hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士波箱問題
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] 巴士波箱問題

dicksonboy 發表於 2009-6-3 07:11 | 顯示全部樓層

原帖由 將軍澳巴士佬 於 2009-6-2 23:29 發表
想問下各位師兄,Alison波箱既Dart極速可以去到幾多?
上次搭Dart@694去到東廊果時,上到60km/h到就踩極都唔上
但係果時已經係好高轉,高到好似就黎爆偈咁

渣過架Gillig係配Allison (5前速波箱,咩系列就唔知)
鎖速65mph,大約104km
唔鎖車肯定上到75-80mph (約120-128km)
完全唔會有爆偈既感覺
Idiotism is idiots being idiotic
6516 發表於 2009-6-3 09:42 | 顯示全部樓層
原帖由 將軍澳巴士佬 於 2009-6-2 23:29 發表
想問下各位師兄,Alison波箱既Dart極速可以去到幾多?
上次搭Dart@694去到東廊果時,上到60km/h到就踩極都唔上
但係果時已經係好高轉,高到好似就黎爆偈咁

新記將廠DART 架架都唔係太好, 坐796B行龍翔道都係飛唔起
反而以前坐九記DART行東九龍走廊就真係上到70先"爆偈"喇
KC6831 發表於 2009-6-3 21:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2009-6-3 07:11 發表

渣過架Gillig係配Allison (5前速波箱,咩系列就唔知)
鎖速65mph,大約104km
唔鎖車肯定上到75-80mph (約120-128km)
完全唔會有爆偈既感覺

深圳都有巴士配呢種 Allison 波箱 , 佢的感覺同 ZF 的 5 波波箱係一樣的 ,
呢批自動波車真係好鬼好飛
謝謝您。
 樓主| 將軍澳巴士佬 發表於 2009-6-3 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 KC6831 於 2009-6-3 21:20 發表

深圳都有巴士配呢種 Allison 波箱 , 佢的感覺同 ZF 的 5 波波箱係一樣的 ,
呢批自動波車真係好鬼好飛

之前搭過柏麗果批voith Dart,感覺上好似好飛d,實際d
我初頭仲以為Alison執左Dart先轉用Voith波箱
HV7025 發表於 2009-6-3 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 將軍澳巴士佬 於 2009-6-3 22:21 發表

之前搭過柏麗果批voith Dart,感覺上好似好飛d,實際d

公平D計, 用番相同既引擎比較
澳門有40部歐三Dart, 其中10部用Allison, 另外30部用Voith
Voith感覺上好飛D, 但Allison既感覺都幾爽, 唔差太遠
而且我覺得用Allison把聲正D

至於用Allison既舊Dart, 如果司機適當用波棍鎖波既話, 行車表現會爽過唔鎖好多
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
DD2113 發表於 2009-6-3 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-6-2 23:34 發表

係外國, 呢款Dart都可以跑過80km/h的...

80km/h... 中巴批CX 而家仍可做到, 絕無問題!
反對所有專利巴士全空調化!
AD18 發表於 2009-6-4 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 sutrak 於 2009-6-3 02:00 發表

我好耐冇坐......所以唔知宜家情況點

但想當年501-503 行K1X 死谷爛谷(再加少少斜路)係可以上到95km/h

而中巴時代坐DC 行309 o係東廊都有90km/h

早排同個 fd 坐佢行 A73 , 行元朗公路果段路都去到 70 幾
仲要係未盡
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
dicksonboy 發表於 2009-6-4 11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 將軍澳巴士佬 於 2009-6-3 22:21 發表

Allison無執~原本係GM既~不過好似年幾前賣左

回#15
其實車速應該同gear ratio有關,
絕對相信唔同公司都會有提供唔同既產品
所以就咁話voith 好過zf 或者allison未免有D不公~

Idiotism is idiots being idiotic