hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙中線設站走近土瓜灣
開啟左側

[問題] 沙中線設站走近土瓜灣

HG6729 發表於 2009-5-22 02:20 | 顯示全部樓層

111 都叫危險咁905/914 叫咩?
西港島線開埋905 分分鐘死先過111
905 其實仲少客尤其金鐘/灣仔
中上環唔見得好好
成條線主打西營盤一帶
西港島線開埋西營盤整兩個站
我諗905 分分鐘死先...
905 一直都係兜晒先滿客過海
到時只有長沙灣一帶過海
905 仲危過111 好多...
111 係101 短途版
101 遠咁多到時冇位坐D人會上111 ga la ~~
914 大半條東涌線重叠都係咁  
111 應該冇事... take it easy...

Mandy+263M=HG6729
JX9097 發表於 2009-5-22 02:44 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7295 於 2009-5-22 01:55 發表
係食既我諗26仲兜天星果陣已經食左
5A斷估都係話佢同鐵路嚴重重疊而摺
到時上路去隧道口會叫你搭去紅磡站, 去天星會叫你搭去尖沙咀/尖東站行過去架喇
不過唔知5A會唔會頂到去到呢條鐵起好之後先摺 ...

當然,鐵路通車同埋尖碼總站關閉係原因
到時只係運吉叫人轉搭26去原有地方
JX9097 發表於 2009-5-22 02:46 | 顯示全部樓層
原帖由 北角---九龍城 於 2009-5-22 02:16 發表
價錢係一大問題...區議會實擋住....
不過學下面話...天星搬左5a都可能已經頂唔住....

價錢方面當然係一大問題
不過仲有條5死唔去
(5有富山頂住,減班冇走雞,但應該死唔去)
加上到時尖碼總站關閉,5A都係要縮去麼地道
尖東就可以靠5,26撐住

呢三條線,相信到時只有26仲可以唔使點減班
(26只有坪石同流水重疊咗)
JX9097 發表於 2009-5-22 02:48 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2009-5-22 02:13 發表
111 根本仲有成個灣仔頂住 , 除非有人棄車保帥
不過如果有鐵路 = 死巴士線的話 , 104 理應死左好耐...
(就算係 300 都係比 TD 迫死)

灣仔又如何?
運吉一聲令下,灣仔已經有港鐵服務
乘客乘車模式將會改變(灣仔-->金鐘-->土瓜灣/九龍城)
一樣可以令到111唔死都散哂
Quanta 發表於 2009-5-22 03:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-5-21 20:36 發表
第三,將軍澳線都令691/693合併成692,即係摺埋左一條,692仲要好疏,
所以絕對有理由相信111會嚴重重創,被101吞併,而101本身亦要大減班www.hkitalk.net9 ]2 H. R, r) C' z& N7 T: N7 |$ \# y

101/111 個 case 同 691/693 有分別
101/111 係收緊市區過海價,692 就算減完價都仲係貴幾蚊
MTR 對將軍澳的價格優勢不存在於 101/111

而且本身 691/693 的非繁時客量都唔多,
邊似得 101/111 咁,日間非繁時有咁多人搭

所以我真係唔信 111 要取消
fai 發表於 2009-5-22 05:53 | 顯示全部樓層
見到你既回文令我諗起多年前911既建議。唔知西港島/沙中線
通車會唔會令911建議咸魚翻生呢?

原帖由 HG6729 於 2009-5-22 02:20 發表
111 都叫危險咁905/914 叫咩?
西港島線開埋905 分分鐘死先過111
905 其實仲少客尤其金鐘/灣仔
中上環唔見得好好
成條線主打西營盤一帶
西港島線開埋西營盤整兩個站
我諗905 分分鐘死先...
905 一直都係兜晒先滿 ...
[i]影像.從心[/i]
Kaix 發表於 2009-5-22 08:32 | 顯示全部樓層

原帖由 AV115 於 2009-5-22 00:16 發表
唔係我唔 update, 係既然係咁,點解冇人講下將來既土瓜灣、馬頭圍站去金鐘中環係要轉車架呢?

R1 版既討論我都有留意過,東鐵而家唔過海已經咁爆,唔知過埋海的話,仲要因過海減卡,仲有幾多空位食呢個土瓜灣過海既龐大客量呢?

仲有唔好忘記,將來東鐵過海係去會展站、金鐘站,同 101/111 行緊既灣仔道都好唔同下喎。要去灣仔南既現有乘客係咪全部都肯行?定係叫佢地轉更飽和既港島線?我唔係話冇客會過去搭鐵路,但如果咁樣會令 111 摺線同 101 廿分鐘一班咁危言聳聽的話,我唔明點解 104 仲存在 lor.

其實我搞錯左111係行灣仔北,104先啱,
不過104有旺角客撐住,應該只會大減班

去金鐘係紅磡站落一層月台,去中環再係金鐘站上一層月台,唔算太繁複,
以繁忙時間紅隧同港島嘅塞車,一定大把人改搭沙中線,
就算非繁時唔塞車,101/111都要好耐先好到中環,
只要一半101/111東九龍乘客改搭沙中線,再加上冇哂紅隧火車客,
分分鐘流失7成客量,咁嘅情況111實冇得留低,
101又唔會20分鐘一班,不過冇左好多金鐘中環客就一定

101/111優勢係灣仔內區,但唔夠養2條線,
由會展站行入去軒尼詩道唔超過10分鐘,
又或者去金鐘轉港島線,朝早港島線東行前半截車係好空,
現時大部分人都上到第一班

東鐵唔係人人都搭過海,新界東出市區嘅7成人都係去九龍,
九龍塘同旺角已經落左一半,紅磡又會落減d去尖東,
根本大把位俾人上車,你擔心大圍-九龍塘一段仲好喇

kingprowm 發表於 2009-5-22 08:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AV115 於 2009-5-22 00:16 發表

唔係我唔 update, 係既然係咁,點解冇人講下將來既土瓜灣、馬頭圍站去金鐘中環係要轉車架呢?
R1 版既討論我都有留意過,東鐵而家唔過海已經咁爆,唔知過埋海的話,仲要因過海減卡,仲有幾多空位食呢個土瓜灣過海既龐大客量呢?
...

不過運吉從來唔會考慮鐵路能否應付客量呢
第一班上唔到咪叫你等多架, 班次頻密呀,
大家都知金鐘, 尖沙咀繁時幾難上車,
南港島線照樣金鐘做轉車站,
尖沙咀果面 2, 6, 6A 年年都 CUT 車
Kaix 發表於 2009-5-22 08:46 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2009-5-22 02:48 發表
灣仔又如何?
運吉一聲令下,灣仔已經有港鐵服務
乘客乘車模式將會改變(灣仔-->金鐘-->土瓜灣/九龍城)
一樣可以令到111唔死都散哂

仲有101,而且到時根本support唔到2條密線
Kaix 發表於 2009-5-22 08:54 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2009-5-22 08:35 發表
不過運吉從來唔會考慮鐵路能否應付客量呢
第一班上唔到咪叫你等多架, 班次頻密呀,
大家都知金鐘, 尖沙咀繁時幾難上車,
南港島線照樣金鐘做轉車站,
尖沙咀果面 2, 6, 6A 年年都 CUT 車 ...

我相信北港島線會繼沙中線後上馬,
到時金鐘站可以紓緩,會展轉乘亦可打擊東區紅隧線

最好北港島線移一移入夏愨道設金鐘站,
進一步完善網絡,進一步強化金鐘站為港島交通樞紐