hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 旺角車禍 : 當局退還車禍傷者貴藥費用
開啟左側

旺角車禍 : 當局退還車禍傷者貴藥費用

Kaix 發表於 2009-6-15 18:11 | 顯示全部樓層

A: 今日無例湯, 不過有魚翅湯, 不過要加錢.
B: 畀左錢先有湯飲? 你間野有寶咩?
A: 我話要加錢...但無話要現在收錢...
S3BL100 發表於 2009-6-16 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2009-6-15 16:28 發表

P.S.
加句比較無良心既說話...
講真,既然你都知「醫療同教育,永遠係一個政府投入最多、
短期回報最少的項目」,當年個價廉物美顯然係要好大既社會
資源支持。而家個問題,究竟係好似你地所講,係一班廢同無
良心既當權者從中作梗,定係香港真係已經唔再有社會資源去
支援你所講既美好制度?

我覺得是前者。

當一班高官繼續享受高薪厚祿,大量金錢被投放到一些不知所謂,
只作炫耀的項目時,醫療、教育和社會福利的資源卻面臨不斷削減,
這是甚麼道理?政府有否想巿民所想,急巿民所急?

所以我有時候的確支持社會主義多於資本主義。

P.S. 不過必須承認,香港的情況絕對不算太差,看看美國的情形:
"We need to just basically cut off all the funding and just let themhave a taste of what it is like when the state comes to a shutdown --grinding halt," Schwarzenegger said outside the state capital lateWednesday.

Source: http://www.cnn.com/2009/POLITICS ... tml?iref=newssearch

短視的人,無處不在。
053h4 發表於 2009-6-16 03:45 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2009-6-16 03:50 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2009-6-16 09:37 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-6-16 03:50 發表

而醫療資源, 真係有所削減嗎?

不是有否削減的問題,而是到底是否足夠的問題。

不過這個問題與醫護人員對車禍傷者的當場處理,其實毫無關係。
053h4 發表於 2009-6-16 13:39 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2009-6-17 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-6-16 03:50 發表

用藥方面, 用藥物名冊上的非標準藥物, 經社工評估是可以免費或補貼的
關鍵是, 如何在緊急情況下用藥而巳
成件是係因為"錢"嗎?

其實我都係將我聽返來的八料集合一下。

我媽話,有些師奶有慢性病,例如糖尿或血壓高,又或我阿婆生前有癌症,
如果唔畀額外錢,就只有可以緩解病情一時但長遠不健康的藥物。
例如,高血壓藥會純粹用增加排尿來減血壓,對病人的社交及腎臟都有影響。
癌症就用上一些私家醫生不用的舊藥種,藥效不太specific。

我唔係讀醫科或藥劑出身,我有查過那些藥係乜嘢,但係而家已經全部唔記得。

對呢班師奶來說,佢冇資格叫人豁免,但一路咁自費又唔係辦法,私家又睇唔起,自己又唔識,醫生畀到咪食囉。
有部分情況下,因為個別醫護人員的疏忽,病人根本不知另有選擇。

醫護人員又為什麼會經常疏忽犯錯呢?
領錯屍割錯胸輸錯血,這些事為什麼好像越來越多呢?

我唔係基督徒,有時反對宗教狂熱份子的舉動,但唱K時看著《愛是不保留》的MV,
雖然鏡頭裡的是蔡少芬,但想到當年SARS多位醫護人員殉職,尤其是比對其他地方醫護人員「逃命」的行為,也還是熱淚盈眶。

053h4 發表於 2009-6-17 00:21 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2009-6-18 14:01 | 顯示全部樓層
理想上人命係完全凌架econ,
但現實上資源有限係冇一個國家可以做到

所以讀醫科或pharmacy,都要讀economics嘅,
Pharmacy課程入面Evidence Based Practice其中一個topic就係pharmacoeconomics

俾香港嘅劣質傳媒知道,又會大造文章,
「大學教醫生藥劑師冇錢冇藥醫 香港窮人等死」

Kaix 發表於 2009-6-18 14:07 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-6-17 00:21 發表
而另類選擇確係存在, 而重症危症亦應把選擇通知家人

今次事件咪就係通知家人嘅後果囉...

當然唔關家人事,係d傳媒扭曲左件事,
將一個程序上嘅小錯誤無限放大