hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) (轉貼)北區在5月11日開區議會
開啟左側

[問題] (轉貼)北區在5月11日開區議會

CPY 發表於 2009-5-8 11:02 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2009-5-8 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2009-5-8 11:02 發表

(1) 假設現在運吉不大幅改動大西北地區來往尖沙咀的巴士網絡,
改為在沙田、將軍澳或九龍市區Cut quota讓270A,又有沒有問題?

(備註:無人會希望CUT沙田、將軍澳quota,這個是純粹假設性問題。)

(2) 甚麼是「搭客第一個放 ...

如果因為要避免某些人既不滿而唔講某d野,咁討論黎都無意思啦
需知呢個世界無野係十全十美
人們只能盡力去各方面再作平衡。
你我各讓一步,事情就會更好辦
入尖咀既,少客既路線咪用轉乘囉
等有需要落尖咀既路線可以落到去
咁樣先係有quota既情況下作出最佳的服務
*本人不熟有關路線,如內容有問題歡迎指正
石頭 發表於 2009-5-8 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 gn3509 於 2009-5-7 23:31 發表

多車既線有邊條可以踢佢出(部份/全段)彌敦道而唔會引起乘客/區議會反彈?
九巴恨不得全部轉乘解決,但係,講就容易囉,
區議會/乘客制咩?

除左6/6A,41,203/208,九巴都無計劃任何彌敦道線重組,

計劃都唔出,點知區議會/乘客有咩反應?

如果要取消路線,1A是個不錯的選擇
天空之神 發表於 2009-5-8 18:00 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 8/5/2009 11:02 發表

(1) 假設現在運吉不大幅改動大西北地區來往尖沙咀的巴士網絡,
改為在沙田、將軍澳或九龍市區Cut quota讓270A,又有沒有問題?

(備註:無人會希望CUT沙田、將軍澳quota,這個是純粹假設性問題。)

(2) 甚麼是「搭客第一個放 ...

35A 同 234x 只係提出問題所在 , 正如之前有人講有車冇人搭 , 有人冇車搭

35A 繁時過旺角難上車
234X 繁時班次失準嚴重
不過我提出 234x 當然有陰謀啦
如果九巴真係唔做 63X 既話就麻煩 68A 同 234X 做轉乘
順道利便多方人士

至於話 35A , 234X 加 , 開 259x 都唔比 270a 入
唔係話挑唔挑起北區既朋友既一個問題
而係根本北區區議會一早就想成條 63x 既 quota 讓哂比 270a
(但佢地可能未知道 270a 要用既 , 唔止係 63X 既 quota)

至於 將軍澳線方面 , 296D , 最疏廿分鐘一班 , 點 cut?
98D 自身都難保 , 點 cut ?

同樣地 260X , 268B , 269B 自身難保
cut 左就真係大劑
(未計算九巴對 260x 私下加班)

以 270A 規模 , 如果要入尖咀
每小時需要 5-6 班車進入
仲要未計算可能新增客源 , 以及增加使用既車輛

em , 個人覺得如果 270A 特車出尖咀 , 又或者增加 270A 尖沙咀往北區特班
個人認為可以接受 , 有需要者則可
但全日進入就一定難攪好多 , 反對都好正常 , 唔知師兄認唔認同啦
i.e. 傳說中既 270P

P.S. 特登唔提沙田線架 , 自己諗下點解啦
.
gn3509 發表於 2009-5-8 18:19 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-5-8 13:44 發表

除左6/6A,41,203/208,九巴都無計劃任何彌敦道線重組,

計劃都唔出,點知區議會/乘客有咩反應?

如果要取消路線,1A是個不錯的選擇

俗語有云取易不取難
連203/208呢啲少客線想縮一縮都難
CUT條幾乎全日單位班次既 1A?
你覺得有冇可能?
今期流行:690是原罪
石頭 發表於 2009-5-8 18:20 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-5-8 18:00 發表

35A 同 234x 只係提出問題所在 , 正如之前有人講有車冇人搭 , 有人冇車搭

35A 繁時過旺角難上車
234X 繁時班次失準嚴重
不過我提出 234x 當然有陰謀啦
如果九巴真係唔做 63X 既話就麻煩 68A 同 234X 做轉乘
順道 ...

35A有旺角/深水埗特車,又有其他路線分擔,問題不大,

234X似乎係拉長之後班次失準~
barking 發表於 2009-5-9 23:53 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2009-5-7 02:37 發表

九巴面對Quota只識cut車cut線,重組方面咩都唔做,

270A入尖咀無期,九巴也有部分責任!

係因為運吉巴士政策, 以至九巴派車, 一貫以新界西優先
嗱...遲多幾年, 蓮塘口岸開啦, 睇下第一條往蓮塘口岸的專巴線, 咪又係新界西先?
石頭 發表於 2009-5-10 02:41 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2009-5-9 23:53 發表

係因為運吉巴士政策, 以至九巴派車, 一貫以新界西優先
嗱...遲多幾年, 蓮塘口岸開啦, 睇下第一條往蓮塘口岸的專巴線, 咪又係新界西先?

原因唔係咁簡單,因為新界西路線收得貴,

兩年前左右有政黨指平均里數計新界西車費特別貴,有錢賺,當然派多D車去賺多D,

一條268/9B收$16.5,35A收費不貴但上上落落一轉實收$9.9~14.4甚至試過$16.6咁誇張,

相若車程市區線一轉收幾多錢?

蓮塘口岸,當然係因地理因素而會第一條開上水或大埔,

新界西早就用了其他口岸過關吧~
basiling 發表於 2009-5-10 09:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Lost 於 2009-5-7 12:41 發表

63X 縮去深水埗?
你有無搭過 63X? 基本上成條彌敦道, 由尖沙咀去到太子地鐵站, 接近每個站都有人上車.

日頭非繁忙時間極少客係平常事, 講緊中午會有幾多人由新界往返市區?
呢個時段 68X, 69X 都唔會多客, 而 63X  ...

接近每個站都有人上車.
>>有未一兩個, 那天我包左上層
http://www.youtube.com/watch?v=h ... 1AF37C7&index=8
http://www.youtube.com/watch?v=b ... 1AF37C7&index=9
barking 發表於 2009-5-10 10:08 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2009-5-10 02:41 發表

原因唔係咁簡單,因為新界西路線收得貴,

兩年前左右有政黨指平均里數計新界西車費特別貴,有錢賺,當然派多D車去賺多D,

一條268/9B收$16.5,35A收費不貴但上上落落一轉實收$9.9~14.4甚至試過$16.6咁誇張,

相若車程市區線一轉 ...

講到貴, 北區比大埔都貴幾皮, 係278X平咋