hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) (港聞) 政府大花筒160萬購名貴房車
開啟左側

[政府及特種車輛] (港聞) 政府大花筒160萬購名貴房車

a_drew 發表於 2009-5-11 17:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Alvin2002 於 2009-5-8 22:57 發表

回歸前港督用Daimler或者RR, 係因為佢地都係英國製造嗟.
我呢串文既原本用意, 係想傾政府而家仲值唔值得用咁多錢換車畀前特首同vip用.
以前殖民地政府fing錢, 唔代表現今政府都要咁做.
當然你可以覺得佢地值得由納 ...

當年英國車仲有英國福特、獲素、路華、MINI等
為何唔用呢D做港督座駕?
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-11 18:12 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2009-5-11 17:55 發表

代理冇入MODEL 唔代表唔可以特別要求引入的!

同埋AUDI本身係同BMW, MERCEDES同級.. 有幾屈就??

唔駛咁激動, 若果你有留心我回文, 我係支持你架, 若果政府將來話用Audi A6取代輝騰3.2畀三司十一局首長坐, 我係接受到架.
問題係: 你係唔係坐果個? 你係咪知道呢十四個首長願意用Audi A6做佢地座駕?
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-11 18:15 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2009-5-11 17:57 發表

當年英國車仲有英國福特、獲素、路華、MINI等
為何唔用呢D做港督座駕?

呢條問題同我呢串文原本用意"現今政府係唔係大花筒"好似有d差距, 兼且我都唔知你呢條問題既答案, 所以抱歉, 我唔回應你呢條問題.
a_drew 發表於 2009-5-11 18:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Alvin2002 於 2009-5-11 18:12 發表

唔駛咁激動, 若果你有留心我回文, 我係支持你架, 若果政府將來話用Audi A6取代輝騰3.2畀三司十一局首長坐, 我係接受到架.
問題係: 你係唔係坐果個? 你係咪知道呢十四個首長願意用Audi A6做佢地座駕? ...

當年 由寶馬換大眾 已經有人話CHEAP
因為奧迪係比大眾高級, 而奧迪係同寶馬同級的
3ASV196 發表於 2009-5-11 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 stagecoach 於 2009-5-11 11:36 發表

樓主願意花時間去搜尋資料,追尋事實的真相,令文章更具閱讀性,值得一讚。

回正題,其實我上文已經答咗啦!

現在提供一些實質資料留待大家判斷。首先前任行政長官董建華於1997年7月1日是乘坐掛有區徽的黑色 Benz W140 S-C ...

俾張相睇睇,呢部就係那benz

而呢部係防彈BMW

其實是否防彈, 可以從外表睇到的, 特別是玻璃, 見到係玻璃邊有較粗的黑邊的, 美國總統
的專車, 都會見到咁...

所以其實特首/前特首的車, 是防彈車的機會較細, 當然, 可能都有其他保安設備的...
3ASV196.KE7270
 樓主| Alvin2002 發表於 2009-5-11 20:36 | 顯示全部樓層

回復 69# 的帖子

搵到一張引發今次討論既Benz S320L (AM142)相片
(http://gb.chinareviewnews.com/cr ... d=0&docid=100115199)
若果呢部車係用防彈玻璃, 由於防彈玻璃係比普通玻璃厚好多既關係, 當記者用閃光燈影車入面情況時, 係會畀玻璃反射返, 唔會影到車入面咁清楚, 而且從相中所見, 呢部車車門並唔似防彈車門咁厚.
當然以上只係我推測, 我並唔能夠百分百保証呢部車係防彈規格.
但由車價只係78萬, 用3200cc引擎推唔郁一部防彈車(S-Guard只有S500L及S600L,
http://www.zungfu.com.mo/images/products/passenger_car/gguard/webspecial/default.htm),
同車窗玻璃"唔似"防彈玻璃呢幾方面, 我"認為"(唔係肯定)前特首座駕並唔係防彈車.

stagecoach 發表於 2009-5-12 19:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Alvin2002 於 2009-5-11 20:36 發表
搵到一張引發今次討論既Benz S320L (AM142)相片
若果呢部車係用防彈玻璃, 由於防彈玻璃係比普通玻璃厚好多既關係, 當記者用閃光燈影車入面情況時, 係會 ...

能夠令到增加文章的深度和廣度才是小弟發文的最終目的,
看到樓主和 3ASV196兄 的詳細解釋,令文章質素提升,
這才是每位版友應盡的責任。

你們提出防彈玻璃問題,
小弟仔細研究 AM142、AM143、AM145、黑色 Benz W140 S-Class 和現時行政長官座駕 Lexus LS600hL 的相片都沒有所述特徵,
但當研究供 VIP 專用的 AM96 和 AM97 Benz W220 S500 Pullman 時,
擁有防爆輪胎的它同樣沒有防彈玻璃的特徵,
小弟不研究它是不是沒有防彈玻璃的防彈車等等問題,
只是希望帶出的是根據保安要求,規格與普通版本會有所出入而已。
HS6573_MP3905 發表於 2009-5-12 22:21 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-5-11 20:00 發表
所以其實特首/前特首的車, 是防彈車的機會較細, 當然, 可能都有其他保安設備的

原帖由 Alvin2002 於 2009-5-11 20:36 發表
同車窗玻璃"唔似"防彈玻璃呢幾方面, 我"認為"(唔係肯定)前特首座駕並唔係防彈車

其實幾年前小弟睇過報紙,以當時特首部Toyota Century與中國,台灣同美國等國家既元首座駕做詳細比較,
報紙已經講過特首部Toyota Century係沒有防彈玻璃的
waikei 發表於 2009-5-19 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Alvin2002 於 2009-5-10 10:43 發表

我有考慮過, 不過香港Audi再冇引入A6呢款型號.

唔好意思,我想插插嘴,Audi代理仍有引入A6,而新版本亦於早前才在港登場......