hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 旺角車禍 : 當局退還車禍傷者貴藥費用
返回列表 發新帖
開啟左側

旺角車禍 : 當局退還車禍傷者貴藥費用

238X 發表於 2009-6-18 15:37 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 18/6/2009 14:07 發表

當然唔關家人事,係d傳媒扭曲左件事,
將一個程序上嘅小錯誤無限放大

呢樣我都同意,之不過呢種事情太易令人諗起大陸嘅唔好處...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
fokck 發表於 2009-6-19 23:01 | 顯示全部樓層

講香港公營醫療....

香港公立醫院既醫生人工唔係低,甚至比頭幾年出私營機構或自己開檔睇症既
收入都要多。問題係公立醫院醫生工作環境同前景唔好,寧願離職減人工都唔
留響入面去挨。政府削減公營醫療開支,係好少「炒」醫生,問題係醫生既職
位總數不段減少,所以公立醫院醫生既工作量上升,導致經常性 OT,專科培
訓機會又唔多,再加上早幾年公立醫院醫生既人工係俾政質低左 (現任立會議
員梁家騮之前先成功同政府打官司要政府補償應有人工),搞到咁。

但響香港稅收支付模式下公營醫療,你好難期望政府乜野最好都俾曬你。外國
醫療一係就要你自己買醫保,一係就幫你開個強醫金之類去儲錢買藥買服務。
外國由政府俾既醫療體系,好多你覺得佢服務好,大前提係佢既社會保障之下
稅率係相當之高.... 響香港,惟有就係要你俾錢買貴藥,但一定唔會無錢無得醫
只係無最好果批藥... 必需品亦會響公立醫院無條件提供,正如今次事件咁,果
隻野對血友病病人係必需品,唔駛另計錢...

最後就係 resource scarcity 既問題,好似今次隻野咁,就算點大量生產法,佢
賣得貴既野就真係供應得咁少,個個問佢拎呢隻野,真正有需要既病人就會受
影響....

總之香港絕對唔會有人會因無錢而不獲診治... 講真今次用果隻藥真係頗為誇張,
直接用已活化既血凝因子,真係無其他野止血直接得過佢...
多啦A夢
S3BL100 發表於 2009-6-20 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 fokck 於 2009-6-19 23:01 發表

講香港公營醫療....

香港公立醫院既醫生人工唔係低,甚至比頭幾年出私營機構或自己開檔睇症既
收入都要多。問題係公立醫院醫生工作環境同前景唔好,寧願離職減人工都唔
留響入面去挨。政府削減公營醫療開支,係好少「炒 ...

其實我覺得香港的醫療制度主要由政府承擔開支,免卻許多商業因素,已經
比起許多國家(例如我現時身處的美國)好了不少。醫療和其他社會福利一樣,
從來都應該是政府主導,而不是商業主導。

只不過,作為一個香港公營醫療系統的長期使用者,我會覺得,香港的醫療正
朝著一個壞的方向走,只為了節省成本金錢,「善用資源」,而往往忽略了病
人的真正需要。

例如,家母之前因為經常眼睛疲勞和眼乾而需到公立醫院覆診,之後被該醫院
(一所位於九龍,有開設眼科專科的綜合型醫院)一位專科醫生指稱「好少事,
濕濕碎者」,不作詳細檢查而直接取消覆診資格,而至今家母情況未有明顯好轉。
(據家母轉述,該醫生態度惡劣,非常串咀,我懷疑是因為要應付budget cut而
交數;查過medical council的網頁,該醫生早已離職,走去自已開檔。)

身邊有不少讀醫科的朋友,一直都概嘆和抱怨前景灰暗,付出大而收穫少
(雖然,說老實話,這個時勢下,所有行業都是如此)。

不過,無論如何,我認為,醫療巿場商業化,甚或推行保險制度,是一個錯誤的
方向。在美國就有例子,有人因為沒有向保險公司申報一些無關且自己原先不知
情的medical history和輕微疾病,而被保險公司拒絕付手術費,最終導致癌細胞
大幅擴散。

p.s. 樓上係咪讀醫科?如果係,我同你應該有一大堆common friends…