hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) M 仔
開啟左側

M 仔

EE9255 發表於 2009-5-9 12:58 | 顯示全部樓層

其實各區都有好多A線d司機/街坊叫A仔,B線叫B仔,M線叫M仔,X線叫叉仔,好出奇咩?
LM1933@641 發表於 2009-5-9 13:01 | 顯示全部樓層
又或者咁睇,尚德果頭d人可能習慣搭296系
而為左分辦邊條線,就以英文字母講(A/C/D/M)
所以出現左所謂的「M仔」,區外人未必識睇(我係區外人)
當然「M仔」此詞最好當然係REFER番係MCW
但依件事又冇「雞車」事件咁嚴重,話晒「雞」同SCANIA都係車
而今次係路線同車都叫M仔,又看似沒有衡突喎
只要樓主下次解釋下係「路線M仔」,就沒有問題

FH9512 發表於 2009-5-9 13:04 | 顯示全部樓層
其實如果題目叫 康盛 / 坑口 M 仔 會更貼題 , 更易明白 !!
D MCW 退左咁耐 , 突然有篇文叫 " M 仔 " 諗會有正相睇 , 空歡起一場 , 點知原來係版友 3AV ...
dicksonboy 發表於 2009-5-9 13:27 | 顯示全部樓層

原帖由 箭豬 於 2009-5-9 12:36 發表

少少野就話人地誤導or唔合理...
誤導你d咩唔合理d咩?(呢個情況係交通路線建議(C1)仲明顯)
有佢地呢d當正自己特警判官既人,
所以呢度人流愈黎愈少. ...

講開人流少,我覺得同文章質素有關咯
例如詞不達意呀,嚴重既錯別字呀,內容同標題無關呀
真係好影響閱讀興趣咯

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
petcity + 2 絕對認同

查看全部評分

Idiotism is idiots being idiotic
AD18 發表於 2009-5-9 13:35 | 顯示全部樓層
我當初睇 , 仲以為係有 9 米 7 既 MCW , 點知係 296M  

原帖由 Kamma 於 2009-5-9 11:13 發表

M仔=MCW? M11?
誤咩導? 成班自命道德判官

請你節省少少吧

這裡不是香X討論區 , 這是 hkitalk
唔係個個人都明係 296M 來的
有人一見個標題 , 包括我都以為有 9 米 7 既 MCW 睇既

原帖由 HR2174 於 2009-5-9 12:19 發表
咁樣係咩道理?
「人地明明有錯, 你仲要幫住人, 想點? ...」

而且用字始乎顯得出有少少態度惡劣

佢係講得無錯架喎

請閣下唔好唔記得呢度有一班年資非常高既巴迷係到

誤導你d咩唔合理d咩?(呢個情況係交通路線建議(C1)仲明顯)

抽水既話請過去其他地方

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
JT4686 發表於 2009-5-9 13:40 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

有點主觀吧,做人變通些少啦
一個字都可以有唔同既解法姐,個個阿義叔上身有咩意思?係咪有錢分?
好似文言文一個中文字咁一字多解,唔通佢假借第二個解釋就要起勢咁鬧咩?

唔好下下將巴士迷Logic諗野得唔得,畢竟我地其實都只不過係一個普通人
入正題,閃廠既人通常稱呼296M係M仔
未睇已經估到

kokchun 發表於 2009-5-9 13:48 | 顯示全部樓層

原帖由 JT4686 於 2009-5-9 13:40 發表
一個字都可以有唔同既解法姐,個個阿義叔上身有咩意思?係咪有錢分?
好似文言文一個中文字咁一字多解,唔通佢假借第二個解釋就要起勢咁鬧咩?

入正題,閃廠既人通常稱呼296M係M仔
未睇已經估到 ...

一字多解唔係問題
問題係個 term 係咪多人知 , 多人用先 ?

我果區都好多 M 仔架
43M 44M 248M 249M etc
咁係咪又可以當 general term 咁用 ?

再多一個例子 ( 舉例咋 .. 唔好對號入座   )
如果我覺得部 JT 4686 又無冷氣
上斜無力又 chok
我幫佢起個花名叫「垃圾」
之後仲用黎做 topic 名
咁有無問題 ?
Timothy 2B
teddybus 發表於 2009-5-9 13:51 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2009-5-9 13:40 發表
.net$ z! v, Q% H+ q8 L; H: E9 a; ]/ f
唔好下下將巴士迷Logic諗野得唔得,畢竟我地其實都只不過係一個普通人
入正題,閃廠既人通常稱呼296M係M仔www.hkitalk.net8 W$ a" B& c" }9 s5 I6 n
未睇已經估到巴士,鐵路,生活! A8 n' C) s9 r- |. P. m7 ?& \

你個人鐘意點叫係你問題
但請你記住,呢度唔係你個blog...
我唔係住閃廠管轄範圍,完全估唔到呢個M仔係refer to 296m
唔通我唔係正常人?
teddybus 發表於 2009-5-9 14:00 | 顯示全部樓層

點解唔用另一角度睇
有人一開始用埋d 奇奇怪怪既花名係稱呼自己架車
咩野 "吾係紫瓊","吾係反斗王子"
紫瓊,反斗王子幾時變左係架巴士?
呢d 字句出到普通社會係比人笑囉
仲好意思話自己係普通人...
更加糟既係,有d 新人咩都唔識,就學人亂改d 人地唔知係咩既花名
無端端叫一架巴士做 "C弟"
搞到自己變beggar...
人係咪唔親身經歷呢d 野唔知錯?
HL9881上雞年個陣,我覺得叫佢做 "雞" 無問題架
但at least 貼上黎我就唔會用 "雞" 而係直接叫做HL9881...  

特警判官?你miss,呀sir 都捉你錯字啦,你會唔會咁夠膽話佢係特警判官呀?
GA6072 發表於 2009-5-9 14:29 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2009-5-9 10:28 發表
你們這班幹嘛,人家有創意自由
係唔鍾意解釋呀,係唔係又想他甚至
他們朋友一同出手你們才知你們錯嗎
有相你睇咪算囉,嘈咩呀,以後咪當M仔係296M囉
甚至,將呢架十二米富豪奧林比安稱呼M仔,同埋九
巴官方名稱甚至有人註冊左M仔 ...

睇黎,除左有「封殺」一詞外,
呢度亦需要一詞......「標殺」