hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) M 仔
開啟左側

M 仔

iczer3 發表於 2009-5-9 17:07 | 顯示全部樓層

不怪得B3板比B4, B5同B6版文章質數低

1)貼相時亂用標題, eg 連廣告既內容都成為標題一部份,睇到一頭霧水
2)識少少,扮代表, 錯又唔聽, 由其係新一代板友
3)成日將車長小圈子裡面既術語搬上來,話邊條線D車長咁講...(想點?想話俾人聽你識得佢地?? SO WHAT!)

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
5480 + 3 good points

查看全部評分

Enviro 500!
Gary_B 發表於 2009-5-9 17:20 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2009-5-9 16:58 發表
大家唔好離題啦 =]

樓主下次可以一轉追4個位架嘛
寶林村口→寶林消防局→景林村景桃樓→坑口北

似乎離題既係你

跟追車有何關係?
teddybus 發表於 2009-5-9 17:32 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2009-5-9 16:58 發表
大家唔好離題啦 =]

樓主下次可以一轉追4個位架嘛
寶林村口→寶林消防局→景林村景桃樓→坑口北

敢問你用咩身份判定我地離緊題?

普通人會咁利害識得一轉追四個位呢樣野?

Crotone 發表於 2009-5-9 18:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Lost 於 2009-5-9 16:50 發表
嘩, 睇個勢應該又會討論到10頁以上.4 t+ [+ s$ ^$ c) h; |' |% y) ]% `) J
我自己本來就真係期望有 MCW 睇既,
入到來, 見到係大富豪, 又覺得都解得通.
我又唔覺得問題真係咁大, 至少又解得通, 唔係亂咁寫一個同內容完全無關既標題.www.hkitalk.net. R7 G( r5 H7 |1 W
咁事實上, 有人叫 M 線做 M 仔 (我意思係居民/常客等, 具有一定普及程度, 而非單指發文者本人或其朋友圈子內) , 咁標題就無離到題, 同一個字可以有唔止一個意思, 巴士,鐵路,生活/ L( }  ~; \0 E- O0 }
雖然唔係我自己期望中既 MCW, 不過標題都算同內容有關係, 仍算可以接受的範圍內.

雖然我根本不知M仔是指MCW,但同意您所言。
我都唔明扣果D分的版友點想,您屋企樓下條M線您(或者您不是巴迷的朋友)唔會叫做M仔?
One Door Closes Another Door Opens
teddybus 發表於 2009-5-9 18:56 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2009-5-9 18:31 發表

雖然我根本不知M仔是指MCW,但同意您所言。
我都唔明扣果D分的版友點想,您屋企樓下條M線您(或者您不是巴迷的朋友)唔會叫做M仔?

我又真係好少聽人咁叫喎
可能我住個度無M線啦...

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
iczer3 + 3 i agree! Not every place have M bus.

查看全部評分

AD18 發表於 2009-5-9 19:23 | 顯示全部樓層
原帖由 箭豬 於 2009-5-9 16:01 發表

個topic點樣令人唔明白ar??
正如你所講,唔明咪唔好入lor!
又唔係事必要你入!
我係鍾意抽水架啦.
跟咩版規先?邊條版規唔俾人抽水,唔俾人開冇人明既名?
蟹就係蟹,不過係你 - 河蟹 ...

你呢一下已經足以構成人身攻擊

我絕對會保留追究權利

原帖由 teddybus 於 2009-5-9 16:09 發表

你絕對有自由,不過要自由係有代價

就著自由呢兩個字 , 我都問過唔少既人 , 得出黎既結果都係下面呢一句
真正既自由係既定既框架底下去做佢可以做既野

原帖由 箭豬 於 2009-5-9 16:16 發表

特警判官唔係咁用係點用?
呢度大把人版.

你咁講既話 , 出到街一定會比唔少人去告你
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
JT4686 發表於 2009-5-9 19:37 | 顯示全部樓層

回復 72# 的帖子

而家講緊GN4157@296M,又點會唔關296M事?
不如你教下我丫好無呀?我好蠢架,我乜都唔識架.

我唔理乜野係m仔,只知有車影就影,有相睇就睇
無必要搞咁多無謂野

AD18 發表於 2009-5-9 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2009-5-9 19:37 發表
而家講緊GN4157@296M,又點會唔關296M事?
不如你教下我丫好無呀?我好蠢架,我乜都唔識架.

唔係個個人見到個標題就會聯想起 296M 囉

我再講多一次 , 我一見個標題 , 就會以為有 9 米 7 既 MCW 相睇
但點知 296M 既相 , 結果相信唔少人都感覺得到
JT4686 發表於 2009-5-9 19:42 | 顯示全部樓層

回復 78# 的帖子

所以咪話做人要變通囉.
一字多解 you know?

唔通我見到"回水"就一定代表借錢比人要人還錢?唔可以解比人呃左要求比返錢?

評分

參與人數 2aPower 0 收起 理由
admin35 + 1 見 #166 判決
kay -1 一字多解,依家睇緊文言文咩?

查看全部評分

AD18 發表於 2009-5-9 19:44 | 顯示全部樓層

原帖由 JT4686 於 2009-5-9 19:42 發表
所以咪話做人要變通囉.
一字多解 you know?

唔通我見到"回水"就一定代表借錢比人要人還錢?唔可以解比人呃左要求比返錢?

我夠知一字多義啦  

但唔係可以咁拎黎亂咁用囉  :L :L :L