hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中學唔好停課丫!!!
開啟左側

中學唔好停課丫!!!

hkbw 發表於 2009-6-16 08:27 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-6-16 03:16 發表
其實, 年輕人對該病毒是無抗體的, 死亡率高定低都好
如果真係有人死, 應該如何面對呢?

而外國當係普通流感處理的原因, 是因為經濟因素及西方國家的影力
如果是次流感起源自東南亞非州, 外國就唔會當係"普通流感"

而英美有沒有認真統計感染及死亡人數呢, 真係唔咁講....

先講你第二個論點: 呢個咪就係我係另一篇文話而家乜都係靠惡的原因啦...
有板友話我抽水, 可惜, 呢個就係鐵一般的事實..

第一個POINT, 我又想問: 一般流感死亡又應該如何面對呢?
難說有人死就要有人落台?
生老病死乃人生必經階段, 如果一死人就話政府, 咁就真係要改姓先得啦..
殺雞焉用牛刀?!
3ASV196 發表於 2009-6-16 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-6-16 08:24 發表

講起世衛, 老實講, 真係得意得令人發笑..一方面提升級別到最高,
一方面卻繼續唱著"提升級別不等於情況嚴重" 的調子...
真係一貫香港高官辦事作風...

如果咁計, 傷風感冒應該算係最高級別, 因為佢擴散得快..

曾 ...

我講的唔係無影響, 而是無極大影響吧... 如果你覺得小學停課,
就叫極大影響, 我無野好講了....

我都唔知你家又有無小朋友, 會唔會擔心佢地健康la, 如果有,
相信亦會明白有關決定的重要性...

而相信閣下都唔係咩醫療專家, 我唔知閣下以什麼醫學理據, 去批評
世衛的決定係"令人發笑", 不過我就相信世衛專家的決定, 多於閣下的評論喇..
3ASV196.KE7270
2A_DL13 發表於 2009-6-16 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2009-6-15 23:58 發表
之前小學都有部份是考試中途停課啦...
而且如果學校有確診, 學生的安全比考試為大吧
死亡率點低都好, 一有人死亡
到時咪仲俾人插得勁

慶幸 F.7 同 F.5 大都已經考完公開試吧 ...

小學既考試日數只有一星期都唔夠,但中學起碼
一個半星期。就算小學復課後要補考,都唔會拖
遲暑假太耐,但中學就唔同,一停隨時要七月底
先放。
Your global lifestyle partner..
12A 發表於 2009-6-16 10:55 | 顯示全部樓層

小心好過輕率

個人認為, 除非有確診個案, 否則一般中學是無需停課
反而考完試直接放暑假是更好的做法, 可以平衡到健康和考試兩者的衝突

現階段學校可以
1. 要求學生戴口罩回校

2. 改動考試時間, 分流部份級別學生至下午應考, 不用統一在上午進行,
以減低大量學生聚集的機會

ps
1. 本人有親友為應屆小六學生, 假如升中派位不理想, 要找學校的話
程序上會有什麼變動

2. 既然現時已有本地個案, 政府宣傳片已告過時,
因它應同時呼籲有病徵者不要離港, 並告延醫
以免造成輸出病例
九巴十六 與你在 GA5505 相見
hkbw 發表於 2009-6-16 12:14 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-6-16 09:13 發表

我講的唔係無影響, 而是無極大影響吧... 如果你覺得小學停課,
就叫極大影響, 我無野好講了....

我都唔知你家又有無小朋友, 會唔會擔心佢地健康la, 如果有,
相信亦會明白有關決定的重要性...

而相信閣下都唔係咩醫療專家, 我唔知閣下以什麼醫學理據, 去批評
世衛的決定係"令人發笑", 不過我就相信世衛專家的決定, 多於閣下的評論喇
..

呢D算唔算反映現今香港人只是一味跟所謂的指引, 欠缺獨立思考判斷能力呢?

我唔知你對呢幾個所謂聯合國/ 世界性組織有幾深入的認識...
不過好老實講句, 世衛個班所謂的專家, 其實只是另一群政治家,
甚至乎再衰D講句, 呢D組織只係一D 無牙老虎, 特別係對著美國既時候,

正如有板友指出過, 我亦都講過, 你試下今次係亞洲病起會怎樣?
個班所謂的專家, 一方面提高級別, 另一方面又要話其實情況唔係咁嚴重, 呢D唔係令人發笑是甚麼?

既然係唔嚴重既, 做乜要停課? 你係要提升級別既, 就應該認同佢係嚴重,
認同係嚴重既, 首先就應該限制某些國家的出入境...

而家個情況係, 做D唔做D, 只係做D對某些大國冇影響既事, 其他地方就要自己執生..
調返轉的話, 我相信九成九西方國家都對其他國家採取甚麼出入境管制措施...

現今的專家, 老實講, 信得過嗎? 事實勝於雄辯啦..

殺雞焉用牛刀?!
cky 發表於 2009-6-16 13:10 | 顯示全部樓層
原帖由 2A_DL13 於 2009-6-16 09:17 發表

小學既考試日數只有一星期都唔夠,但中學起碼
一個半星期。就算小學復課後要補考,都唔會拖
遲暑假太耐,但中學就唔同,一停隨時要七月底
先放。 ...

政府在小學停課時已經宣佈左
當 26/6 小學復課, 將不須補回有關上課日
(呢個涉及學校每年教學日須達至某一個天數, 不在此談)
如果 23/6 決定 26/6 不復課, 又不能於 10/7 前復課時
則學校直接放暑假

以我所知, 中學的 "上課日" 要求比小學的還要低
如果小學不用補課, 那中學更加不用
053h4 發表於 2009-6-16 13:28 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2009-6-16 14:27 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-6-16 13:28 發表

一般流感好多人都有抗體, 好多人有流感都會自己好, 新型流感是如此嗎?
現在社會是要減少不必要死亡, 這是人性關懷的表現
因此, 有關疫情, 政府花了大量的資源貼身照顧, 適切的治療能減少不必要的併發症

如果出現廣泛的感染, 短時間內大量病人, 是否能和現在一樣, 能有效照顧呢?

有無人要落台, 唔係問責的表現, 亦唔係了解成件事是否有人失責的處理方法
你認為有人落, 根本不是負責

麻煩你睇返個份研究報告...呢隻所謂新型流感, 其實唔係咩新野啦...
'減少不必要死亡' '減低感染' ? 最有效就係早一個月前限制某些國家的人入境,
而唔係而家D咩停課...

跟著一定會有人話限制入境係唔可能...冇錯, 的確冇可能, 因為有關國家'後台'強勁, 某些國際組織都要避忌三分...
做成而家世衛有世衛既最高級別, 那些有大規模感染的地方繼續可以自由向全球散去...

講多樣... 今早大風大雨時聽到, 唔少中學今日會開緊急會議, 看來中學停課將於不日上演..

中學停課的話, 又一可笑...真係當D學生唔駛返學就唔出街?
出晒去, 病毒散得咪仲...
可笑也...

殺雞焉用牛刀?!
053h4 發表於 2009-6-16 15:33 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2009-6-16 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-6-16 15:33 發表

呢句又係你講GA"現今的專家, 老實講, 信得過嗎? 事實勝於雄辯啦.."

係唔係"新野"唔緊要, 就算H5N1都唔係新野, 但係因為變左種人傳人的能力強先係最大的問題
而點解要停課, 聖保祿的例子巳經反映出, 在學校的傳播 ...

唔好意思, 用慣英文, 中文TERMS講得唔好..我所指既專家, 係指個D係商/政機構做野既所謂'專家'...

要講中立, 個D INDEPENDENT STUDIES先信得過..

如果用你既LOGIC/現時政府LOGIC, 即係話, 之後, 乜風吹草動都好, 要截就係要停課,
無論係咪外地傳入, 都係只靠內部停課, 而非從病的來源處入手...
殺雞焉用牛刀?!