hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) M 仔
開啟左側

M 仔

typ 發表於 2009-5-9 21:47 | 顯示全部樓層

superbus 發表於 2009-5-9 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2009-5-9 19:42 發表
所以咪話做人要變通囉.
一字多解 you know?

唔通我見到"回水"就一定代表借錢比人要人還錢?唔可以解比人呃左要求比返錢?

吓,而家個解釋係你地圍內既人先知咋喎
其他人都唔知道你地個解法架
唔通你認為個個都係你地心入面條蟲,知道哂你地既說話點解?
AL_29 發表於 2009-5-9 22:01 | 顯示全部樓層
都係果句啦~
當某d人覺得標題同佢心目中想睇既野不相等既時候
就會多加批評,令貼文者妥協

其實當我見到篇文有扣分果陣...我就知道
篇文一定唔係貼9.7m metrobus既相
其實因為咁反而引起我興趣走入黎睇篇交貼咩相
如果我估到篇文貼d咩相既,反而我未必有興趣click入黎睇
舉例說,例如早幾日2304兄貼左篇"秦石有隻牛",我就大概估到係HR889@80X既相

上得黎呢度,絕大原因都係想輕鬆一下
所以有時見到d標奇立意既topic反而有興趣想睇
最起碼,你吸引到我去睇,貼文者已經成功
當然我唔會因為篇文topic好與唔好既關係而加分
我注重既反而係帶出既知識,觀點,極其量係有人貼自己代表車先會加分

離少少題
突然間諗起早兩日係"小丑板"有篇文
topic係金鐘有大事發生,超震驚之類
一click內容,原來係"家姐"果篇所謂潮文
係各位扣樓主分既板友眼中,你可能覺得好無聊,
但最起碼我中伏得甘心,因為個topic最少有dd創意引我入去睇先

呢個純粹係我自己既觀點,
我用咁既態度去睇post會令自己覺得更加有趣味

238X 發表於 2009-5-9 22:35 | 顯示全部樓層

(本文為個人意見)

投訴就收左架啦,不過十版野,版版都有評分,
出通告 cut 人都無用,除非板主鎖文啦。

呢 D 觀點評分一向容易出大鑊,
如果唔係做乜附例要整一條去針對呢種事 (第 9 條)?
所以根本唔需要好似部份人咁用到道德批判,
都知道之後要做乜野。

講到尾都係板主唔蒲頭之故,
就算評分專員 (i.e. 鄙人) 開工,停幾個人板,又有咩作用?
(當然認命唔等於唔做)

你地 (= 板主 + 站友) 好自為之啦。
======

回正題。

呢個標題可以接受,有時我自己都叫 238M 做 M 仔,
而且都城已經退役多年,實在唔排除有人有新解法。

不過 D 相就真係唔算頂尖級,希望樓主下次貼 D 更加好既相。

iczer3 發表於 2009-5-9 23:13 | 顯示全部樓層
整得扣分制度係度,板主/樓主就遇左有人扣分,
唔俾人扣分的話,咁整個制度做乜呢?即係唔俾人俾意見?

其他版友見到D相有人扣分,即係代表D相唔好得去邊, 等其他板友唔駛浪費Mb入去睇

呢度有唔少海外版友係住大學宿舍,限住MB數上網

評分

參與人數 2aPower +5 收起 理由
teddybus + 3 完全贊成,明明係個人問題就賴落個制度到... ...
5480 + 2 agree sick of boring PNG photos sometime

查看全部評分

Enviro 500!
KV9033 發表於 2009-5-9 23:19 | 顯示全部樓層
B3版以外,以至其他各大討論區,
我相信普遍讀者都希望見到一個切題的標題,
為的是效率.

無必要針著拗M仔可以代表咩!
耐不耐一兩篇,問題不大,可以忍左佢,當比佢攞彩,
如果普遍站友希望b3版係可任創標題,
不如站方解話批准人人都咁做,
這樣我也不反對,
咁b3版就好好玩,睇下邊個夠creative.
最好貼文者名稱都要click到入去先顯示,仲好玩.

3357。KS8450 發表於 2009-5-9 23:21 | 顯示全部樓層

--------------

AVD1_LJ7006 發表於 2009-5-9 23:33 | 顯示全部樓層
致個別站友: 其實你地係唔想以後都要出post前都要俾你地approve哂先出得, 咁樣滿意未?
OT一問: 如果我出一個post叫"MB"而如無意外大家都會估到係中巴/新巴 嘅MCW但係其實我post 九巴ME(因為MB可以解作Mercedes Benz), 但係我喺度諗我會唔會冇人扣分甚至會加分俾我就係因為我貼嘅係ME?
teddybus 發表於 2009-5-9 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1_LJ7006 於 2009-5-9 23:33 發表
致個別站友: 其實你地係唔想以後都要出post前都要俾你地approve哂先出得, 咁樣滿意未?
OT一問: 如果我出一個post叫"MB"而如無意外大家都會估到係中巴/新巴 嘅MCW但係其實我post 九巴ME(因為MB可以解作Mercedes Benz) ...

如果去到要其他人approve過title先出得街呢個地步
我諗要反省既,係出文定title既人,唔係其他人囉。

如果無人做開頭整呢d 誤導性極高既title (唔好理佢係有心定無意),要approval 呢d 野根本唔會發生。

da54 發表於 2009-5-9 23:43 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1_LJ7006 於 2009-5-9 23:33 發表
OT一問: 如果我出一個post叫"MB"而如無意外大家都會估到係中巴/新巴 嘅MCW但係其實我post 九巴ME(因為MB可以解作Mercedes Benz) ...

我唔知道你咁樣問,你期望其他板友俾咩 answer 你,
我淨係知道,一個人係公開場合出黎講說話,就應該承擔
自己說話的責任同後果,有心理準備會俾人批評。
如果唔受得人鬧嘅就應該諗下係咪應該咁講/出聲,
出得聲就要為自己的說話負全責,唔好怨天尤人。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
petcity + 2 中肯,合理的回應

查看全部評分

至於你們信不信?反正我信了