hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 警隊得償所願 管治危機深化 社會再成輸家 ...
開啟左側

警隊得償所願 管治危機深化 社會再成輸家

DIH 發表於 2009-6-29 21:23 | 顯示全部樓層

咁我又要講,我24年來都未遇過警察惡言相向,基本上同警察都冇乜交流,
當然睇片或新聞有時會見到警察喝罵市民,警察之中有嫖賭習慣者相信亦不少,
但這不能抹殺警察做起事上來為市民搵命博的功勞。
有大好青年,投身警隊為市民效力,畀人故意誘上門殺害,難道是一件好事?

我覺得,即使警察比文職人員薪金高,都是值得的。
而消防員則值得有更多。

我而家未有咁好福氣交稅,如果我成為納稅人,佢地有份靠我食飯,我都會支持佢地。
所以現時我唔係「有錢人」。

申報:我未試過上街遊行,要動用警察維持秩序的場面我避得就避,所以真係同警察零交流的。

另:可能李少光同樓主係同一類人,所以才會得出「警察遊行爭取權益=破壞形象、同市民作對」的結論。

3ASV196 發表於 2009-6-29 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-6-29 19:05 發表

我說過了,是他們不對在先,

並不是無故向他們指罵,請你弄清楚,我是有理據的!

你話你見警察就鬧, 但是否所有警察都不對?

請你搞清楚, 你d係咩理據.....你根本無理據去針對所有警察

你有咩不滿, 你可以去投訴, 尤其軍裝警察有晒number,
你唔滿意可以投訴指定警察, 但唔係見警察就無故去鬧..

其實你知唔知你自己講緊乜...
3ASV196.KE7270
 樓主| 石頭 發表於 2009-6-30 04:21 | 顯示全部樓層
原帖由 homanbean 於 2009-6-29 19:21 發表

老實講 有時警察串咀d都正常既
唔係咪俾d古惑仔大返轉頭?
但一般黎講你對佢地好聲好氣
佢地都唔會講d乜

冤枉好人,咁都叫串嘴D咁小事咩?

你有咩不滿, 你可以去投訴, 尤其軍裝警察有晒number,
你唔滿意可以投訴指定警察, 但唔係見警察就無故去鬧..

10年前既事我點記得咁多?

等佢地自己慢慢搵邊個錯lor~

呢個post我唔會再回,大家理念不同,再說也沒意義,請版主關文~
3ASV196 發表於 2009-6-30 08:57 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2009-6-30 04:21 發表

冤枉好人,咁都叫串嘴D咁小事咩?

10年前既事我點記得咁多?

等佢地自己慢慢搵邊個錯lor~

呢個post我唔會再回,大家理念不同,再說也沒意義,請版主關文~ ...

其實你一直無講過有關事件, 版友們唔知幾時發生,
及發生左咩事, 好正常....

不過點都好, 我都無打算追問下去, 而即使你唔再回,
我都想同你講返, 可能你經歷過的情況, 呢度無人遇過,
亦的確唔會明白到你的心情....但無論如何, 我想閣下
要搵一個合適的方法, 去釋放不安的情緒.....

而且, 你係街見到d警察, 可能佢地10年前根本都未入職,
你講乜罵乜, 佢地根本都唔知咩事, 更加幫唔到你搵邊個錯

直言, 即使你真係"見一個罵一個", 罵晒全香港的警察,
你都唔會解決到有關問題, 相反, 正如之前講, 辛苦的
只是你自己...唔會係d警察....而你自己都識講, 10年前
點記得咁多, 咁為何還要這麼大仇恨呢?

河灣西 發表於 2009-7-1 10:22 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-6-29 19:05 發表

我說過了,是他們不對在先,

並不是無故向他們指罵,請你弄清楚,我是有理據的!
即使人地唔岩,
原來你就可以以暴易暴!
原來這些就是所謂理據!

Goodest logic!
barking 發表於 2009-7-2 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-6-29 16:30 發表
可能, 部份人係認為公務員(唔係單係警察)人工偏高, 加快減慢等等,,,,
政府或跟政府的機構人工就業穏定, 有家無減, 又有得嘈去加人工

但係, 現實就係咁, 你會唔會公開叫親政府議員或泛民叫減公務員人工 ...

不如外判部份警務。大陸的城市治安隊都類似咁
外判之後,學領匯咁,保安支出更可以不加反減
3ASV196 發表於 2009-7-2 12:01 | 顯示全部樓層

警察點同保安, 警察除左維持治安, 更重要是執法者...
外判由私人公司搞? 所以想像的問題, 多不勝數
barking 發表於 2009-7-3 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2009-7-2 12:01 發表
警察點同保安, 警察除左維持治安, 更重要是執法者...
外判由私人公司搞? 所以想像的問題, 多不勝數

閣下好似唔記得 "保安局",所以「警察點同保安」呢個論點大有討論空間。
依家唔係封建世襲年代, 無人天生就是執法者, 警察都係受政府委任而獲得部份執法權力。
cn2661_2d32 發表於 2009-7-3 02:13 | 顯示全部樓層
平生不作虧心事,差佬敲門也不驚

唔係自己衰衰格格咁出街差佬點會逗你.

小弟中學時代大班fnd係飛仔,自己算係表面斯文果款,

同佢地出親街實見佢地比差佬逗同查ID.但自己同行都唔會比差佬問話.佢地甚至當我透明.

所以呢...好講自己人品問題. 你對人客客氣氣,人地又係打份工,我睇唔出乜理由冇啦啦去為難你.
應該檢討下自己.

*回正題.我又想問點解消防未嘈,差人已嘈定先.
3ASV196 發表於 2009-7-3 08:49 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2009-7-3 01:08 發表

閣下好似唔記得 "保安局",所以「警察點同保安」呢個論點大有討論空間。
依家唔係封建世襲年代, 無人天生就是執法者, 警察都係受政府委任而獲得部份執法權力。 ...

我指的保安, 唔係指"保安"上的字面解釋, 而是你講的屋村保安工作

問題唔係邊d人去做, 而是外判俾私人公司負責是會涉及執法問題,
由不是公職人員去執法的問題..(你都識講, 是政府委任個人去有權力,
同政府委任一間公司, 再委任個人, 是好大分別吧..