hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) (港聞) 政府大花筒160萬購名貴房車
開啟左側

[政府及特種車輛] (港聞) 政府大花筒160萬購名貴房車

樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-6 14:08 | 顯示全部樓層

原帖由 a_drew 於 2009-5-6 13:25 發表

董生梗係高級過行政長官啦
佢係國家領導人之一 -- 全國政協副主席

希望樓上兩位版友搞清一樣野, 部車係畀前行政長官用, 唔係畀全國政協副主席用.
而家用緊呢部車既人, 咁岩都係做緊全國政協副主席嗟. 而董生有得用呢部車, 並唔係因為佢係全國政協副主席, 而係因為佢係前行政長官.
以故商人霍英東先生, 佢在世時都係做全國政協副主席, 政府都冇因為佢呢個身分而配一部公務車畀佢.
3ASV196 發表於 2009-5-6 14:51 | 顯示全部樓層
其實簡易d講, 閣下覺得前特首唔值得坐咁好的車

呢個是個人價值觀問題了, 不過就個人意見, 覺得80萬一架
較高級的環保車, 俾前特首用, 是一個reasonable range 內..

講真, 又唔係法拉利, 又唔係勞斯萊斯, 更唔係好多元首使用
特別訂制的防彈防化車.....只是一架一般市民都有機會買到的車..
無錯, 用的同特首一樣, 但本身特首的車也唔係特別非常名貴...
所以見唔到係"洗腳唔抹腳"的行為...

政府任何錢, 都係市民o既, 唔好講一百萬, 一蚊, 都的確要用得其所,
但點樣用先為之合理? 則好多時有好多唔同意見....

而直言, 前特首的身份相對係幾特別, 如仍然會有警方人士保護的,
呢d都係一般高官沒有的, 所以好難用一般官員去比前特首呢個身份,
所以如果你問我, 佢值唔值坐好d的車? 我會覺得值...而之前用緊的BENZ,
亦係比一般官員的車為高級....

而今次換車, 明顯係慣常的換車, 舊車用舊左, 就換, 應該都係一早PLAN定,
只不過咁O岩金融海潚, 先至俾人大造文章..

(前特首, 並非指董生, 而是指所有前特首, 包括日後由普選產生的)

3ASV196.KE7270
HS6573_MP3905 發表於 2009-5-6 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis2002 於 2009-5-6 10:06 發表
AM 145 係董生部車
vip個部係AM 143

董生果部係AM142(Mercedes-Benz S500),
VIP係AM145(Toyota Century)
dennis2002 發表於 2009-5-6 18:47 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

vip有幾部車 用緊

AM 141 VW PHAETON
AM 143 Lexus LS600HL
AM 145 Toyota Century

打錯左tim,董生係AM 142

sevenguy 發表於 2009-5-6 19:38 | 顯示全部樓層
其實呢份報章不嬲都鍾意針對各政府部門架啦!
on11358 發表於 2009-5-7 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2009-5-3 18:41 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090501/00176_046.html

要同前特首換車, 都唔駛買Lexus頂級混能車呀嘛? 買返同高官同級福士已經夠啦.
班高官係唔係因為用緊唔係自己錢, 所以先洗腳唔抹腳呢? ...

我話政府執平野就真,唔信可以上網查下街價賣緊幾多錢(約一百五十萬一架),
用街價一部o既價錢就出到兩部,似乎車行接近買一送一o甘滯。

http://paper.wenweipo.com/2008/05/02/OT0805020027.htm

585萬應該係新台幣
http://bbs.xdxdxd.com/viewthread.php?tid=79225

二手都值140萬
http://www.gocarsite.com/index.php?o=car&act=search&make=45&mode=1&model=1353

如果買返benz又要混能,唔知兩部加埋做唔做到呢個價呢?

樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-7 07:11 | 顯示全部樓層

原帖由 on11358 於 2009-5-7 00:26 發表

我話政府執平野就真,唔信可以上網查下街價賣緊幾多錢(約一百五十萬一架),
用街價一部o既價錢就出到兩部,似乎車行接近買一送一o甘滯。

http://paper.wenweipo.com/2008/05/02/OT0805020027.htm

585萬應該係新台幣
ht ...

執平野? 你唔記得左政府買車係唔駛畀首次登記稅? (唔通左手交右手咩)
呢個網頁有講點計算首次登記稅 (http://www.customs.gov.hk/pdf/pdf_faq/FRT_Schedule_tc.doc)
我當部Lexus LS600h入口價係83萬, 之後政府會抽稅65萬, 零售價已經變成148萬.
oman 發表於 2009-5-7 15:10 | 顯示全部樓層
買混能車, 係比多d 錢, 但係環保d
而環保要成本o既!
所以我覺得呢類混能車同油渣私家車要大大推廣, 政府當然以身作則, 推動環保.

如果政府買返福士, 咪一樣會話做乜唔買環保車?!

d 錢花唔花得其所, 各人有唔同準則.
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-7 20:25 | 顯示全部樓層
的而且確, 前特首(無論係董先生或者係將來普選出來既行政長官)或者其他高官值唔值得坐Lexus或者BMW 7, 係見仁見智.
我睇法係政府唔值得用咁多錢買頂級房車畀政府高官用.
香港只係一個地方城市, 其他地方(例如台灣)政府官員都只係坐台灣製造既Toyota Camry, 國內官員按規定(唔按規定就冇得講)應該坐上海大眾, 香港政府要唔要用咁多錢買豪華房車呢?
當然, 以上只係我個人睇法, 其他版友當然可以持唔同意見.
oman 發表於 2009-5-7 23:32 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

其實台灣同大陸都有政考慮o既, 兩地都用返本土車.

以前港英年代, 警務處長只係坐大皇冠, 回歸後就坐寶馬同福士!

推行環保用混能車, 我支持!
呢個係環保同政治o既選擇.