hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) $370/$470西鐵月票將有助新界大西北居民以超筍價過海返 ...
開啟左側

$370/$470西鐵月票將有助新界大西北居民以超筍價過海返工^^

樓主| ES464470X 發表於 2009-7-10 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 Mclok_Dennis 於 2009-7-10 11:10 發表
我都有搭開西鐵線,不過路程係 屯門  黃大仙;

我諗住返工時由屯門出發,就響美孚轉車;
放工時反而由黃大仙出發,反而經九龍塘轉東鐵線到紅磡,再轉番西鐵線。因為咁樣包有位坐。

但係咪只要唔響柯士甸或紅磡出閘,我買番 $400  ...

無錯~因為$400月票係由南昌站計,
所以只要你唔好係中途出閘再入閘, 就對你唔會有影響~

朝早返工時間九龍塘站太多人, 所以我都讚成你係美孚轉
(東鐵紅磡站08:18亦有一班直通車KTT開往廣州東,
果段時間其中兩班東鐵列車會隔得比較耐)
 樓主| ES464470X 發表於 2009-7-10 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-7-10 11:10 發表
而家好多大西北乘客, 都係坐96X到上環轉港鐵
返工怕遲到, 放工又累唔想行, 唔會坐船咁辛苦

所以我係特別針對住係西鐵站附近+搭開鐵路過海果班人
(放工搭西鐵都等到有位坐先上車)

唔用荃灣綫過海已經避免同人迫一輪,
東涌綫係無咁迫, 可惜係南昌站轉車後好可能要全程企到返新界,
所以放工搭鐵路回家唯一唔駛點迫又全程有位坐的方法,
就點都係搭船再轉西鐵了
horta 發表於 2009-7-10 14:40 | 顯示全部樓層
Since the MTR provide a special offer to student, I use the MTR to get onto HKI now(WRL-TWL/TCL-ISL )
I love Fuji RVP vivid picture style!~
ryulky 發表於 2009-7-10 14:51 | 顯示全部樓層

原帖由 tonyng 於 2009-7-10 10:54 發表

還有往港島東上班的乘客,可能會買$480($380)全月通到紅磡轉隧巴(補$9.3至$9.8)。

住大西北的人知唔知紅隧有巴士去港島東架?
0 去錯方向
 樓主| ES464470X 發表於 2009-7-10 14:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ryulky 於 2009-7-10 14:51 發表

住大西北的人知唔知紅隧有巴士去港島東架?

應該知, 或者佢地都試過坐58X/59X/60X/68X到旺角轉118去港島東區,
$11.3/$12.5 + $9.8 = $21.1/$22.3
平過西鐵非月票八仔價轉118 = $16.8 + $9.8 = $26.6

不過新界大西北居民主要去GE地方都係油尖旺同港島中西區,
去港島東區的一向都唔多~
Route_99 發表於 2009-7-10 15:11 | 顯示全部樓層
Route 99 筲箕灣<->海怡半島
 樓主| ES464470X 發表於 2009-7-10 15:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Route_99 於 2009-7-10 15:11 發表
正式新聞出左, 係$470

http://www.rthk.org.hk/rthk/news/expressnews/20090710/news_20090710_55_595707.htm

我都剛剛收到風, 所以要更改標題同內容
ahbong 發表於 2009-7-10 15:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Mclok_Dennis 於 2009-7-10 11:10 發表
我都有搭開西鐵線,不過路程係 屯門  黃大仙;

我諗住返工時由屯門出發,就響美孚轉車;
放工時反而由黃大仙出發,反而經九龍塘轉東鐵線到紅磡,再轉番西鐵線。因為咁樣包有位坐。

但係咪只要唔響柯士甸或紅磡出閘,我買番 $400  ...

其實南線通車後
由新界西往九龍塘以東都應該去紅磡轉東鐵線
因為車程大概一樣,而轉車步行距離會減少
有位坐的機會亦很大
 樓主| ES464470X 發表於 2009-7-10 15:31 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-7-10 15:15 發表

其實南線通車後
由新界西往九龍塘以東都應該去紅磡轉東鐵線
因為車程大概一樣,而轉車步行距離會減少
有位坐的機會亦很大

如果返工趕時間的話就去返美孚轉會好d,
雖然係美孚轉車要行4分鐘多dd,
但朝早九龍塘站的轉車通道因為唔夠闊而人頭湧湧,
行去轉地鐵都要預返2分鐘,
再加上紅磡站的不穩定因素,
例如係紅磡站落車轉對面果班東鐵未必係第一班開,
美孚去紅磡11-12分鐘, 紅磡站去九龍塘都要大約6.5分鐘,
時間上兩邊唔爭得遠, 但美孚轉車行果條路夠闊,
唔駛係九龍塘轉車好似同人面對面打仗咁...
(因為朝早同下午放工南北行一樣超多人轉車....................
想係人群入面左穿右插過人都好困難,
相反尖東/美孚果邊轉車可以急步行或短跑, 隨意調節步行轉車時速度)

limited 發表於 2009-7-10 16:47 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

不過南線開通都間接方便左由九龍塘以東往返奧運站同南昌站
唔駛兜到去荔景先轉綫或者轉K16遇上塞車