hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) M 仔
開啟左側

M 仔

teddybus 發表於 2009-5-10 11:49 | 顯示全部樓層

原帖由 JT4686 於 2009-5-10 02:11 發表
標題無違規就得
連板主都話無問題就ok啦

板主話無問題係板主既個人觀點
其他人覺得有誤會呢個點係無得否認
如果唔係都唔會有咁多人有異議
呢個thread都唔會去成10幾個pages...

5480 發表於 2009-5-10 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2009-5-10 11:37 發表
我又唔覺得呢條標題踩界喎

喂,巴士佬都唔會叫M仔做M仔啦,係你地d巴士迷叫姐
我睇條標題就覺得係M字尾巴士線.

係,唔止一條巴士線M字尾,咁剩係貼296M就唔用得呢個標題?
開個標題貼 MCW, 都唔一定要世界上全部 MCW 巴 ...

I have just remembered, why Can't not be 13M 95M ???? haha
teddybus 發表於 2009-5-10 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2009-5-10 11:37 發表
我又唔覺得呢條標題踩界喎

喂,巴士佬都唔會叫M仔做M仔啦,係你地d巴士迷叫姐
我睇條標題就覺得係M字尾巴士線.

係,唔止一條巴士線M字尾,咁剩係貼296M就唔用得呢個標題?
開個標題貼 MCW, 都唔一定要世界上全部 MCW 巴 ...

踩界與否見仁見智
大家個重點係會唔會引起誤會
就好似"雞車" 呢個term
更何況,呢度既會員大部份係巴士迷,唔係巴士司機
用返本身巴士迷理解開既meaning,唔係好過分者...

teddybus 發表於 2009-5-10 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 5480 於 2009-5-10 11:50 發表

I have just remembered, why Can't not be 13M 95M ???? haha

Maybe we can use the same term to call those retired MTR little MAN as well...
iczer3 發表於 2009-5-10 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2009-5-10 11:53 發表

Maybe we can use the same term to call those retired MTR little MAN as well...

好彩地鐵D MAN仔走哂, 唔係就會有人用"地鐵 M仔"去叫 D MAN仔....

板主好應該做返D野,如果唔係新一代既板友會亂用標題

P.S. 建議板主好似BDB咁,整返個資料庫出來, list哂D巴士花名
Enviro 500!
teddybus 發表於 2009-5-10 12:16 | 顯示全部樓層
原帖由 iczer3 於 2009-5-10 12:08 發表

好彩地鐵D MAN仔走哂, 唔係就會有人用"地鐵 M仔"去叫 D MAN仔....

板主好應該做返D野,如果唔係新一代既板友會亂用標題

P.S. 建議板主好似BDB咁,整返個資料庫出來, list哂D巴士花名 ...

咁都要d 板友肯跟至得架...
須知道有d 人係鐘意自己起d 懶有突出既花名
特別係d 隨廣告而轉個種...
一陣整左個database,個d 人又話要加返佢地個d 咁有特色既花名入去
咁就盞搵黎搞....
3350 發表於 2009-5-10 13:48 | 顯示全部樓層

咁B仔係咪一定要叫涼粉呀??我叫樓下條43B做B仔得唔得呀????
好煩呀你地!!!
我樓下有條41A同44M ,有D司機都會叫佢地做A仔同M仔 ,咁係咪都要鬧呀??

原本唔多想回文 ,但睇見班正義之士係度嘈嘈貢真係忍唔住出返句聲

仲話香港推動自由創作....唉 ,真係鄧樓主無辜...

KOLOR 圍城
AVD1_LJ7006 發表於 2009-5-10 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 iczer3 於 2009-5-10 11:36 發表

咁即係可以亂貼la?咁下次小弟貼架AA/B6/MAN仔話係中巴(中型巴士), 求其一架B9話係城巴(城市巴士,)

我只係答佢話佢講ge topic配佢所講嘅車係可行而唔係亂貼
但係你就好似誤會咗我意思
kay 發表於 2009-5-10 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3350 於 2009-5-10 13:48 發表
咁B仔係咪一定要叫涼粉呀??我叫樓下條43B做B仔得唔得呀????
好煩呀你地!!!
我樓下有條41A同44M ,有D司機都會叫佢地做A仔同M仔 ,咁係咪都要鬧呀??

原本唔多想回文 ,但睇見班正義之士係度嘈嘈貢真係忍唔住出返句聲

...

我就唔覺得呢d係創意啦,純粹惡搞可能好聽點
要創作,惡搞唔係問題,但有時,點解某d topic會招致有人扣分,嘈成十幾版
有d就會加分,呢樣野真係值得深思,但以我所見唔少人都忽略晒,各走極端
當然,我唔會阻止人出呢類文既,不過,後果就要自己負返,出得文,就要負返責任
teddybus 發表於 2009-5-10 14:09 | 顯示全部樓層

原帖由 3350 於 2009-5-10 13:48 發表
好煩呀你地!!!

...

我鐘意叫HL9881 做雞車都得添,如果你咁講的話....

正義之士就唔敢當,只不過建議樓主下次出文定title 前可以consider一下會唔會出現誤會
現實上,有時d 誤會唔係你被罰件事就會完美解決