hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 九鐵車廂播新聞 乘客投訴聲浪滋擾
開啟左側

九鐵車廂播新聞 乘客投訴聲浪滋擾

2304 發表於 2005-8-26 16:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

轉載自蘋果日報
http://appledaily.atnext.com/tem ... &art_id=5170031
有時嘈到連講電話都聽唔到人地講乜#:-/

[ Last edited by 2304 on 2005-8-26 at 16:38 ]
U-157星之Kelvin 發表於 2005-8-26 16:44 | 顯示全部樓層
又是Roadshow的翻版,俾多個資訊渠道又話嘈,唔俾又話地鐵都有文字版新聞資訊點解九鐵就無

「有時嘈到連講電話都聽唔到人地講乜」就睇情況
「我有時係比乘客嘈到連講電話都聽唔到人地講乜」#:-/
電視就無乜影響

恐怕乜都無時又有人投訴九鐵/地鐵連乘客想要新聞資訊都無
不如學日本,坐火車唔准有聲只係准睇書(我唔信睇書都有人投訴嘈)

或許回復以前黃頭年代,得到站提示無顯示屏,甚至用柴油火車連冷氣都無,Happy嗎?
 樓主| 2304 發表於 2005-8-26 16:57 | 顯示全部樓層
[ref=351503]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-8-26 16:44 發表:

又是Roadshow的翻版,俾多個資訊渠道又話嘈,唔俾又話地鐵都有文字版新聞資訊點解九鐵就無

咁你都要睇下嘈成點....
有時個音量真係大得濟,好搔擾人;)
240SX 發表於 2005-8-26 17:22 | 顯示全部樓層

我覺得..
九鐵新聞資訊的聲浪普遍都比roadshow大...
人們說愛情就如等巴士...
鄭笑 發表於 2005-8-26 17:47 | 顯示全部樓層
SSBT 發表於 2005-8-26 18:14 | 顯示全部樓層
有時搭火車,
d聲浪真係好大聲 ..
朝早訓唔醒果時都嘈都醒 ..

我希望九鐵增加靜音車廂卡數,
最好可以去到同有聲車廂既比例達到 1:1 / 2:3 啦 ..
俾多d選擇人 ..
有時雖然話嘈,
但係得果兩卡靜音車廂,〔東鐵〕
多數都冇位坐,咁你會點揀? ..
=0=
bose_hung 發表於 2005-8-26 18:39 | 顯示全部樓層

[ref=351503]U-157星之Kelvin[/ref]  在 2005-8-26 04:44 PM 發表:

「有時嘈到連講電話都聽唔到人地講乜」就睇情況
「我有時係比乘客嘈到連講電話都聽唔到人地講乜」
電視就無乜影響

小弟試過晨早六點幾搭火車,
整卡車廂坐都未坐滿,
又冇人傾偈,
但係個電視就大大聲聲咁播,
真係好煩……

「比乘客嘈到連講電話都聽唔到人地講乜」,
係一個半個乘客嘈到你聽唔到電話咋?
小弟未試過有一個車卡係好似茶樓咁嘈囉~~
再者,
「比人嘈」都只係一卡半卡,
你有權行去前後車卡避呢D「人禍」;
如果咁好彩係一、兩個呱呱嘈,
咪「怒目相向」、甚至出聲鬧人細聲D囉!
(小弟上星期搭巴士就是如此,
 小弟「怒目相向」一對「大叫母子」,
 嚇到阿媽即時細細聲叫佢個仔唔好咁大聲……)
小弟真係唔信卡卡都茶樓咁嘈喇!
不過「比電視嘈」就冇計喎,
全個東鐵得兩卡靜音車卡,
西、馬鐵得一卡,
行兩、三卡先好好多……
(東鐵就分分鐘行得仲多)
最慘你係冇得鬧佢,
叫佢即時收聲嘛!

小弟一向討厭呢D多媒體資訊有聲,
因為唔鍾意睇,
可以拎側個頭睇其他o野;
但係聽覺可以點做?
唔鍾意聽有乜辦法可以完全隔絕呢D聲?
係冇嘛!
點解要「冇得揀」?

雖則已有靜音車卡,
但小弟覺得唔夠多,
特別係東鐵。
似乎有部份乘客同小弟一樣,
討厭呢D有聲多媒體資訊,
東鐵兩卡靜音車卡,
比以前未有有聲多媒體資訊,
多人使用……
fungch 發表於 2005-8-26 19:12 | 顯示全部樓層
HY1012 發表於 2005-8-26 19:37 | 顯示全部樓層
[ref=351654]fungch[/ref]  在 2005-8-26 07:12 PM 發表:

如果想靜,點解d 人唔去靜音區..
淨係識投訴?

雖然我去贊成你既view
但係,
作出投訴係反映意見既一個方法
好多公司都鍾意收到投訴.
因為有投訴先至知道D客想點,
從而改善,
直至達到大部份人既要求.

咁先係進取的做法
 樓主| 2304 發表於 2005-8-26 19:40 | 顯示全部樓層

[ref=351654]fungch[/ref]  在 2005-8-26 19:12 發表:

如果想靜,點解d 人唔去靜音區..
淨係識投訴?

上文都有講啦....
靜音車廂得個兩卡,邊夠?