hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 中學唔好停課丫!!!
開啟左側

中學唔好停課丫!!!

053h4 發表於 2009-6-16 18:16 | 顯示全部樓層

OTIS401 發表於 2009-6-16 19:08 | 顯示全部樓層
又多一宗了:
http://hk.news.yahoo.com/article/090616/4/cq1u.html

中學停課的上演期又近了.......
3ASV196 發表於 2009-6-16 19:09 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2009-6-16 12:14 發表

呢D算唔算反映現今香港人只是一味跟所謂的指引, 欠缺獨立思考判斷能力呢?

讓我問一問, 請問要"有獨立思考判斷能力", 先要是什麼條件?

就是要先對有關事件有清楚的理解...

有關決定, 是涉及專業的醫學判斷, 閣下不斷只是用政治等問題去講,
但又有無考慮過背後的醫學根據?

閣下一D都講唔到醫學上的理據, 就單從咁表面的情況去批評有關決定是"可笑",
會唔會真係兒戲左D....亦唔尊重各專家的專業能力?

講真, 專家都信唔過, 難度閣下所謂的獨立思考能力, 又信得過MA? 真係那一個較可笑呢?

無錯, 世衛本身有一定政治的問題去影響, 但不能否定其升級的決定的醫學根據?

現在閣下不斷以政治角度去批評政府停課決定, 但無考慮到實際有關新病毒的
醫學問題, 實在是偏激而沒有客觀理據的批評吧...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
cky + 1 中肯而有見地的言論, 支持

查看全部評分

3ASV196.KE7270
tsoikc 發表於 2009-6-16 19:18 | 顯示全部樓層

原帖由 orange 於 2009-6-16 00:55 發表

香港03年曾經爆發過SARS,自此以後一有少少事都先大搞,
情願俾人話做得過份,好過到事情一發不可收拾

所以而家話停2星期小學課都係可以接受,總好過搞到全港搞
到大流感先補救已經太遲 ...

同意; 到時如果唔停課; 又有人會怪政府點解唔停課. 所以呢之支持政府
的決定.
用電時請注意安全!
hkbw 發表於 2009-6-16 19:33 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-6-16 18:16 發表

真係"無論係咪外地傳入, 都係只靠內部停課"?
明明係出現聖保祿的的廣泛傳染在先所作的決定
從病毒來源處入手無錯係必要, 但連源頭都找唔到, 咁點入手呢?

如果再多幾間中學出現學生傳染, 停課是一個合理的決定 ...

原帖由 3ASV196 於 2009-6-16 19:09 發表

讓我問一問, 請問要"有獨立思考判斷能力", 先要是什麼條件?

就是要先對有關事件有清楚的理解...

有關決定, 是涉及專業的醫學判斷, 閣下不斷只是用政治等問題去講,
但又有無考慮過背後的醫學根據?

閣下一D都講唔到醫學上的理據, 就單從咁表面的情況去批評有關決定是"可笑",
會唔會真係兒戲左D....亦唔尊重各專家的專業能力?

講真, 專家都信唔過, 難度閣下所謂的獨立思考能力, 又信得過MA? 真係那一個較可笑呢?

無錯, 世衛本身有一定政治的問題去影響, 但不能否定其升級的決定的醫學根據?

現在閣下不斷以政治角度去批評政府停課決定, 但無考慮到實際有關新病毒的
醫學問題, 實在是偏激而沒有客觀理據的批評吧...

似乎你地唔係太明我講緊乜..

未有聖保祿呢單野之前, 香港所有確診個案係本地得返來的麼?
既然政府係睇得呢隻野咁緊要既話, 第一步當時就應該由出入境方面入手啦..
同樣地, 如果世衛真係認為呢種病毒係要用到停課呢類手段來減低傳播風險的話,
當初為何不發出旅遊警告?!

鐵證如山, 事實證明, 不論香港政府還是世衛, 只是選擇性地採取一些被動的措施.

專業的醫學判斷? 唔好玩啦, 而家醫管局攪成點, 大家有眼見..藥都有平貴之分,
急救都要先俾錢, 甚至有醫生講到明, 見到D家屬冇乜錢, 就算專業的醫學判斷
認為應用某種貴藥, 佢地都唔會講啦..點解攪成咁? 咪又係上面那班 '專業的醫學判斷' 者
去設立這些'專業的醫學判斷' 下的制度LAW...外國班專家? 咁你要睇下佢而家做緊咩工,
佢係受僱於咩機構啦, 可信性方面, 一般來講, 都係independent studies會可靠d,
promotional studies 好多時同廢紙的分別不大...

殺雞焉用牛刀?!
053h4 發表於 2009-6-16 20:19 | 顯示全部樓層
 樓主| 港島豪皇帝 發表於 2009-6-16 20:33 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2009-6-16 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-6-16 20:19 發表

係世衛唔發出旅遊警告, 美國似乎都無按一些亞州地區的要求實行出境防疫
咁係唔係代表呢樣野唔係必要先?
同樣, 香港又係唔係無做入境防疫呢? 第一步, 從入境入手, 早就做了
能做, 應該做的香港都做了

香港明明係主動被動都做左, 我唔知點樣"選擇性"啦

你都知世衛是"政治組織", 你相信你都睇過政治影響政治決的的新聞

所謂"專業判斷", 既然是"判斷", 即為人為, 當然是受專業守則約束
現實是受行政及政治影響的, 無論香港及世衛

你不如再睇多次你寫既野啦..
好前言不對後語wo..
你都識講 '現實是受行政及政治影響', 咁就唔係專業, 係政治判斷啦...
請記著, 政治判斷 political judgement 唔等於Max. Citizen Utility, 亦都唔一定放公眾利益在前頭,
反而係MAX 佢地自己既benefits...咁既'專家', 可信與否?!
殺雞焉用牛刀?!
053h4 發表於 2009-6-16 21:15 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2009-6-16 23:55 | 顯示全部樓層

點解唔好簡單咁睇?

要質疑邊個組織邊個人有乜野政治決定
講真, 邊個決定都唔會有百分百人信服啦
但 WHO 作為一個負責全球健康事務的組織
佢都唔可以作為代表
咁真係乜都唔駛做

我同你都唔係病毒專家, 跟本唔可以下定論話 H1N1 的影響有幾大
作為負責任的領導者, 我支持謹慎的決定

(PS: 從上面幾位站友的討論事件
爭論究竟係醫學主導決定或是政治主導決定
令我又再諗起一個旋轉概論:
政治同 XX 應該分開 VS 政治同 XX 本來就係分唔開)