hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞] 港深機鐵列車三分鐘一班
開啟左側

[新聞] 港深機鐵列車三分鐘一班

053h4 發表於 2009-5-10 00:49 | 顯示全部樓層

ferrypier 發表於 2009-5-10 01:43 | 顯示全部樓層
強烈要求港深機鐵於屯門設站!!!
manlok 發表於 2009-5-10 02:13 | 顯示全部樓層
港深機鐵根本就係一個完全弱智既設計
邊有人會來往兩個機場禁區之間?
中國大陸航線香港航點可以cover大部份深圳有飛既航點
要坐香港國際機既大部份又直接落左赤臘角...
一條貴過西鐵既價錢,帶來既可能每日都係五千人既客量
就算唔使錢都未必有好多人搭,因為係禁區內....
邊個批佢起肯定要做千古罪人
小早川優 發表於 2009-5-10 02:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-5-8 23:20 發表

咁芝加哥玩完未??

仲要香港同上海邊個係紐約邊個係芝加哥都未知

香港唔係紐約,更加唔係芝加哥,而係新加坡(分別在於香港同中國喺名義上屬於同一個國家)。

講開又講,其實當初如果中國真係有誠意搞"一國兩制"同高度自治的話,點解唔可以以聯邦嘅形式合併/"收回主權"?
053h4 發表於 2009-5-10 03:21 | 顯示全部樓層
thomash 發表於 2009-5-10 07:26 | 顯示全部樓層
原帖由 write2jeremy 於 2009-5-9 21:51 發表
可能有些讀者會覺得肥水不應流別人田,將航班分流到深圳香港便沒有得益。其實這卻不必然。當年還未有赤立角新機場的時候,啓德機場的班次是十分吃緊,所以航空公司都盡量安排廣體客機來香港,用最少班次接載最多乘客。現在香港機場容量大了,也為了滿足增多了的內地短途機的需求,小型客機的比例上是比以前要多,但另一方面來看現在香港機場的平均效率是降低了。現在香港機場起落班次的容量還沒到樽頸,問題還不大。到某天香港機場起落班次容量到頂點,那些小型短途機便成擴充客量的障礙。但你又不可以趕走它們。趕走了它們,你又會流失了轉機客路。在這個情況下,分流那些低效率的短途航班,便可騰出有限而珍貴的升降班次予其他國際航線。所以到最後香港依然可以藉分流航班到深圳而得益。再者,承上點,即使香港航班沒有增加,只要香港加深圳的轉機客有增長,那管增加的航班都在深圳,香港都可以從轉機客留港旅遊的界外效益中得到龐大得益。

現實是廣州白雲機場擁有這裡說到的主要優勢, 加上機票比香港便宜, 再者明年廣州地鐵3號線就會延長到白雲機場, 乘客可以直接坐到廣州東站轉火車去其他廣東省內甚至鄰省的地區. 香港深圳機場鐵路? 花5年研究5年建設乘客早就被廣州搶光光了.

AVW56 發表於 2009-5-10 07:54 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-5-9 15:04 發表

你講到大陸同香港好似兩個國家咁,
同一個國家,邊會咁惡性競爭

如果香港同深圳係敵對,
咁東京同橫濱,紐約同費城都係敵對??
橫濱/費城係咪又要搶成田/Kennedy客呀??

咁東京羽田同東京成田又係敵對??
如果冇政府協調,d機實爭住停羽田,成田就會被市場力量自動打殘
咁政府協調羽田做國內,成田做國際,羽田有冇嘈??

同一個國家,政府係要協調,而唔係要城市間打生打死,
咁香港一向係金融中心/交通樞紐,有理由相信中央唔會俾深圳過分踩過界,
深圳亦有佢自己嘅產業同定位

長遠中國市場咁大,香港有冇可能食得哂??
呢d係咪叫霸度,生人霸死地

點會似兩個國家呢?
而家又港深機鐵, 又港珠澳大橋, 又河套共同發展區, 又廣深港高鐵, 咁多不可分割的基建,
又開放左深圳居民自出自入香港, 長遠更會開放其他廣東省居民自出先入香港, 人口大兜亂,
擺明就係一個國家的表現啦

唉, 我都想深圳, 廣州, 同香港機場可以和平共處, 仔細分工呀,
因為除三地都有得益之外, 對小弟呢種小乘客都有著數.

但係, 美國的例子, 係咪真係可以應用係中國?
早係2000年, 已經有人提議廣州白雲機場同香港國際機場的合作分工方案,
但係從來無傾成過. 點解呢? 原因係大家都睇錢做人.

中國唔同日本及美國, o係中國, 城方間絕對係會打生打死ge,
唔駛講得遠啦, 就講深圳同東莞呢兩個城市啦,
點解而家深圳咁積極提議延伸地鐵到東莞, 兼起莞深城際線, 為咩呢?
就係為左將來吞併東莞, 將它變成深圳的一個區, 壯大深圳.

無可否認, 美國同日本係呢方面都做得好好,
但係中國人的地方, 能否行之有效?
他國的例子就算幾成功, 不代表在這裡可以照辦.
barking 發表於 2009-5-10 10:35 | 顯示全部樓層
原帖由 小早川優 於 2009-5-10 02:58 發表

講開又講,其實當初如果中國真係有誠意搞"一國兩制"同高度自治的話,點解唔可以以聯邦嘅形式合併/"收回主權"? ...

聯邦係會點?
再考慮到民族基因; 中學為體西學為用
情況如當年馬克思主義分別演變成現今北歐的社會民主主義, 以及具有中國特色的社會主義

嗱, 我係持平架
barking 發表於 2009-5-10 10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2009-5-10 07:54 發表

中國唔同日本及美國, o係中國, 城方間絕對係會打生打死ge,
唔駛講得遠啦, 就講深圳同東莞呢兩個城市啦,
點解而家深圳咁積極提議延伸地鐵到東莞, 兼起莞深城際線, 為咩呢?
就係為左將來吞併東莞, 將它變成深圳的一個區, 壯大深圳.

唔係呱,你估依家仲係封建制度牙~?
當年新中國『破四舊;立四新』,就係要掃除封建主義的腐朽氣息!
AVW56 發表於 2009-5-10 10:59 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2009-5-10 10:42 發表

唔係呱,你估依家仲係封建制度牙~?
當年新中國『破四舊;立四新』,就係要掃除封建主義的腐朽氣息!

但呢個問題的而且確係今時今日真正的存在.

以深圳龍崗區為例, 龍崗以前根本就係由惠州管轄, 係惠州的地方,
但係, 為左配合深圳的發展, 結果惠州要將龍崗拱手相讓.

此外, 近年深圳亦積極將版圖擴大,
惠深同城 以及 莞深同城 呢兩組詞語, 經常在三地的報章出現,
深圳地鐵將會通往惠州及東莞,
係惠州同東莞, 居民都有一種說法,
就係當深圳地鐵到達他們家門前的時候 (2020-2030年),
惠州同東莞將不再以獨立城市的名義存在.