hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 260C 改變路線 及 66 微調方案
返回列表 發新帖
開啟左側

建議 260C 改變路線 及 66 微調方案

LRT1027 發表於 2009-7-5 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2009-7-5 12:01 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

冇咩位囉 , 而且 60M 又唔係真係咁多車 (本線約12-13台)
唔好再佔用 58M 果行啦
雖然係 3 行 , 不過仲有 32M,58P 同佢爭位用

你查清楚先好講
60M 有 18 部掛牌車
 樓主| 天空之神 發表於 2009-7-6 00:25 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... &extra=page%3D2
呢度都有寫係 18 台 , 13 正 5 蛇
我都知道呢件事

問題係早繁有 6 台車去左其他線(當中有 3 台去左260C)
而其他時間(尤其繁忙時間)亦有不同數量車輛被調往他線行走
結果有幾多車剩心水清既版友睇到啦 ,

延長路線仲要維持 5-7 分一班已經不易
(雖然可回復額外 3 輛車及 其他路線例如 61M 之 260C Order 車)

* 我記得 RDP 曾經提及 60M 因載客率得 70 %左右 而要Cut 1 車 ,
當時佢只係寫左 12 定 13 架車而已
.
LRT1027 發表於 2009-7-6 14:05 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-7-6 00:25 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
* 我記得 RDP 曾經提及 60M 因載客率得 70 %左右 而要Cut 1 車 ,
當時佢只係寫左 12 定 13 架車而已

咁梗係啦
運輸署將其餘果 6 部車計入 260C, 261B 果d 線
 樓主| 天空之神 發表於 2009-7-6 16:20 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

如果 60M 延長至葵涌就變左要加價
另一方面會整死 260C,66
61M 就非繁開咩班次都成問題

最麻煩係新墟冇站比佢停 ,
66 死又唔係唔死又唔係
死左有人冇直車搭返工 , 唔死個班次可能嚇死人

一係等屯公轉車站,
一係等新墟有新站用就 66M , 57M 再重組
66 先會死"開路"讓 60M 入葵涌
(當然車費同非鴒班次另一個問題就後話啦)

-
總括而言 , 借 260C 陰乾 66 應該可行的
寫好少少就試一試啦
.
S3BL343@66 發表於 2009-7-6 19:01 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-7-6 16:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果 60M 延長至葵涌就變左要加價
另一方面會整死 260C,66
61M 就非繁開咩班次都成問題

最麻煩係新墟冇站比佢停 ,
66 死又唔係唔死又唔係
死左有人冇直車搭返工 , 唔死個班次可能嚇死人

一係等屯公 ...

新墟 ma
橫掂都係踢走部 263 去 siu 康 or 番市中心