,275R
港島14,314,9,M47,971,A10
比小巴做都好合理同負責任?

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
petcity -2 打橫黎講

查看全部評分

teddybus 發表於 2009-5-3 14:34 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2009-5-3 13:18 發表
賽車場技術好=手車快,
馬路上睇位準,判斷正確+安全至叫技術好

多唔多車又關過唔過到事
過唔過ga,全程得一部車都唔過到
過到ga,對面線塞住車都過到
14,314班次疏落,一過大潭水灞,一樣要睇對頭車, p# `3 O8 s/ u3 c; X  v1 U& W

紅日舊東涌道,成大堆巴士唔多車?
G4 i: A
24,30噸車行到,巴士就行唔到
24,30噸車同巴士一齊行屯公風險夠高3 X9 W1 [2 f5 c, T* p2 i: o/ ]
不如趕巴士落青公,一係趕貨櫃出屯公hkitalk.net" z( u% m  W: Y( @- N$ a  C- T

多車既話,咪有更多機會讓車囉
坦白講,睇樓主巴士讓貨車個幅圖,我作為旁觀者都覺得好牙煙
呢d 情況一唔小心就會有輕微high到既意外...
你認為過到唔代表事實真係過到
東涌道我諗都唔會搵到好似屏廈路咁多貨車卦...
更何況嶼巴個d 司機出晒名係車手
53,276,k65個d 有無咁既技術哩?
好簡單,有既,就唔使停車讓貨車,更加唔會比樓主影到
至於屯公青公,屯公青公條路幾闊呀,屏廈路又幾闊呀?咁都有得比?
teddybus 發表於 2009-5-3 14:36 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2009-5-3 14:28 發表

咁九龍既 53,14S,275R
港島14,314,9,M47,971,A10
比小巴做都好合理同負責任?

14s 真係行到雙層?唔得既話你舉黎無意思...
仲有,點解係都要拎對面海既巴士公司黎比?
對面海個兩間有無咁多短既單層巴士呀?
GA6072 發表於 2009-5-3 14:56 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2009-5-3 14:34 發表

多車既話,咪有更多機會讓車囉
坦白講,睇樓主巴士讓貨車個幅圖,我作為旁觀者都覺得好牙煙
呢d 情況一唔小心就會有輕微high到既意外...
你認為過到唔代表事實真係過到
東涌道我諗都唔會搵到好似屏廈路咁多貨車卦...
...

讓貨車=牙煙
high到咪有人技術+判斷力差
東涌道唔多貨車,但係多巴士...

你認為過到唔代表事實真係過到呢方面
1XX蘭行過看來是小弟幻覺

53,276,k65個d 有無咁既技術哩
呢句,答你一定無

車係一定行到,該公司既人既技術係行唔到
都係果句,技術唔夠

GA6072 發表於 2009-5-3 15:00 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2009-5-3 14:36 發表

14s 真係行到雙層?唔得既話你舉黎無意思...
仲有,點解係都要拎對面海既巴士公司黎比?
對面海個兩間有無咁多短既單層巴士呀?

14S行AM都嫌大部
不如比小巴....

短既單層巴士,係買返黎
買少D短單層巴士,代表這需要並不多