hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) (港聞) 政府大花筒160萬購名貴房車
開啟左側

[政府及特種車輛] (港聞) 政府大花筒160萬購名貴房車

PCCW138 發表於 2009-5-9 12:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Alvin2002 於 2009-5-8 22:57 發表

回歸前港督用Daimler或者RR, 係因為佢地都係英國製造嗟.
我呢串文既原本用意, 係想傾政府而家仲值唔值得用咁多錢換車畀前特首同vip用.
以前殖民地政府fing錢, 唔代表現今政府都要咁做.
當然你可以覺得佢地值得由納 ...

你咁講既 就咁買Accord ,camry 果d先可以對嗎?

如果咁真係連國企老總也不如矣
akboy 發表於 2009-5-9 13:50 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2009-5-8 22:57 發表
歸前港督用Daimler或者RR, 係因為佢地都係英國製造嗟.

英國車還有Jaguar及Rover
又怎解釋前朝不用它們
而用大皇冠載一般官員呢?

特首, 前特首及VIP並不是一般官員
更不是一般高官
香港政府也不是一般地方政府
用高級一點的車並無不妥

甚麼身份, 就用對等身份的車配搭
特別是乘車出席場合時
否則不單有失身份/大體
還會影響香港本身的形象

當然你可以覺得佢地值得由納稅人出錢買RR或者Lexus畀佢地用, 相反, 亦會有人覺得就算要同佢地換車, 唔駛換咁貴既

請不要一而再, 再而三的
把根本上不同級的車 (RR與Lexus) 混為一談
oman 發表於 2009-5-9 14:45 | 顯示全部樓層
問一個問題, 高官應該換咩車呢??
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-9 15:54 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

香港唔係一般地方政府, 咁真係想請教下, 香港係屬於乜野級別既政府?
我唔覺得話前特首坐部低級過Lexus既車出席場合, 就會影響到香港形象.
Lexus同Benz S-class屬於同一級別喇卦? 我之前有講過, 以前政府fing錢, 唔代表而家呢個政府要繼續以前呢個習慣.
係唔係因為要顯出香港係國際大都會, 就要買Lexus或者Benz S-class畀特首/前特首/vip用?
上海市曾經比較過外國政府用公務車情況(http://sup.shqp.gov.cn/gb/content/2007-09/03/content_150128.htm), 都唔會好似香港政府咁, 佢地都係嚴格限制官員公務車既數量同級別. 就算同香港相似既新加坡, 都只有總統同總理配有專車, 部長級都已經冇. 新加坡政府接載vip, 係用租車方式. 新加坡政府呢個做法, 你會唔會覺得已經影響到新加坡形象? 德國聯邦政府接載外國元首, 都係從租車公司臨時租部Benz, 又有冇影響到德國形象?
a_drew 發表於 2009-5-9 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2009-5-9 15:54 發表
香港唔係一般地方政府, 咁真係想請教下, 香港係屬於乜野級別既政府?
我唔覺得話前特首坐部低級過Lexus既車出席場合, 就會影響到香港形象.
Lexus同Benz S-class屬於同一級別喇卦? 我之前有講過, 以前政府fing錢, 唔代 ...

再講下去都冇意思了....

香港、澳門係特別行政區係中華人民共和國之國家一級行政區
同省、直轄市、自治區係同級
a_drew 發表於 2009-5-9 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 akboy 於 2009-5-9 13:50 發表

英國車還有Jaguar及Rover
又怎解釋前朝不用它們
而用大皇冠載一般官員呢?

特首, 前特首及VIP並不是一般官員
更不是一般高官
香港政府也不是一般地方政府
用高級一點的車並無不妥

甚麼身份, 就用對等身份的車配搭 ...

不如用晒MINI 啦
AVD1_LJ7006 發表於 2009-5-9 23:02 | 顯示全部樓層

不如叫政府快啲俾My Car喺香港出牌然後全部官員坐哂My Car, 啱哂大家要求, 又係本土出產又環保, 仲唔係一舉兩得
定係大家覺得之前換車應該換同BMW差唔多名嘅BMX?
唔知BMX夠環保未呢?
到時全部官員一齊踩BMX咁大家滿意未?
akboy 發表於 2009-5-10 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2009-5-9 15:54 發表

a_drew兄已回答你是一級行政區

我之前有講過, 以前政府fing錢, 唔代表而家呢個政府要繼續以前呢個習慣.

我都有問過你
前朝用大皇冠載一般官員
而非英國國產的Jaguar及Rover
是否真的浪費?

係唔係因為要顯出香港係國際大都會, 就要買Lexus或者Benz S-class畀特首/前特首/vip用?

大家的爭論點在於
對特首/前特首/VIP的等級/重視程度
特首/前特首爭議也許比較大
但是以VIP來說
用車除了要舒適外
還要顧及便捷和安全
不可能隨便租一輛車來載VIP

上海市曾經比較過外國政府用公務車情況(http://sup.shqp.gov.cn/gb/content/2007-09/03/content_150128.htm), 都唔會好似香港政府咁, 佢地都係嚴格限制官員公務車既數量同級別. 就算同香港相似既新加坡, 都只有總統同總理配有專車, 部長級都已經冇. 新加坡政府接載vip, 係用租車方式. 新加坡政府呢個做法, 你會唔會覺得已經影響到新加坡形象? 德國聯邦政府接載外國元首, 都係從租車公司臨時租部Benz, 又有冇影響到德國形象?

由你引用的網址再看:

「德國公車管理條例規定,只有總統、總理、副總理及各部部長、國務秘書和聯邦直屬機構負責人(最高法院院長、最高檢察院檢察長等)才可以配備專車,司、局長級的官員則只保證公務用車,不配備專車。一般官員辦理公務可用單位公車

日本總務省規定,總務大臣、副大臣、各局正局長以及正局級審議官可以配備專車,但是,除大臣和副大臣的通勤屬於公務,可以有專車接送上下班外,局長一般情況只接送到車站,然後乘坐公共交通工具上下班

1. 上文並無提及「德國聯邦政府從租車公司臨時租部Benz接載外國元首」
事實上, 德國聯邦政府是有自己的VIP車隊來接載外國元首的
VIP車輛由德國邊境防衛隊管理

2. 從上文看
德日兩國的高官用車和香港分別不大
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-10 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2009-5-9 22:27 發表

再講下去都冇意思了....

香港、澳門係特別行政區係中華人民共和國之國家一級行政區

既然你話香港係同省, 直轄市同級, 咁請你睇下國務院頒布既黨政機關用車標準通知(http://www.zycg.gov.cn/qccg/qccg/2007-4-28/20074281513021705.htm), 當中寫明部長, 省長級幹部用車要3000cc或以下, 其他公務車要2000cc以下.
香港D三司十一局首長用車, 已經用緊3200cc, 都已經超出左國務院頒布既規定. 特首/前特首/vip用混能車, 容積係細過規定呀, 不過車價又超出好多. 我理解國產車同外國進口車售價有別, 不過係唔係就可以用呢個理由呢?
當然你又可能會話一國兩制, 香港政府用車屬於香港內部事務, 唔駛遵從國務院管理.
咁香港一個特別行政區, 用車仲高級(我講呢個高級, 唔係講品牌或者設備, 係講緊容積)過省, 直轄市, 係唔係就要顯出香港係一個國際大都會?
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-10 01:24 | 顯示全部樓層

回復 48# 的帖子

德國聯邦政府租車, 係由(http://sihaitianhe.bokee.com/viewdiary.11274266.html)呢個網頁度睇既.
我本人係覺得, 政府官員根本冇需要配專屬座駕, 所以你問我前朝官員坐大皇冠係唔係浪費, 我會答你係.
點解新加坡政府可以唔配車畀官員, 台灣用2500cc以下, 香港就唔得, 仲要過之而無不及, 威過中國部長, 省長, 直轄市等?
至於你講德國, 日本高官用車同香港分別不大, 兩個國家都係最高級官員(總統、總理、副總理及各部部長、國務秘書和聯邦直屬機構負責人, 總務大臣、副大臣、各局正局長以及正局級審議官可以配備專車)先有專車, a_drew版友都講香港只係一個一級行政區, 你認為一級行政區可以同一個國家既架構(套用返中國, 即係曾蔭權可以同溫家寶)相比?
德國"司, 局長級的官員只保証公務用車, 不配備專車", 香港官員又"1", 又"CS", "FS", "AM"(例如規劃環境地政局長係AM4)車, 呢D又係唔係專車?
日本"局長一般情況只接送到車站, 然後乘坐公共交通工具上下班", 香港班官員係唔係只坐專車去港鐵站, 再轉港鐵返屋企?
所以你話"德日兩國的高官用車和香港分別不大", 我並唔認同.